Με το PlayStation 5 και το Xbox Series X να προσθέτουν ένα νέο κεφάλαιο στη μακρόχρονη ιστορία των παιχνιδομηχανών, αρκετός λόγος γίνεται για τις προδιαγραφές που οφείλει να έχει μια τηλεόραση, προκειμένου να αξιοποιήσει τις δυνατότητές τους. Πόσο θα αλλάξει μια HDMI 2.1 θύρα την gaming εμπειρία σας; Οι απαντήσεις ακολουθούν…

H νέα γενιά παιχνιδομηχανών μάς συστήνει το πρότυπο 2.1 για τη συνδεσιμότητα HDMI, πριν καλά-καλά κυκλοφορήσουν στην αγορά τα πρώτα μοντέλα τηλεοράσεων που το υποστηρίζουν. Πλην λιγοστών εξαιρέσεων (ενδεικτικά αναφέρουμε τις σειρές Samsung Q90T, LG CX και Sony XH90), ακόμα κι αν πρόσφατα αγοράσατε μια… εξαίσια τηλεόραση, το πιθανότερο είναι να έχει θύρες HDMI που να περιορίζονται στο πρωτόκολλο 2.0. Πριν αρχίσετε να φλερτάρετε με… εγκεφαλικό, να σας καθησυχάσουμε πως αυτό δεν σημαίνει ότι η τηλεόραση δεν θα μπορεί να συνδεθεί με το νεότευκτο PlayStation 5, απλά το ερώτημα είναι τι θα θυσιάσει κάποιος gamer που η TV του διαθέτει μια απλή HDMI 2.0b θύρα σε σχέση με αυτόν που έχει προβεί στην ομολογουμένως δαπανηρή αγορά μιας τηλεόρασης με αναβαθμισμένη HDMI 2.1 συνδεσιμότητα.

Τι καινούριο φέρνει το HDMI 2.1;

Αν θέλετε μια συνοπτική απάντηση της μιας γραμμής, μπορείτε να αρκεστείτε σε αυτήν: 4K ανάλυση στα 120Hz και 8K ανάλυση στα 60Hz. Οι gamers μπορούν να μεταφράσουν τα Hz σε fps (frames per second ή καρέ ανά δευτερόλεπτο). Προφανώς, αν η τηλεόρασή σας δεν διαθέτει HDMI 2.1, μάλλον θα «αρκεστείτε» σε gaming στα 4Κ με 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, την πληροφορία δηλαδή που «χωράει» να περάσει μέσα από το εύρος που παρέχει ένα HDMI 2.0b καλώδιο.

Το HDMI 2.1 μπορεί με άνεση να υποστηρίξει 10-bit ή και 12-bit χρώμα, προκειμένου να απογειώσει την HDR εμπειρία. Επίσης, υποστηρίζει Variable Refresh Rate (VRR), μια τεχνολογία που αλλάζει δυναμικά τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης, ώστε να συμπορεύεται με τα frames που μπορεί να δώσει κάθε στιγμή η παιχνιδομηχανή ή το PC. Οπως και οι τεχνολογίες NVIDIA G-Sync και AMD Freesync, συντελεί στην εξαφάνιση του φαινομένου screen-tearing, μειώνει περαιτέρω το input lag και χαρίζει μια ακόμα πιο ομαλή gaming εμπειρία.

Lag-free gaming υπόσχονται τόσο η τεχνολογία Quick Frame Transport (QFT) όσο και το υποστηριζόμενο Auto Low Latency Mode (ALLM), χωρίς την ανάγκη πολύπλοκων ρυθμίσεων μέσω μενού στα game modes των τηλεοράσεων.

Αναβαθμισμένη είναι και η eARC συνδεσιμότητα με soundbars και συστήματα home theater, η οποία επιτρέπει τη χρήση ενός και μοναδικού καλωδίου για τη μεταφορά ασυμπίεστου ψηφιακού surround ήχου. Ενα HDMI 2.1 καλώδιο, άλλωστε, έρχεται με bandwidth στα 48Gbps (τουλάχιστον αυτά που διαθέτουν Ultra High Speed HDMI Cable πιστοποίηση), οπότε δεν υπάρχει καμία ανάγκη συμβιβασμού στην ποιότητα της οπτικοακουστικής σας πληροφορίας.

Αξίζει η επένδυση;

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση προϋποθέτει να έχετε καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα αλλαγής της επόμενής σας τηλεόρασης. Αν σχεδιάζετε να αποκτήσετε μια πανάκριβη 8K TV που μάλλον θα την κρατήσετε για τουλάχιστον 6-7 χρόνια ή μια εξαιρετική 4Κ TV με 120Hz refresh rate, τότε αναμφίβολα οφείλει να υποστηρίζει HDMI 2.1. Αν όμως θέλετε μια προσιτή, μα ικανότατη 4Κ TV που θα αντικαταστήσετε συντομότερα, η μη υποστήριξη HDMI 2.1 δεν είναι καταστροφική. Μπορεί η νέα γενιά παιχνιδομηχανών να υπόσχεται 8Κ gaming ή 4Κ στα 120Hz, ελάχιστα όμως είναι τα games που θα κατορθώσουν στην πράξη να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη υπόσχεση με τις επιδόσεις τους. Οι τίτλοι που δίνουν την επιλογή για 120Hz είναι λιγοστοί και θυσιάζουν ποιότητα προς τέρψη της «ρευστότητας», ενώ για 8Κ gaming προς το παρόν δεν γίνεται ούτε… συζήτηση! Το πιθανότερο είναι να φτάσουμε στα παραπάνω επίπεδα ποιότητας γραφικών με κάποια ενδιάμεση γενιά (π.χ. με κάποιο ενδεχόμενο λανσάρισμα ενός PS5 Pro λίγα χρόνια αργότερα, όπως αντίστοιχα έγινε και με το PS4 Pro).

Αναλυτικές πληροφορίες για το HDMI 2.1 μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.hdmi.org/spec/hdmi2_1