Smartphones: Tips αγοράς, reviews, apps, προσφορές και αξεσουάρ

SMARTPHONES

Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε σχετικά με τα καινούρια μοντέλα κινητών τηλεφώνων, τα μυστικά της αγοράς τους, τις εφαρμογές για smartphones και τις εξελίξεις γύρω από τη βιομηχανία.

Tips

Εφόσον έχετε αποφασίσει να αγοράσετε ένα νέο smartphone, με βασικό κριτήριο επιλογής τις άριστες λήψεις, τότε σας ενημερώνουμε ότι από μόνος του ο αριθμός των megapixels δεν λέει απολύτως τίποτα! Για να μάθετε τι μετράει τελικά, συνεχίστε την ανάγνωση…

Για να προσδιορίσουμε πόσο σημαντικά είναι τα megapixels (MP) για μία κάμερα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πρώτα τι ακριβώς μετρούν. Πρόκειται για τον αριθμό των pixels (μετρημένο σε εκατομμύρια) που απαρτίζουν τον ψηφιακό «καμβά», πάνω στον οποίο θα αποτυπωθεί η πληροφορία κάθε λήψης, το γινόμενο δηλαδή των διαστάσεων του τελικού αρχείου της φωτογραφίας. Ετσι, για παράδειγμα, μία κάμερα 12MP μπορεί να μας δώσει αρχεία με διαστάσεις 4200×2800 pixels περίπου. Είναι αυτό αρκετό; Φυσικά και είναι ανώτερο από την ανάλυση του smartphone σας (όποιο και αν είναι το μέγεθός του), γεγονός που σημαίνει πως στην οθόνη της συσκευής σας η ευκρίνεια θα είναι άψογη. Ακόμη και αν διαθέτετε μία ολοκαίνουρια 4K UHD τηλεόραση, η ανάλυσή της είναι 3840×2160 pixels, οπότε και εκεί οι φωτογραφίες σας δεν θα εκμεταλλευτούν τη μεγαλύτερη ανάλυσή τους. Οσον αφορά στην εκτύπωση τώρα, η προαναφερθείσα ανάλυση, όταν τυπωθεί στα 300dpi (ποιότητα εξωφύλλου περιοδικού) καλύπτει μία επιφάνεια περίπου 36×24 εκατοστά, άρα την κάνετε ακόμη και poster… Στον αντίποδα, κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως η μεγαλύτερη ανάλυση καθιστά τις φωτογραφίες μας future proof, προσδίδοντάς τους μία διαχρονική ποιότητα ικανή να αντέξει στις εξελίξεις της τεχνολογίας (π.χ. οι 8K αναλύσεις όταν με το καλό μπουν στην καθημερινότητά μας θα αντιστοιχούν σε 33.2MP). Ταυτόχρονα, μία λήψη πολλών megapixels, μας επιτρέπει μόλις τραβήξουμε μία φωτογραφία να ζουμάρουμε με τα δάχτυλά μας πάνω στην οθόνη… σαν να μην υπάρχει αύριο! Οπως και να ‘χει, είναι κατανοητό ότι ο αριθμός των megapixels καθορίζει μόνο πόσο λεπτομερής θα είναι ο «καμβάς» και όχι το πόσο καλά θα αποτυπώνεται το θέμα μας πάνω του. Στην περίπτωση που όλες οι λοιπές προδιαγραφές μίας κάμερας είναι φτωχές, το αποτέλεσμα θα είναι μία θολή, σκοτεινή, κουνημένη ή κακοφωτισμένη εικόνα, απλά σε πολύ υψηλή ανάλυση!

Αξιοποιώντας διαφορετικά τα MP

Ενα παράδειγμα έξυπνης αξιοποίησης των megapixels μίας κάμερας μας έδωσε ο IMX586 αισθητήρας της Sony. Τα 48MP του δυστυχώς περιορίζουν το μέγεθος pixel στα 0,8μm (πρέπει να χωρέσουν όλα σε μία πεπερασμένη επιφάνεια). Ωστόσο, με μία διάταξη Quad Bayer color filter, ο αισθητήρας ομαδοποιεί ανά 4 τα γειτονικά pixels, παγιδεύοντας συγχρονισμένα πληροφορία σαν να είχαμε ένα pixel μεγέθους 1,6μm.

