Μάθετε πώς θα επιλέξετε την οθόνη που πραγματικά ταιριάζει στις ανάγκες σας και διαβάστε συμβουλές για να μην μετανιώσετε την επόμενή σας αγορά!

H «χιονοστιβάδα» gaming κυκλοφοριών, την οποία υποδεχτήκαμε λίγο πριν μας εγκαταλείψει το 2018, ολοκληρώθηκε και φυσικό επακόλουθο είναι αρκετοί να εξετάζουν πλέον την αγορά μίας νέας οθόνης, προκειμένου να απολαύσουν τους πολυάριθμους τίτλους. Αν ανήκετε σε αυτούς, οι γραμμές που ακολουθούν αναντίρρητα σας αφορούν, καθώς τα μυστικά για να επιλέξετε το κατάλληλο monitor θα σας αποκαλυφθούν με τρόπο απλό και κατανοητό!

 

Υπάρχει όριο στο μέγεθος;

Το όριο στο μέγεθος το βάζει συνήθως η τσέπη σας. Φυσικά, οτιδήποτε πάνω από 27 ίντσες μάλλον αγγίζει τα όρια της υπερβολής, ειδικά όταν μιλάμε για monitor τοποθετημένο σε γραφείο που προορίζεται για παιχνίδι από κοντινή απόσταση. Συνήθως, η προσοχή μας εστιάζεται στο κέντρο της οθόνης, με αποτέλεσμα ένα τεράστιο monitor να αφήνει αρκετή gaming δράση στις άκρες του οπτικού μας πεδίου, γεγονός που συνεπάγεται καθυστερημένες αντιδράσεις από την πλευρά μας. Επίσης, είναι σημαντικό να μην επιλέγετε μία μεγαλύτερη σε ίντσες οθόνη, θυσιάζοντας κάποια από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Αν πάλι το monitor προορίζεται επιπρόσθετα για θέαση ταινιών από μεγαλύτερη απόσταση ή για εργασία που απαιτεί πολλαπλά παράθυρα ανοιχτά, τότε η αυξημένη επιφάνεια οθόνης μάλλον επιβάλλεται.

 

Τι να προτιμήσετε σε τελική… ανάλυση;

Οι εναλλακτικές αναλύσεις στην αγορά είναι αρκετές και αποτελούν συχνά την πρώτη κομβική επιλογή που καλείται να κάνει κάθε αγοραστής, καθώς επηρεάζει αισθητά το κόστος αγοράς. Το μίνιμουμ που μπορεί να δεχτεί η gaming αξιοπρέπειά μας τοποθετείται στα 1080p (Full HD), ενώ ακολουθούν οι αναλύσεις 1440p (QHD/2K) και 2160p (UHD/4K) για όσους δεν διστάζουν να βάλουν το χέρι λίγο πιο βαθιά στην τσέπη. Υψηλότερη ανάλυση σημαίνει πως η επιφάνεια της οθόνης χωρίζεται σε μεγαλύτερο αριθμό pixels, άρα η εικόνα γίνεται λεπτομερέστερη και ευκρινέστερη. Προφανώς, όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια του monitor (διαγώνιος 24 ιντσών και πάνω) τόσο πιο ορατή είναι η ποιοτική διαφορά μίας υψηλότερης ανάλυσης. Αν το PC σας δεν βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας, είναι πιθανό να μην μπορεί να υποστηρίξει 4K γραφικά. Αρκετοί gamers προτιμούν να παίζουν σε Full HD ανάλυση αλλά με ταχύτερο ρυθμό καρέ ανά δευτερόλεπτο (FPS), παρά σε υψηλότερες αναλύσεις στις οποίες το μηχάνημά τους αναγκάζεται να ρίξει το frame rate στα 30FPS ή ίσως και χαμηλότερα. Η ρευστή κίνηση της δράσης έχει πολλές φορές ένα πιο απολαυστικό οπτικό αποτέλεσμα από ό,τι η βελτιωμένη ανάλυση που θυσιάζει αρκετά καρέ. Ολα τα παραπάνω βέβαια, αφορούν το τωρινό gaming PC μας ή την παιχνιδομηχανή μας, τη στιγμή που ένα νέο monitor πιθανότατα θα μας συντροφεύσει και στο επόμενο ή και μεθεπόμενο PC. Η επένδυση χρημάτων σε μία καλή «future proof» οθόνη πάντα επιβραβεύει τον καταναλωτή, καθώς αποτελεί ένα από τα ελάχιστα συστατικά του συστήματός του που μπορεί να αντέξει για αρκετά χρόνια, όσο συχνά και αν αναβαθμίζουμε το υπόλοιπο hardware. Η συμβουλή μας είναι, αν αντέχετε οικονομικά, να επιλέξετε ανάλυση ανώτερη της Full HD, προκειμένου η συγκεκριμένη αγορά να σας κρατήσει συντροφιά για τουλάχιστον μία πενταετία.

