Πολλές είναι οι εφαρμογές και οι τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να ομορφύνετε το περιεχόμενό σας και να καταφέρετε να γίνετε… πρώτοι στο Instagram -με θεμιτά μέσα εννοείται!

Κείμενο: Ηλέκτρα Αλευρίτη

Το δημοφιλές αυτό εργαλείο έχει μπει για τα καλά στη ζωή όλων μας και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται, εκτός από μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ως μέσο για να βγάλει κανείς χρήματα, να προωθήσει τα προϊόντα του ή να γίνει διάσημος. Ολα αυτά όμως προϋποθέτουν καλό περιεχόμενο, άρα ενδιαφέρον κείμενο και ποιοτική φωτογραφία και βίντεο.

Το Instagram δημιουργήθηκε από δύο απόφοιτους του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ, τους Κέβιν Σίστρομ και Μάικ Κρίγκερ και ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010. Η πρώτη φωτογραφία δε που ανέβηκε ποτέ ήταν ο σκύλος του Σίστρομ δίπλα από μια σαγιονάρα της φίλης του. Μόλις δύο μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2010, ο αριθμός των εγγεγραμμένων χρηστών έφτασε το 1.000.000. Σήμερα, η εφαρμογή μετράει 20 δισεκατομμύρια φωτογραφίες από όλο τον κόσμο και 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες. Το όνομα της προέρχεται από τον συνδυασμό της λέξης Instant (στιγμιαίο) και telegram (τηλεγράφημα). Tο 2012, η εφαρμογή αγοράστηκε από το Facebook, προς ένα 1 δισεκατομμύριο δολάρια Η.Π.Α. και το αστρονομικό αυτό ποσό είχε σοκάρει τότε πολύ κόσμο.

Εκτοτε, τη συνέχεια την ξέρετε λίγο-πολύ όλοι. Η εξέλιξη του υπό την αιγίδα του Facebook υπήρξε ραγδαία, όπως και η παγκόσμια επιρροή του. Δημόσιοι χώροι ανά τον κόσμο έγιναν ξαφνικά «Insta-worthy», μαγαζιά άρχισαν να διαμορφώνουν τον χώρο τους, έτσι ώστε να είναι όσο γίνεται πιο «φιλικός» προς την εφαρμογή, το ταξίδι και η επιθυμία για αυτό επηρεάστηκε καταλυτικά, ενώ τα stories πια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για όλους μας.


6 συμβουλές για πιο διαδραστικές ιστορίες

Δείτε 6 τρόπους σύμφωνα με τους οποίους μπορείτε να δημιουργείτε διαδραστικές ιστορίες, όπως μας συμβουλεύει το ίδιο το Instagram:

1) Ξεκινήστε τη live μετάδοση

Χρησιμοποιήστε τη live λειτουργία των ιστοριών, για να αλληλεπιδράσετε με τους followers σας σε πραγματικό χρόνο. Μην ξεχάσετε να ανακοινώσετε εκ των προτέρων το live βίντεο, έτσι ώστε να γνωρίζει η κοινότητά σας πότε να συντονιστεί, για να το παρακολουθήσει.

2) Χρησιμοποιήστε το αυτοκόλλητο αντίστροφης μέτρησης

Αν ετοιμάζετε την κυκλοφορία ενός προϊόντος ή μια προσεχή εκδήλωση, χρησιμοποιήστε το αυτοκόλλητο αντίστροφης μέτρησης στις ιστορίες σας για να δώσετε στο κοινό την ευκαιρία να μετρήσει αντίστροφα το χρόνο μέχρι αυτή την ξεχωριστή στιγμή. Οι ακόλουθοι μπορούν επίσης να επιλέξουν τη λήψη υπενθύμισης όταν τελειώσει η αντίστροφη μέτρηση και να μοιραστούν τον ενθουσιασμό της κοινότητας.

3) Διοργανώστε μια συνεδρία ερωτήσεων και απαντήσεων

Χρησιμοποιήστε το αυτοκόλλητο ερωτήσεων, για να το θέσετε στη διάθεση της κοινότητας. Κοινοποιήστε τις απαντήσεις σας στις επόμενες ιστορίες, ώστε να μπορέσουν να τις διαβάσουν τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας. Μπορείτε επίσης να κάνετε live μετάδοση, για να απαντήσετε στις ερωτήσεις σε πραγματικό χρόνο.

