Με το PlayStation 5 και το Xbox Series X να προσθέτουν ένα νέο κεφάλαιο στη μακρόχρονη ιστορία των παιχνιδομηχανών, αρκετός λόγος γίνεται για τις προδιαγραφές που οφείλει να έχει μια τηλεόραση, προκειμένου να αξιοποιήσει τις δυνατότητές τους. Πόσο θα αλλάξει μια HDMI 2.1 θύρα την gaming εμπειρία σας; Οι απαντήσεις ακολουθούν…

H νέα γενιά παιχνιδομηχανών μάς συστήνει το πρότυπο 2.1 για τη συνδεσιμότητα HDMI, πριν καλά-καλά κυκλοφορήσουν στην αγορά τα πρώτα μοντέλα τηλεοράσεων που το υποστηρίζουν. Πλην λιγοστών εξαιρέσεων (ενδεικτικά αναφέρουμε τις σειρές Samsung Q90T, LG CX και Sony XH90), ακόμα κι αν πρόσφατα αγοράσατε μια… εξαίσια τηλεόραση, το πιθανότερο είναι να έχει θύρες HDMI που να περιορίζονται στο πρωτόκολλο 2.0. Πριν αρχίσετε να φλερτάρετε με… εγκεφαλικό, να σας καθησυχάσουμε πως αυτό δεν σημαίνει ότι η τηλεόραση δεν θα μπορεί να συνδεθεί με το νεότευκτο PlayStation 5, απλά το ερώτημα είναι τι θα θυσιάσει κάποιος gamer που η TV του διαθέτει μια απλή HDMI 2.0b θύρα σε σχέση με αυτόν που έχει προβεί στην ομολογουμένως δαπανηρή αγορά μιας τηλεόρασης με αναβαθμισμένη HDMI 2.1 συνδεσιμότητα.

Τι καινούριο φέρνει το HDMI 2.1;

Αν θέλετε μια συνοπτική απάντηση της μιας γραμμής, μπορείτε να αρκεστείτε σε αυτήν: 4K ανάλυση στα 120Hz και 8K ανάλυση στα 60Hz. Οι gamers μπορούν να μεταφράσουν τα Hz σε fps (frames per second ή καρέ ανά δευτερόλεπτο). Προφανώς, αν η τηλεόρασή σας δεν διαθέτει HDMI 2.1, μάλλον θα «αρκεστείτε» σε gaming στα 4Κ με 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, την πληροφορία δηλαδή που «χωράει» να περάσει μέσα από το εύρος που παρέχει ένα HDMI 2.0b καλώδιο.

Το HDMI 2.1 μπορεί με άνεση να υποστηρίξει 10-bit ή και 12-bit χρώμα, προκειμένου να απογειώσει την HDR εμπειρία. Επίσης, υποστηρίζει Variable Refresh Rate (VRR), μια τεχνολογία που αλλάζει δυναμικά τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης, ώστε να συμπορεύεται με τα frames που μπορεί να δώσει κάθε στιγμή η παιχνιδομηχανή ή το PC. Οπως και οι τεχνολογίες NVIDIA G-Sync και AMD Freesync, συντελεί στην εξαφάνιση του φαινομένου screen-tearing, μειώνει περαιτέρω το input lag και χαρίζει μια ακόμα πιο ομαλή gaming εμπειρία.