Τα τελευταία 2 χρόνια, τα GPS έχουν μετατραπεί από απλησίαστη πολυτέλεια σε προσιτό εργαλείο, οπότε σας επισημαίνουμε τί πρέπει να προσέξετε πριν την αγορά τους.

ndrive_g800rΤα συστήματα πλοήγησης έχουν μπει εδώ και καιρό στη ζωή μας, είτε με τις συσκευές GPS είτε μέσα από κάποιο κινητό τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας. Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα παραμένει μία «νέα» τεχνολογία και έτσι σε αυτό το αφιέρωμα θα μάθετε ό,τι χρειάζεται για να διαλέξετε τη συσκευή που σας ταιριάζει.



Πριν προχωρήσουμε στα είδη πλοήγησης και στις συμβουλές αγοράς, καλό θα είναι να μιλήσουμε λίγο για την ιστορία του GPS. Το Navstar GPS το οποίο αποτελείται από 30 δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά ανά 12 ώρες, δημιουργήθηκε το 1973 από το Υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ. Για να καθορίσουν την τοποθεσία, αλλά και άλλες πληροφορίες, όπως τη μέση ταχύτητα, την κατεύθυνση κ.λπ, οι συσκευές GPS χρησιμοποιούν έναν δέκτη για να λαμβάνουν σήματα από τουλάχιστον τέσσερις δορυφόρους. Αυτό είναι γνωστό σαν 3D fix και για αυτό οι κεραίες των GPS πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στον ανοιχτό ουρανό για να λειτουργήσουν σωστά.


Εξοπλισμένο με το ακριβές γεωμετρικό πλάτος και μήκος το GPS μπορεί να προβάλλει αυτές τις πληροφορίες στους χάρτες που είναι αποθηκευμένοι στη μονάδα. Και επειδή ο δέκτης υπολογίζει συνεχώς τη θέση σας σε σχέση με τη θέση του δορυφόρου, το GPS μπορεί να υπολογίζει το πού βρίσκεστε σε πραγματικό χρόνο. Μία τυπική συσκευή GPS έχει έναν 12κάναλο δέκτη και μία κεραία για να εντοπίζει το δορυφορικό σήμα, και έναν επεξεργαστή για να επεξεργάζεται τα δεδομένα. Η ποιότητα του δέκτη και το γεωγραφικό σας στίγμα καθορίζουν το πόσο χρόνο χρειάζεται η συσκευή για να «βρει» το 3D fix. Για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολο για το GPS να βρει σήμα όταν ταξιδεύετε μέσα σε ένα δάσος ή σε μία πόλη με ψηλά κτίρια.


Την πρώτη φορά που θα ανοίξετε το GPS, συγκεντρώνει συγκεκριμένες πληροφορίες από τον δορυφόρο για να καθορίσει τη γενική σας τοποθεσία. Αυτό είναι γνωστό σαν cold start γιατί ο δέκτης έχει στην ουσία «πλήρη άγνοια» για το πού βρίσκεστε, ποιους δορυφόρους μπορεί να χρησιμοποιήσει, κ.λπ. Τα περισσότερα συστήματα μπορούν να κάνουν μέχρι και πέντε λεπτά μέχρι να βρουν το 3D fix κατά την πρώτη τους λειτουργία. Από εκεί και ύστερα, χρειάζονται μόλις μερικά δευτερόλεπτα για να «κλειδώσουν» το σήμα, αφού το GPS έχει τη γενική σας τοποθεσία αποθηκευμένη. Για παράδειγμα, ένας καλός δέκτης θα βρει αμέσως το χαμένο σήμα, όταν περνάτε μέσα από ένα τούνελ.