Μέγεθος αισθητήρα και pixel

Οι κατασκευαστές των σύγχρονων smartphones δίνουν μάχη προκειμένου να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες σε όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο. Για τον λόγο αυτόν, η επιφάνεια ενός αισθητήρα κάμερας κινητού δεν έχει την πολυτέλεια να καταλαμβάνει τον χώρο που αφιερώνεται σε έναν αισθητήρα μίας DSLR κάμερας. Μικρότερος αισθητήρας σε συνδυασμό με αυξημένο αριθμό megapixels οδηγεί στο αυτονόητο, στη συρρίκνωση κάθε μεμονωμένου pixel προκειμένου να χωρέσει στη στριμωγμένη επιφάνεια του σένσορα. Είναι κακό αυτό; Φυσικά, αν αναλογιστεί κανείς ποιος είναι ο ρόλος του αισθητήρα και των pixels του. Πρόκειται για το ψηφιακό ισοδύναμο του παλιού αναλογικού φιλμ, καθώς καταγράφει το φως και το μεταφράζει σε χρώμα για κάθε μεμονωμένο pixel της επιφάνειάς του. Οσο μεγαλύτερος είναι ο αισθητήρας (μετράμε συνήθως τη διαγώνιό του με ίντσες), τόσο μεγαλύτερο μπορεί να είναι και κάθε pixel που φιλοξενεί (το μέγεθός του μετριέται με microns-μ ή μικρομέτρα-μm) άρα και περισσότερο το φως που μπορεί να αποτυπώσει, μεταφράζοντας στην ψηφιακή γλώσσα την αναλογική χρωματική πληροφορία που παγιδεύει ο φακός που βρίσκεται μπροστά του. Το αποτέλεσμα είναι πιο φωτεινές φωτογραφίες, με μεγαλύτερη πιστότητα στο θέμα που έχουμε απέναντί μας και λιγότερο ψηφιακό θόρυβο. Οταν λοιπόν μία κάμερα κινητού… κομπάζει για τα πολλά megapixels της, καλό είναι να ελέγξουμε ότι διατηρεί μεγάλο μέγεθος αισθητήρα, προκειμένου να υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για να φιλοξενήσει τα pixel δίχως να τα συρρικνώσει υπέρμετρα. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να έχουμε έναν αισθητήρα λιγότερων megapixels αλλά με μεγάλο μέγεθος pixels (π.χ. 1,4μm) αντί να έχουμε λίγα παραπάνω megapixels αλλά με pixels μικρότερων διαστάσεων που καταγράφουν φτωχότερη οπτική πληροφορία. Οπως και να το κάνουμε, όσον αφορά στους αισθητήρες και στα pixels τους, το μέγεθος μετράει, ειδικά όταν μας ενδιαφέρουν οι λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού…

Αποκωδικοποιώντας το διάφραγμα

Περνώντας στις παραμέτρους του φακού, ίσως το… διασημότερο χαρακτηριστικό είναι το διάφραγμα, το οποίο ορίζεται από το μέγεθος της οπής μέσω της οποίας εισέρχεται το φως στο εσωτερικό της κάμερας. Οσο μεγαλύτερο είναι, τόσο πιο φωτεινές μπορούν να είναι οι φωτογραφίες μας, ακόμη και όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές (π.χ. νυχτερινές λήψεις). Ενα μεγάλο διάφραγμα (π.χ. f/1.8) δίνει τη δυνατότητα να παγιδευτεί ικανό φως μέσα σε ελάχιστο χρόνο, γεγονός που επιτρέπει υψηλότερες ταχύτητες κλείστρου και συνεπώς μειώνει τις πιθανότητες η φωτογραφία μας να βγει «κουνημένη», μιας και η οπτική πληροφορία αιχμαλωτίζεται… αυτοστιγμεί. Στην εποχή της φωτογραφίας μέσω smartphone, το μεγάλο διάφραγμα έχει συνδεθεί με τα bokeh εφέ στα πορτρέτα, καθώς επιτρέπει ένα «ρηχό» βάθος πεδίου, με αποτέλεσμα να καταγράφεται εστιασμένο μόνο το πρόσωπο, ενώ το φόντο παραμένει θολό. Σε συνδυασμό με μία δεύτερη βοηθητική κάμερα και το κατάλληλο software, οι φωτογραφίες σας στα social media γίνονται εγγυημένοι μαγνήτες… like!

Απλά μαθηματικά…

Και για να θυμηθούμε λίγο τα κλάσματα από την αριθμητική του Δημοτικού, όταν ένας αισθητήρας έχει διαγώνιο 1/1.7″ είναι προφανώς μεγαλύτερος από έναν που έχει διαγώνιο 1/2.7″, καθώς όσο μικρότερος είναι ο παρονομαστής, τόσο μεγαλύτερο το νούμερο. Το ίδιο ισχύει και για τα μεγέθη του διαφράγματος, το f/1.8 είναι μεγαλύτερο από το f/2.4.

Μεταβλητό διάφραγμα

Τα Samsung Galaxy S9 και S9 Plus ήταν τα πρώτα smartphones που εγκαινίασαν τη λογική του πραγματικά μεταβλητού διαφράγματος. Οπως το ανθρώπινο μάτι μπορεί και προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες, έτσι και ο φακός των S9 διαθέτει διάφραγμα f/1.5 ή f/2.4 (με αυτόματη επιλογή) προκειμένου να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές συνθήκες φωτισμού που καλείται να αντιμετωπίσει: f/1.5 για εξαιρετικές λήψεις ακόμη και με ελάχιστο φωτισμό ή f/2.4 για μεγαλύτερη ευκρίνεια κάτω από ικανοποιητικό φως. Οποιαδήποτε άλλη περίπτωση «μεταβλητού» διαφράγματος, που με έναν δείκτη στην οθόνη αλλάζετε υποτίθεται το μέγεθός του και άρα και το θόλωμα στο background, πρόκειται για software τρικ το οποίο επιστρατεύει δύο κάμερες για να χαρτογραφήσει το βάθος και να θολώσει το φόντο όσο εσείς «ανοίγετε» το διάφραγμα (το οποίο στην πραγματικότητα είναι σταθερό).

