Κάνετε έρευνα αγοράς για το επόμενό σας laptop ή μήπως θέλετε να αναβαθμίσετε το desktop PC σας; Σε κάθε περίπτωση, η διαθέσιμη μνήμη RAM οφείλει να συμβαδίζει με τη χρήση για την οποία προορίζετε τον υπολογιστή σας…

H προσθήκη μνήμης RAM σε ένα σύστημα μπορεί να γίνει αρκετά εύκολα, δίχως κάποιος να είναι τεχνικός υπολογιστών, γεγονός που την καθιστά μια από τις πιο συνηθισμένες αναβαθμίσεις ενός PC. Η RAM αποτελεί μια από τις βασικές προδιαγραφές που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, όταν προσπαθούμε να καταλήξουμε στο μοντέλο laptop ή desktop υπολογιστή, που πρόκειται να αγοράσουμε. Ο λόγος είναι απλός, χωρίς αυτή ένα PC δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα! Κάθε εφαρμογή που τρέχει σε έναν υπολογιστή φιλοξενείται από τη μνήμη RAM, οπότε όσες περισσότερες απαιτήσεις έχετε από το σύστημά σας είτε όσον αφορά στην ταυτόχρονη εκτέλεση πολλαπλών εφαρμογών είτε όσον αφορά στη διαχείριση μεγάλων αρχείων από μια μεμονωμένη επαγγελματική εφαρμογή (όπως π.χ. photo/video editing), τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η διαθέσιμη RAM.

Παρανοήσεις… αρχάριων

Η μονάδα μέτρησης της μνήμης RAM, το Gigabyte (ή GB εν συντομία), ευθύνεται για αρκετές παρανοήσεις που μπορεί να προκύψουν, όταν κάποιος δεν έχει ιδιαίτερη τριβή με τον χώρο της πληροφορικής και απλά θέλει να αποκτήσει έναν υπολογιστή, για να κάνει τη δουλειά του.

Με GB μετριέται και ο αποθηκευτικός χώρος (ένας σκληρός δίσκος ή ένας SSD), οπότε σε καμία περίπτωση μην θεωρήσετε πως ένα σύστημα έχει 256GB μνήμης, αν αντικρίσετε αυτό το νούμερο στις προδιαγραφές ενός συστήματος, προφανώς αναφέρεται στον αποθηκευτικό χώρο του δίσκου του, όπου μπορείτε να στεγάζετε τα αρχεία σας.

Μια ακόμα πιο συνήθης παρεξήγηση πραγματοποιείται όταν στο τοπίο μπαίνει και η Video RAM, γνωστή και ως VRAM. Τα GB αυτής της μνήμης αναφέρονται συχνά δίπλα από την κάρτα γραφικών ενός PC και αξιοποιούνται αποκλειστικά από αυτήν. Δεν έχουν σχέση με τη RAM του συστήματος, ωστόσο η ύπαρξή τους επιτρέπει στην κάρτα γραφικών να μην καταφύγει στη χρήση της κύριας RAM, αλλά να αξιοποιήσει για τα games την σαφώς πιο κατάλληλη VRAM.

Πόση RAM έχει το PC μου;

Για να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στις «Ρυθμίσεις» (το γνωστό… γρανάζι πάνω από το κουμπί «power» στο μενού εκκίνησης των Windows). Από εκεί, επιλέγετε το εικονίδιο «Σύστημα» και μετέπειτα την τελευταία επιλογή του μενού, τις «Πληροφορίες». Από εκεί, μπορείτε να ανακαλύψετε πόση είναι η εγκατεστημένη RAM σε κάθε σύστημα. Στο ίδιο σημείο, μπορείτε να μάθετε αν ο συγκεκριμένος υπολογιστής διαθέτει την 32-bit ή την 64-bit έκδοση των Windows. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αξιοποιήσετε άνω των 4GB RAM είναι να διαθέτετε την 64-bit έκδοση. Αν «τρέχετε» την αγγλική έκδοση του λειτουργικού της Microsoft, η αντίστοιχη διαδρομή είναι η: Settings -> System -> About.

Σε περίπτωση που ο υπολογιστής σας ανήκει στην οικογένεια της Apple, μπορείτε εξίσου εύκολα να μάθετε πόση RAM διαθέτετε μέσω του macOS, αρκεί να καταφύγετε στο Apple menu στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης σας. Επιλέξτε «About this Mac» και η πληροφορία που αναζητάτε θα βρίσκετε μπροστά σας.