Το πόσο καλά θα δουλεύει το GPS σας εξαρτάται από την τοποθεσία της κεραίας του. Αν το όχημά σας έρχεται με προεγκατεστημένο ένα τέτοιο σύστημα τότε η κεραία συνήθως θα βρίσκεται στο μπροστινό ταμπλό, για να έχει εύκολη πρόσβαση στον ανοιχτό ουρανό. Επίσης, πολλά μοντέλα είναι σχεδιασμένα για τοποθέτηση στο παρ-πριζ με τη χρήση μιας βεντούζας. Υπάρχουν επίσης έξτρα κεραίες που μπορείτε να προμηθευτείτε για να τις χρησιμοποιήσετε με συσκευές GPS ώστε μπορείτε να έχετε τη μονάδα μπροστά σας.


Οδηγώντας με το GPS

Η αλήθεια είναι πως η οδήγηση με GPS δεν είναι για όλους. Πρώτον η τιμή και μόνο μιας μονάδας μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για τους περισσότερους αφού ακόμα και οι φθηνότερες συσκευές κοστίζουν το λιγότερο γύρω στα 100­. Παρόλα αυτά, αν είστε επαγγελματίας οδηγός ή αν σας αρέσει να ταξιδεύετε και να βρίσκεται εναλλακτικές διαδρομές μέσα από δάση, τότε το GPS μπορεί να κάνει την οδήγησή σας πιο διασκεδαστική. Ως εργαλείο, το GPS μπορεί να βοηθήσει όλους τους επαγγελματίες οδηγούς, από οδηγούς φορτηγών μέχρι courier, δείχνοντας τον καλύτερο και συντομότερο δρόμο προς μία τοποθεσία. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, τα GPS μπορούν να προβάλλουν διάφορες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, όπως την κίνηση, τα ατυχήματα κ.λπ.


Βέβαια, όπως κάθε τεχνολογία, το GPS δεν είναι χωρίς λάθη. Θα χρειαστεί ένα ισχυρό σήμα για να έχετε την ακριβή θέση σας στο χάρτη, και θα πρέπει πάντα να ξέρετε πού είστε και πού πηγαίνετε ειδικά αν ζείτε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως στην Αθήνα. Θα πρέπει πάντα να θυμάστε πως το GPS είναι εδώ για να σας βοηθήσει στην οδήγηση και δεν είναι ένα είδος «αυτόματου πιλότου». Παρόλα αυτά, αν έχετε την τάση να χάνετε τον δρόμο σας, τότε αυτή η τεχνολογία είναι για εσάς.


Σχεδόν όλα τα συστήματα GPS έρχονται με την προειδοποίηση να μην χρησιμοποιείται η μονάδα κατά την οδήγηση. Μερικά μοντέλα μάλιστα κλειδώνουν το πληκτρολόγιο και την touch screen όταν το όχημα κινείται σαν μέσο ασφάλειας. Εκτός και εάν το GPS έχει φωνητικές οδηγίες, ο χειρισμός του πρέπει να γίνεται από τον συνοδηγό. Με τις φωνητικές οδηγίες όμως ο οδηγός δεν χρειάζεται καν να κοιτάει την οθόνη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθεί τις εντολές που ακούγονται για να πάει προς τη σωστή κατεύθυνση.


Πέρα από το να σας βοηθάνε για να πηγαίνετε από το ένα μέρος στο άλλο, τα GPS δεν προσφέρουν πολλά περισσότερα στον τομέα της ψυχαγωγίας, παρόλο που υπάρχουν μοντέλα με ενσωματωμένο mp3 player. Επίσης, όσοι αρέσκονται να πηγαίνουν «εκτός δρόμου» θα βρουν έναν πολύτιμο σύμμαχο, αφού με το GPS μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους διαδρομές και να ορίσουν σημεία συνάντησης βασιζόμενοι στο γεωγραφικό τους στίγμα.


Τί GPS να διαλέξω;

Μόλις αποφασίσετε πως ήρθε η ώρα για την αγορά ενός GPS η επόμενη σκέψη σας πρέπει να είναι ποιο σύστημα είναι το πιο κατάλληλο για εσάς. Οι επιλογές σας είναι ένα ενσωματωμένο GPS, που έρχεται μαζί με το αυτοκίνητο, και τα διάφορα φορητά συστήματα.