 

Σε ρυθμούς… ανανέωσης

Ο όρος refresh rate (ρυθμός ανανέωσης στα ελληνικά) μετριέται σε hertz (Hz) και μετρά πόσες φορές μπορεί να ανανεωθεί η προβαλλόμενη εικόνα ανά δευτερόλεπτο. Οι εναλλακτικές της αγοράς κυμαίνονται στα 60Hz, 144Hz και 240Hz. Εδώ επιστρέφουμε στο δίλημμα που σας θέσαμε παραπάνω: καλύτερη ανάλυση ή περισσότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο; Αν το προσωπικό σας γούστο έχει μία ροπή προς τη δεύτερη απάντηση, τότε επιλέξτε ένα monitor με αυξημένο refresh rate. Ακόμη και αν το gaming PC που διαθέτετε τώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ρυθμούς άνω των 60FPS, η επόμενη κάρτα γραφικών σας θα μπορεί σίγουρα. Αν είστε οπαδός των υψηλών αναλύσεων και δεν παίζετε games με φρενήρεις ρυθμούς δράσης, τότε μάλλον ό,τι κάρτα γραφικών και αν αποκτήσετε στο μέλλον, πάντα θα θυσιάζετε το frame rate προς όφελος των περισσότερων pixels. Σε αυτήν την περίπτωση, η οθόνη σας δεν χρειάζεται να υποστηρίζει πολλά hertz, αλλά μεγάλες αναλύσεις.

 

Πόσο σημαντικό είναι το response time;

Η παράμετρος του χρόνου απόκρισης απασχολεί ιδιαιτέρως όσους συμμετέχουν σε esports. Η μονάδα μέτρησης είναι τα millisecond (ms) και εκφράζει τον χρόνο που χρειάζεται ένα μεμονωμένο pixel για να αλλάξει χρώμα από μαύρο σε άσπρο (black-to-white ή εν συντομία BtW). Κάποιοι κατασκευαστές προτιμούν να αναφέρονται στην αλλαγή του φωτισμού ενός pixel από γκρι σε άσπρο και πάλι πίσω (gray-to-gray ή GtG), οπότε όταν συγκρίνετε response times, φροντίστε να είναι ίδιου τύπου για να βγάλετε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. Εχετε κατά νου πως στην ίδια οθόνη, ο χρόνος GtG αντιστοιχεί πάντα σε λιγότερα ms από τον χρόνο BtW, γι’ αυτό και μερικοί marketeers προτιμούν να αναφέρουν τον πρώτο. Προφανώς, λιγότερα millisecond συνεπάγονται ταχύτερο χρόνο απόκρισης, άρα και περιορισμό του φαινομένου ειδώλων (ghosting) και της αίσθησης θολής κίνησης σε ταχύτατα εναλλασσόμενες σκηνές δράσης. Βέβαια, αν δεν είστε… pro-gamer, διαφορές της τάξεως λίγων millisecond δεν γίνονται αντιληπτές, ειδικά όταν μιλάμε για χρόνους από 5ms και κάτω.

 

Τεχνολογία panel

Οι gamers συνήθως αμφιταλαντεύονται μεταξύ δύο τεχνολογιών panel, των TN (twisted nematic) και των IPS (in-plane switching). Δίχως να σας… ζαλίσουμε με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, καταλήγουμε περιληπτικά πως τα IPS panels προσφέρουν βελτιωμένη ποιότητα εικόνας, με πιο ακριβή χρώματα και διευρυμένες γωνίες θέασης. Τα οικονομικότερα TN panels, αντίθετα, υπερτερούν στους χρόνους απόκρισης (λιγότερα millisecond), γεγονός που τα καθιστά προτιμητέα από όσους ασχολούνται πιο… επαγγελματικά με το ανταγωνιστικό gaming και τα esports. Στο τοπίο υπάρχουν και τα VA (vertical alignment) monitors, τα οποία λειτουργούν ως μέση λύση, καθώς υπολείπονται ελαφρά των IPS σε ποιότητα εικόνας, αλλά υπερτερούν σαφώς σε αντίθεση. Οι χρόνοι απόκρισης στους οικονομικότερους πρεσβευτές αυτής της κατηγορίας είναι δυστυχώς αρκετά υψηλοί. Αν επιλέξετε, ωστόσο, ένα ακριβό VA monitor, μπορεί να βρείτε ακόμη και 1ms response time με 144Hz refresh rate.

