Κάνετε έρευνα αγοράς για το επόμενό σας laptop ή μήπως θέλετε να αναβαθμίσετε το desktop PC σας; Σε κάθε περίπτωση, η διαθέσιμη μνήμη RAM οφείλει να συμβαδίζει με τη χρήση για την οποία προορίζετε τον υπολογιστή σας…

H προσθήκη μνήμης RAM σε ένα σύστημα μπορεί να γίνει αρκετά εύκολα, δίχως κάποιος να είναι τεχνικός υπολογιστών, γεγονός που την καθιστά μια από τις πιο συνηθισμένες αναβαθμίσεις ενός PC. Η RAM αποτελεί μια από τις βασικές προδιαγραφές που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, όταν προσπαθούμε να καταλήξουμε στο μοντέλο laptop ή desktop υπολογιστή, που πρόκειται να αγοράσουμε. Ο λόγος είναι απλός, χωρίς αυτή ένα PC δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα! Κάθε εφαρμογή που τρέχει σε έναν υπολογιστή φιλοξενείται από τη μνήμη RAM, οπότε όσες περισσότερες απαιτήσεις έχετε από το σύστημά σας είτε όσον αφορά στην ταυτόχρονη εκτέλεση πολλαπλών εφαρμογών είτε όσον αφορά στη διαχείριση μεγάλων αρχείων από μια μεμονωμένη επαγγελματική εφαρμογή (όπως π.χ. photo/video editing), τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η διαθέσιμη RAM.

Παρανοήσεις… αρχάριων

Η μονάδα μέτρησης της μνήμης RAM, το Gigabyte (ή GB εν συντομία), ευθύνεται για αρκετές παρανοήσεις που μπορεί να προκύψουν, όταν κάποιος δεν έχει ιδιαίτερη τριβή με τον χώρο της πληροφορικής και απλά θέλει να αποκτήσει έναν υπολογιστή, για να κάνει τη δουλειά του.

Με GB μετριέται και ο αποθηκευτικός χώρος (ένας σκληρός δίσκος ή ένας SSD), οπότε σε καμία περίπτωση μην θεωρήσετε πως ένα σύστημα έχει 256GB μνήμης, αν αντικρίσετε αυτό το νούμερο στις προδιαγραφές ενός συστήματος, προφανώς αναφέρεται στον αποθηκευτικό χώρο του δίσκου του, όπου μπορείτε να στεγάζετε τα αρχεία σας.

Μια ακόμα πιο συνήθης παρεξήγηση πραγματοποιείται όταν στο τοπίο μπαίνει και η Video RAM, γνωστή και ως VRAM. Τα GB αυτής της μνήμης αναφέρονται συχνά δίπλα από την κάρτα γραφικών ενός PC και αξιοποιούνται αποκλειστικά από αυτήν. Δεν έχουν σχέση με τη RAM του συστήματος, ωστόσο η ύπαρξή τους επιτρέπει στην κάρτα γραφικών να μην καταφύγει στη χρήση της κύριας RAM, αλλά να αξιοποιήσει για τα games την σαφώς πιο κατάλληλη VRAM.

Πόση RAM έχει το PC μου;