4) Κάντε δημοσκόπηση στην κοινότητα

Χρησιμοποιήστε το αυτοκόλλητο δημοσκόπησης, για να μάθετε συγκεκριμένα τι αρέσει και τι δεν αρέσει στην κοινότητά σας. Μπορείτε ακόμα και να χρησιμοποιήσετε αυτό τον τύπο αυτοκόλλητου στις προωθημένες ιστορίες σας.

5) Ενθαρρύνετε τους πελάτες σας να σας απαντούν απευθείας

1 στις 3 ιστορίες στο Instagram οδηγεί σε μήνυμα στο Direct1 και, γι’ αυτό, υπενθυμίστε στα μέλη της κοινότητας ότι μπορούν να συνδεθούν εύκολα με εσάς απαντώντας στις ιστορίες σας.

6) Δημιουργήστε κουίζ για την κοινότητά σας

Χρησιμοποιήστε το αυτοκόλλητο κουίζ, ώστε να δημιουργήσετε ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών για τους ακόλουθούς σας. Μπορείτε να τεστάρετε τις γνώσεις τους με ερωτήσεις σχετικά με τον κλάδο σας ή με τον εαυτό σας ή ακόμα και να δημιουργήσετε ερωτήσεις για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας.


Μερικοί αριθμοί

  • Το 60% των χρηστών δήλωσαν ότι ανακαλύπτουν νέα προϊόντα στο Instagram.
  • 200+ εκατ. χρήστες του Instagram επισκέπτονται τουλάχιστον ένα εταιρικό προφίλ την ημέρα.
  • 80% έχει αυξηθεί ο χρόνος παρακολούθησης βίντεο στο Instagram σε σχέση με παλαιότερα.
  • 1 στις 3 ιστορίες με τις περισσότερες προβολές προέρχονται από επιχειρήσεις.

Apps που θα… απογειώσουν το προφίλ σας!

Συγκεντρώσαμε και σας παραθέτουμε κάποιες γνωστές και μη εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν στην επεξεργασία βίντεο ή φωτογραφίας, ώστε να γίνει το περιεχόμενό σας πιο θελκτικό και έτσι να καταφέρετε να έχετε ένα όμορφο προφίλ που θα θέλει ο καθένας να ακολουθήσει, αλλά και apps που θα σας βοηθήσουν στα hashtags, στον προγραμματισμό των δημοσιεύσεών σας ή ακόμα και να δείτε ποιοι σας έκαναν block και unfollow και να αναρωτηθείτε γιατί!

Canva

Με πάνω από 100 εκατ. χρήστες, η δωρεάν εφαρμογή με το όνομα Canva είναι ιδιαίτερα γνωστή ανά τον κόσμο, καθώς κάνει τον σχεδιασμό και την επεξεργασία βίντεο απλή και διασκεδαστική. Δημιουργήστε εκπληκτικά σχέδια λογότυπων και αφισών με τις φωτογραφίες και τα βίντεό σας — ακόμα κι αν δεν είχατε ασχοληθεί ποτέ ξανά με κάτι παρόμοιο. Πλήρης επεξεργασία των αρχείων σας, δημιουργία ιστοριών Instagram, βίντεο και κολάζ, ακόμα και όμορφα εξώφυλλα για το Highlight σας στο Instagram είναι μερικές από τις δυνατότητες του εν λόγω app.

Κατεβάστε το από εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.canva.editor

 

Snapseed

Ακόμα μια διάσημη εφαρμογή που μετρά κι αυτή πάνω από 100 εκατ. χρήστες είναι το Snapseed, ένα ολοκληρωμένο εργαλείο επεξεργασίας φωτογραφιών επαγγελματικού επιπέδου, το οποίο έχει δημιουργηθεί από την Google. Διαθέτει 29 εργαλεία και φίλτρα, όπως Επιδιόρθωση, Βούρτσα, Δομή, Υψηλό δυναμικό εύρος (HDR), Προοπτική, ενώ ανοίγει αρχεία JPG και RAW. Παράλληλα, έχετε τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε τις προσωπικές σας εμφανίσεις και να τις εφαρμόσετε σε νέες φωτογραφίες αργότερα.

Κατεβάστε το από εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.niksoftware.snapseed

 

Motion Ninja