Η «εργοστασιακή» επιλογή

Πολλά από τα σύγχρονα αυτοκίνητα προσφέρουν το ενσωματωμένο GPS σαν προαιρετική επιλογή. Τα συγκεκριμένα συστήματα είναι συνήθως πιο ακριβά από τα «φορητά» αλλά προσφέρουν μεγαλύτερες οθόνες καθώς και καλύτερη αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου.


Ακόμα και αν δεν παραγγείλετε κάποιο αυτοκίνητο με ενσωματωμένο GPS οι περισσότεροι κατασκευαστές προσφέρουν τη δυνατότητα για να βάλετε ένα σύστημα πλοήγησης αργότερα. Το κακό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι θα χρειαστεί να το εγκαταστήσει κάποιος επαγγελματίας, ενώ και η τιμή του είναι εξίσου ακριβή. Ορισμένα GPS προσφέρουν μεγάλες οθόνες, ενώ πέρα από την πλοήγηση μπορούν να έχουν εφαρμογή και στον ψυχαγωγικό τομέα παίζοντας ταινίες DVD.


Το θετικό με τα ενσωματωμένα συστήματα πλοήγησης είναι το ότι «δένουν» πολύ όμορφα με το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας. Δεν υπάρχουν καλώδια, ή άκομψες «βεντούζες» στο παρ-πριζ, ενώ μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το ραδιόφωνο ή και το CD / DVD player. Παρόλα αυτά, αποτελούν και «πειρασμό» για τους κλέφτες όσο καλά και αν έχουν εγκατασταθεί, ενώ δεν μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας σε κάποιο άλλο αυτοκίνητο.


Φορητές μονάδες

Τα φορητά GPS μπορεί να μην έχουν την εμφάνιση των ακριβότερων ενσωματωμένων μοντέλων, αλλά σας επιτρέπουν να τα μεταφέρετε από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο. Τα πιο ακριβά μοντέλα όπως η σειρά NDrive της Creative Image προσφέρουν πανελλήνια κάλυψη με χάρτες αποθηκευμένους στο δίσκο της συσκευής, εύκολο Interface και είναι έτοιμα να λειτουργήσουν απευθείας χωρίς την ανάγκη να «κατεβάσουν» χάρτες.


Υπάρχουν βέβαια και λιγότερο ακριβά μοντέλα όπως το Garmin Nuvi 200 το οποίο έχει ένα αρκετά εύχρηστο User Interface, που σας επιτρέπει με απλές κινήσεις να βρείτε τον προορισμό σας. Αυτά τα συστήματα στοιχίζουν σημαντικά λιγότερο από τα «μεγάλα αδερφάκια» τους αλλά έχουν και τα αρνητικά τους. Για παράδειγμα, η οθόνη τους μπορεί να είναι μικρότερη ενώ δεν υπάρχουν και τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά όπως το Bluetooth. Παρόλα αυτά, τα συγκεκριμένα συστήματα πλοήγησης είναι ένας οικονομικός τρόπος για να βρίσκετε τον δρόμο σας.


PDA, κινητά και addons

Μία ακόμα εναλλακτική λύση είναι αυτή των PDS με ενσωματωμένο δέκτη GPS. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αρκετά μοντέλα που υιοθετούν την παραπάνω νοοτροπία ενώ έχουν και αρκετά έξτρα «καλούδια». Εάν τυχαίνει να έχετε ήδη ένα παλαιότερο PDA μπορείτε εύκολα να το μετατρέψετε σε ένα ισχυρό GPS αγοράζοντας ένα από τα πολλά add-ons που είναι διαθέσιμα όπως το Belkin Bluetooth GPS compact receiver, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία Bluetooth για να συνδεθεί με το PDA σας χωρίς επιπλέον καλώδια.


Βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσουμε και την τελευταία «μόδα» που θέλει πολλά κινητά τηλέφωνα να έχουν ενσωματωμένους δέκτες GPS, όπως το LG KC910 Renoir και το Nokia N95. Τα κινητά βέβαια δεν έχουν τις εξελιγμένες λειτουργίες των συσκευών GPS, ενώ πολλά απαιτούν σύνδεση στο internet (είτε μέσω Wi-Fi είτε μέσω mobile internet) για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά. Παρόλα αυτά, αν βρίσκεστε σε δύσκολη θέση και έχετε χαθεί, τότε μπορούν να προσφέρουν αρκετή βοήθεια.


Αντίστοιχα, πολλοί κατασκευαστές GPS έχουν αρχίσει να υιοθετούν χαρακτηριστικά κινητών τηλεφώνων στις συσκευές τους για να προσφέρουν πρόσβαση στο internet. Τα προτερήματα των συσκευών πλοήγησης με σύνδεση στο διαδίκτυο είναι ότι μπορούν να ενημερώνονται εύκολα για καινούργιους χάρτες αλλά και το αναβαθμισμένο λογισμικό.


Χαρακτηριστικά πλοήγησης

Οπως οτιδήποτε άλλο, όσα περισσότερα χαρακτηριστικά έχει ένα GPS τόσο πιο ακριβό είναι. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικά πράγματα που μία συσκευή οφείλει να έχει, όπως οδικούς χάρτες και φωνητικές οδηγίες. Τώρα τελευταία μάλιστα πολλά συστήματα πλοήγησης έχουν υιοθετήσει τεχνολογία text-to-speech και μπορούν να σας «διαβάζουν» τις οδούς για να σας δίνουν σαφείς οδηγίες. Επίσης, σιγουρευτείτε πως η συσκευή που θα επιλέξετε έχει οθόνη αφής, και αυτόματο re-routing ούτως ώστε να σας δείχνει εναλλακτικούς τρόπους για να φτάνετε στον προορισμό σας σε περίπτωση που κάνετε κάποιο λάθος.


Τι χαρακτηριστικά να προσέξω;


Οθόνη

Διαλέξτε ένα GPS με μία καλή έγχρωμη οθόνη που μπορεί να διαβαστεί σε όλες τις συνθήκες φωτισμού. Οσο μεγαλύτερη είναι η οθόνη τόσο πιο ακριβό θα είναι, αλλά ακόμα και οι μεγάλες οθόνες είναι δυσανάγνωστες σε καταστάσεις έντονου φωτισμού. Επίσης, σιγουρευτείτε πως η οθόνη είναι ευδιάκριτη και υπό γωνία.


Χάρτες

Επιλέξτε ένα μοντέλο που έχει οδικούς χάρτες. Ορισμένοι κατασκευαστές χρεώνουν έξτρα για να ξεκλειδώσετε χάρτες από το site τους ή από CD. Ετσι λοιπόν, το κόστος μπορεί να είναι αυξημένο ειδικά αν θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι στην Ευρώπη με το αυτοκίνητο. Σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να αναβαθμίσετε το Firmware και τους χάρτες της μονάδας μέσω του PC (από τη θύρα USB).


Τύπος

Διαλέξτε ένα GPS που να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Αν κάνετε μεγάλες αποστάσεις τότε επιλέξτε ένα μοντέλο με ενσωματωμένο σκληρό δίσκο που μπορεί να αποθηκεύσει χάρτες ολόκληρων κρατών. Διαφορετικά, ένα μοντέλο που δέχεται κάρτες SD θα σας βολέψει μια χαρά, ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε έξτρα κάρτες για να φορτώσετε διαφορετικούς χάρτες.


Αν έχετε σκοπό να μεταφέρετε το GPS σε διαφορετικά οχήματα, τότε καλό είναι να επιλέξετε ένα ελαφρύ μοντέλο, το οποίο είναι εύκολο στη μεταφορά. Αποφύγετε «μόνιμες» βάσεις, εκτός και αν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε το GPS μόνο σε ένα αυτοκίνητο.