Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε σχετικά με τη φωτογραφία, τις ψηφιακές κάμερες και τα αξεσουάρ τους.

Tips

Χρήσιμες συμβουλές τόσο για τον τρόπο που μπορείτε να φωτογραφίζετε όσο και για κάποιες βασικές ρυθμίσεις της μηχανής, που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε ένα αξιοπρεπές και σύμφωνα με τα γούστα σας αποτέλεσμα.

Το χόμπι της φωτογράφισης αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να διευρύνετε την παρατηρητικότητά σας και τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον χώρο γύρω σας. Η τεχνολογική εξέλιξη είναι σύμμαχός σας σε αυτή την προσπάθεια. DSLR, mirrorless, compact ή ακόμα και φωτογραφικές με αρκετές από τις δυνατότητες των παραπάνω κατηγοριών ενσωματώνονται, πλέον, στις συσκευές των κινητών. Ο,τι και αν διαθέτετε μπορεί να γίνει το «όπλο» σας στο κυνήγι της στιγμής που θα απαθανατίσετε και θα εντάξετε στη συλλογή των αποτυπωμένων για πάντα αναμνήσεών σας.

Εξάσκηση

Ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξετε τον φωτογραφικό σας χαρακτήρα και τις ικανότητές σας είναι να εξασκηθείτε. Ανεξαρτήτως τεχνικών γνώσεων, οι δεξιότητές σας θα βελτιώνονται σταδιακά, αναλογικά με τον χρόνο που περνάτε στην πίσω πλευρά του κλείστρου. Πειραματιστείτε, απαλλαγμένοι από το άγχος του αποτελέσματος.

Διαβάστε

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τη μηχανή σας είναι να διαβάσετε το εγχειρίδιό της. Ισως φαντάζει προφανές, αλλά πολύς κόσμος παραλείπει αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό βήμα.

Πλησιάστε… δεν δαγκώνει

Προσεγγίζοντας το θέμα σας λίγο πιο κοντά, εκτός του ότι θα γεμίσει το κάδρο σας με περιεχόμενο, αναδεικνύοντας περισσότερο τη φωτογραφία σας, θα διαπιστώσετε πως μπορείτε να βλέπετε καλύτερα τις εκφράσεις του προσώπου, όσον αφορά τουλάχιστον στα πορτρέτα.

Καρτέρι

Εάν η φωτογραφία σας δεν περιέχει κάποιο κύριο θέμα ή σημείο ενδιαφέροντος, μάλλον κατατάσσεται στην κατηγορία των αδιάφορων. Αναζητήστε ένα θέμα, το οποίο αποτελεί σημείο ηρεμίας για τα μάτια σας. Περιμένετε μέχρι να γίνει κάτι που θα τραβήξει το βλέμμα σας. Ενα τυχαίο γεγονός, όπως ένας περαστικός ποδηλάτης, προσθέτει ένα ισχυρό σημείο εστίασης στο κάδρο σας, προσφέροντας νέα διάσταση, με μια αυθεντική ιστορία να διηγηθεί.

Ακολουθήστε το φως

Πριν φωτογραφίσετε, δώστε λίγο χρόνο στην παρατήρηση του φωτός. Είτε αυτό είναι φυσικό από τον ήλιο είτε από κάποια τεχνητή πηγή, όπως μια λάμπα, η επίδρασή του στα αντικείμενα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αναδεικνύει μία περιοχή ή ρίχνει δραματικές σκιές; Εκμεταλλευτείτε το! Για παράδειγμα, μια λήψη με τον ήλιο ακριβώς πίσω από την πλάτη σας δημιουργεί ίσως ένα λιγάκι βαρετό αποτέλεσμα. Πειραματιστείτε με το φως πλάι από το θέμα σας, αποτυπώνοντας μια πιο ενδιαφέρουσα φωτογραφία.

Φλας τη μέρα;

Η πρώτη σκέψη σχετικά με τη χρήση του φλας είναι το βράδυ και οι εσωτερικοί ή σκοτεινοί χώροι. Ακόμα, όμως, και αν έξω επικρατεί λιακάδα, ο ήλιος μπορεί να δημιουργήσει «σκληρές» σκιές στο θέμα σας. Ενεργοποιώντας το φλας, μπορείτε να τονίσετε με φως τα αντιαισθητικά, σκοτεινά σημεία που επιθυμείτε να φωτογραφίσετε.

Επιστρατεύστε το χιούμορ

Εφόσον επιδιώκετε να απαθανατίσετε πορτρέτα, οι εκφράσεις των προσώπων παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα της λήψης. Ενα αυθόρμητο αστείο είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικό για να «σπάσει ο πάγος» και να αποτυπώσετε εν τέλει ένα αβίαστο και όχι επιτηδευμένο χαμόγελο.

Προοπτική

Δοκιμάστε να διαφοροποιηθείτε από το σύνηθες ύψος σας. Σκύψτε, υπερυψωθείτε ή ξαπλώστε! Δείτε πως η αλλαγή της προοπτικής σας μπορεί να μεταμορφώσει τον δυναμισμό της εικόνας. Μια φωτογραφία, την οποία τραβάτε σκυμμένοι μπορεί να προσδώσει ένταση στο θέμα σας, ενώ η αύξηση τους ύψους να το ελαχιστοποιεί μέσα στο κάδρο.

Μπαταρία

Μία σκόπελος, στην οποία μπορεί να προσκρούσουμε πολύ εύκολα είναι η επάρκεια της μπαταρίας. Ειδικά για τους χρήστες mirrorless φωτογραφικών μηχανών που είναι αρκετά ενεργοβόρες μπορεί πολύ εύκολα να μας αφήσουν… πάνω στο καλύτερο. Φροντίστε μετά από κάθε σας φωτογραφική δραστηριότητα να βάλετε την μπαταρία σας να φρεσκαριστεί, αφού ως γνωστόν: «των φρόνιμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

Οι περισσότερες μηχανές έχουν στο μενού τους την επιλογή «Tv», η οποία σημαίνει Time value (τιμή χρόνου). Μέσω αυτής μπορείτε να ρυθμίζετε εσείς την ταχύτητα του κλείστρου, αφήνοντας τη μηχανή σας να αναλάβει τις ρυθμίσεις του διαφράγματος.

Οι νυχτερινές σκηνές στη φύση απαιτούν αργή ταχύτητα κλείστρου.

Θα πρέπει να έχετε υπόψη, όταν ρυθμίζετε την ταχύτητα, το πόσο γρήγορα κινείται το θέμα σας και την εστιακή απόσταση του φακού, καθώς όσο περισσότερο ζουμ χρησιμοποιείτε τόσο μεγαλύτερη είναι η ευαισθησία, ακόμα και στις πιο ανεπαίσθητες κινήσεις. Ενας εμπειρικός κανόνας για να εξαλείψετε το πρόβλημα αυτό, είναι να χρησιμοποιείτε ταχύτητα κλείστρου ίση ή μεγαλύτερη με την εστιακή απόσταση. Ετσι, σε έναν φακό 50mm μπορείτε να κάνετε χρήση ταχύτητας 1/50 ή και ταχύτερη, σε έναν 200