Φροντίστε τα GB να συμβαδίζουν με τη χρήση

Οπως προαναφέραμε, σημαντικός παράγοντας για να αποφασίσετε πόση RAM χρειάζεστε είναι η χρήση για την οποία προορίζετε τον υπολογιστή σας. Ακόμα όμως και για την πλέον απλούστερη χρήση (όπως π.χ. πλοήγηση στο διαδίκτυο ή ανάγνωση/εγγραφή ενός αρχείου κειμένου) τα 4GB αποτελούν την αφετηρία σας. Τα 2GB RAM πλέον κρίνονται ανεπαρκή ακόμα και για την εύρυθμη λειτουργία ενός smartphone, πόσο μάλλον για έναν υπολογιστή. Ακόμα και τα 4GB RAM, όμως, αποτελούν έναν συμβιβασμό τον οποίο θα σας προτείναμε να αποφύγετε, όσο δελεαστική και αν είναι η χαμηλή τιμή ενός αντίστοιχου συστήματος. Ακόμα και οι internet browsers (όπως π.χ. ο δημοφιλής Chrome) καταναλώνουν αδηφάγα τη RAM. Με δεδομένο πως οι ιστοσελίδες γίνονται ολοένα και πιο πολυσύνθετες, αργά ή γρήγορα μέχρι και το απλό σερφάρισμα στο διαδίκτυο θα παρουσιάζει κολλήματα και καθυστερήσεις. Σας προτείνουμε να θέσετε τα στάνταρτ της έρευνας αγοράς σας στα 8GB RAM, ένα αξιοπρεπέστατο ποσό μνήμης για την εύρυθμη λειτουργία οποιουδήποτε σύγχρονου υπολογιστή. Αν έχετε ήδη ένα PC με 4GB RAM, εξετάστε το ενδεχόμενο της αναβάθμισης στα 8GB. Σε περίπτωση που θέλετε ένα ισχυρότερο σύστημα, ικανό να αντεπεξέλθει και σε αυξημένες gaming απαιτήσεις (με την προϋπόθεση βέβαια πως θα έχει και την ανάλογη κάρτα γραφικών), προτιμήστε τα 16GB RAM. Στην ίδια επιλογή θα καταλήξετε, αν θέλετε ο επόμενος υπολογιστής σας να σας συντροφεύσει για αρκετά χρόνια, δίχως ανάγκη άμεσης αναβάθμισης μέσα σε μια διετία για παράδειγμα. Τα 32GB θα τα προτείναμε μόνο για επαγγελματική χρήση (όπως π.χ. 4Κ video editing) ή για gaming δίχως τον παραμικρό συμβιβασμό. Στην περίπτωση που έχετε δαπανήσει μόνο για την κάρτα γραφικών ποσό με το οποίο θα αγοράζατε ένα laptop, τότε μάλλον στήνετε ένα σύστημα που δικαιούται να έχει και 32GB μνήμης! Κατά τα άλλα, για ένα πιο… ρεαλιστικό σενάριο χρήσης, ακόμα και με αυξημένες απαιτήσεις σε ταχύτητα και multitasking, τα 32GB RAM προς το παρόν κρίνονται υπερβολικά.

3 tips αγοράς μνήμης RAM

  • Αλλο desktop, άλλο laptop

Για όσους δεν ασχολούνται με το… σπορ της αναβάθμισης, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως οι μνήμες RAM των laptop και των επιτραπέζιων υπολογιστών δεν είναι κοινές, καθώς υπάρχουν δυο διαφορετικοί τύποι. Στα desktop PC θα επιλέξετε RAM τύπου DIMM (Dual In-Line Memory Module), ενώ στους φορητούς υπολογιστές θα ανατρέξετε στην κατηγορία των SO-DIMM (Small Outline Dual In-Line Memory Module), η οποία έρχεται σε μικρότερες διαστάσεις. Το διαφορετικό μήκος τους και τα διαφορετικά τους pins απαγορεύουν την ελεύθερη χρήση όποιου τύπου RAM θέλετε.

  • Συμβατότητα γενιάς DDR

Σε περίπτωση αναβάθμισης ενός υπάρχοντος PC, φροντίστε η μητρική πλακέτα (motherboard) του συστήματός σας να είναι συμβατή με την DDR γενιά της μνήμης που σκοπεύετε να αποκτήσετε (DDR, DDR2, DDR3 ή DDR4, από το παλαιότερο προς το νεότερο). Οι μνήμες γενιάς DDR και DDR2, βέβαια, αφορούν πλέον PC… μουσειακής αξίας, οπότε το πιθανότερο είναι να τις βρείτε μόνο μεταχειρισμένες. Επίσης, κάθε μητρική πλακέτα έχει πεπερασμένες θέσεις για να υποδεχθεί μνήμες RAM (π.χ. 2 ή 4), οπότε εξετάστε συνετά την επιλογή σας. Πεπερασμένο είναι και το σύνολο των GB της RAM που υποστηρίζει κάθε motherboard (αν και σε σύγχρονα μηχανήματα πρέπει να καταφύγετε σε… υπερβολές για να το αγγίξετε).

  • Ταχύτητα μνήμης

Κάθε μνήμη διαθέτει συχνότητα λειτουργίας, η οποία αντανακλά και την ταχύτητά της, το πόσο γρήγορα δηλαδή μπορεί να επικοινωνήσει με τη μητρική πλακέτα. Μετριέται σε MHz και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είστε σίγουροι πως η motherboard του συστήματος υποστηρίζει την ταχύτητα που θα επιλέξετε. Προφανώς, όσο περισσότερα τα MHz, τόσο πιο υψηλές οι επιδόσεις της RAM. Οι κατασκευαστές motherboard, αλλά και μνημών RAM, προσφέρουν δωρεάν εργαλεία που σας βοηθούν να ανακαλύψετε σε βάθος τα τεχνικά χαρακτηριστικά της RAM σας, των διαθέσιμων slots και των συμβατών ταχυτήτων/τύπων. Ενδεικτικά, ένα από αυτά μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.crucial.com/store/systemscanner.