 

Nvidia G-Sync ή AMD FreeSync;

Οι τεχνολογίες G-Sync και FreeSync αποτρέπουν το φαινόμενο του «σκισίματος» της εικόνας, συγχρονίζοντας ιδανικά την κάρτα γραφικών με τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης. Η επιλογή καλό θα ήταν να εναρμονιστεί με την κάρτα γραφικών σας. Οι κάρτες της Nvidia επωφελούνται από την τεχνολογία G-Sync και οι κάρτες της AMD αξιοποιούν την τεχνολογία FreeSync. Διαλέξτε πρώτα στρατόπεδο στις κάρτες γραφικών και έπειτα η επιλογή μεταξύ G-Sync ή FreeSync υποστήριξης είναι μονόδρομος. Στην περίπτωση, ωστόσο, που βρείτε μία οθόνη που διαθέτει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ονείρων σας, σε τιμή ευκαιρίας, μην αφήσετε το συγκεκριμένο κριτήριο να σας εμποδίσει, ακόμη και αν η κάρτα γραφικών του υπολογιστή σας είναι του «αντίπαλου» στρατοπέδου από την τεχνολογία συγχρονισμού που ενσωματώνει η οθόνη που σκοπεύετε να αποκτήσετε.

 

Input Lag: Από τη σκανδάλη στην οθόνη

Οταν πατάτε ένα κουμπί στο gamepad ή στο ποντίκι σας, η απόκριση του ήρωά σας δεν αποτυπώνεται αυτοστιγμεί στην οθόνη, καθώς μεσολαβούν κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου μέχρι η προσταγή του υπολογιστή σας να μεταφραστεί σε αλλαγή pixels στην οθόνη σας. Το input lag μετρά ακριβώς αυτό το μέγεθος, δηλαδή τον χρόνο (σε millisecond) που μεσολαβεί, από τη στιγμή που η οθόνη δέχεται το σήμα της εικόνας από το PC σας, μέχρι τη στιγμή που θα το εμφανίσει. Ενα

input lag αρκετών millisecond μπορεί να κάνει το gameplay να φαντάζει… «νωθρό» και ετεροχρονισμένο, οπότε προτιμήστε μία οθόνη με input lag χαμηλότερο των 15ms. Διαφορές της τάξεως των 5ms είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου μη αντιληπτές. Δυστυχώς, επειδή το input lag επηρεάζεται από τον τύπο της πηγής και από τις ρυθμίσεις του κάθε monitor, οι κατασκευαστές σπάνια αποκαλύπτουν κάποια μέτρηση, οπότε θα χρειαστεί αρκετή έρευνα στο διαδίκτυο από εσάς, μέχρι να βγάλετε τα τελικά σας συμπεράσματα.

Για να μην σας… ζώνουν προκαταβολικά τα φίδια, ωστόσο, σας καθησυχάζουμε, υπογραμμίζοντας ότι η πλειονότητα των gaming monitors δεν έχουν κανένα πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα. Η παράμετρος του input lag οφείλει να σας προβληματίσει εντονότερα, όταν επιλέγετε τηλεόραση για gaming χρήση, καθώς εκεί υπάρχουν μεγαλύτερες και πιο καθοριστικές αποκλίσεις.

 

Επαφή με τον έξω κόσμο

Μία οθόνη που… σέβεται τον εαυτό της, οφείλει να έχει και αρκετές εναλλακτικές εισόδους, όπως DisplayPort 1.4 και πολλές HDMI (έκδοσης τουλάχιστον 1.4 ή κατά προτίμηση 2.0). Ευπρόσδεκτες είναι και οι USB θύρες, ενώ για κάποιους (ανάλογα με τη διάταξη του γραφείου τους) απαραίτητη μπορεί να αποδειχτεί και μία έξοδος 3,5mm για ακουστικά.