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης

Με πρωτοστάτη τη Huawei και τις NPU (μονάδες επεξεργασίας νευρωνικών δικτύων) των flagship επεξεργαστών Kirin, η τεχνητή νοημοσύνη ή αλλιώς AI (Artificial Intelligence) έχει μπει πλέον και στα «χωράφια» της φωτογραφίας. Οι κάμερες μπορούν πλέον να αναγνωρίζουν τη σκηνή που βρίσκεται μέσα στο κάδρο σας και να εφαρμόζουν αυτόματα τις κατάλληλες ρυθμίσεις, ανάλογα με το εκάστοτε αντικείμενο που έχετε στο στόχαστρό σας. Ακόμη, όμως, και αν ο επεξεργαστής του smartphone σας δεν διαθέτει dedicated NPUs, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί σε πραγματικό χρόνο να εφαρμόζει εφέ ωραιοποίησης (beautification), πιο εύστοχα bokeh κ.ά., μέσω του κατάλληλου λογισμικού.

Από τα πολλά MP στις πολλές κάμερες

Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που η διπλή κάμερα στην πλάτη μίας συσκευής αποτελούσε καινοτομία. Στις μέρες μας, ωστόσο, έχουμε δει ακόμη και μοντέλα όπως το Samsung Galaxy A9 με τέσσερις αισθητήρες στην πίσω του πλευρά. Η τετραπλή κάμερα προφανώς δεν φωτογραφίζει ταυτόχρονα με όλους τους φακούς, αλλά επιστρατεύει τον κατάλληλο συνδυασμό, αναλόγως της περίστασης. Ετσι, άλλος φακός επιμελείται τις ευρυγώνιες λήψεις σας, προκειμένου να χωράει όλο το τοπίο και η παρέα στο κάδρο σας, ενώ άλλος φακός παρέχει 2x οπτικό zoom, χωρίς τον παραμικρό συμβιβασμό στην ποιότητα εικόνας (σε αντίθεση με το ψηφιακό). Διπλές κάμερες συναντάμε πλέον και στις προσόψεις των smartphones, όπου η μία εκ των δύο λειτουργεί ως αισθητήρας βάθους για να επιτευχθούν ακόμη πιο εντυπωσιακά bokeh εφέ.

Υπάρχει και το video

Ας μην ξεχνάμε πως η κάμερα του κινητού μας δεν επωμίζεται μόνο τη λήψη φωτογραφιών αλλά και video. Σε αυτόν τον τομέα, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας τα καρέ ανά δευτερόλεπτο (frames per second ή fps) που καταγράφονται σε κάθε ανάλυση. Προφανώς, η λήψη video σε ανάλυση 1080p (full HD δηλαδή) στα 60fps δίνει μία πολύ πιο φυσική και ρευστή αίσθηση της κίνησης από τα 30fps. Τα premium κινητά μπορούν να καταγράψουν και 4K video, ώστε να το απολαμβάνετε σε μία σύγχρονη τηλεόραση σε όλο του το μεγαλείο. Στo βίντεο, οι τεχνικές σταθεροποίησης παίζουν ακόμη σημαντικότερο ρόλο καθώς μιλάμε εξ ορισμού για κινούμενη εικόνα, ενώ αν δεν διαθέτουμε τρίποδο, είναι ουσιαστικά ανέφικτο το χέρι μας να παραμείνει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της λήψης. Η αργή κίνηση είναι ένα trend που ξεκίνησε να γίνεται δημοφιλές εδώ και λίγα χρόνια, καθώς υπάρχουν ήδη στην αγορά μοντέλα που δίνουν τη δυνατότητα καταγραφής super slow motion video στα 960fps και μάλιστα σε 1080p ανάλυση. Τέλος, σε συσκευές όπως το Huawei Mate 20 Pro, είδαμε εντυπωσιακά ειδικά εφέ να εφαρμόζονται σε video σε πραγματικό χρόνο, την ώρα της λήψης.

Και ο επεξεργαστής στο παιχνίδι

Ακόμη και ο επεξεργαστής παίζει τεράστιο ρόλο στη φωτογραφία και δεν αναφερόμαστε μόνο στις επεμβάσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Το SoC (System on Chip), άλλωστε, είναι ένα ολοκληρωμένο «μπουκέτο» κυκλωμάτων και όχι απλά ένας επεξεργαστής. Σε αυτό το σύνολο συγκαταλέγεται και ο ISP (Image Signal Processor) που, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Kirin 980 είναι 4ης γενιάς, με κατά 46% βελτιωμένες επιδόσεις στην επεξεργασία εικόνας συγκριτικά με το προηγούμενο αντίστοιχο μοντέλο. Υποστηρίζει νέα τεχνολογία χρωματικής αναπαραγωγής HDR (color reproduction) που μπορεί να ρυθμίσει την αντίθεση της εικόνας και να φωτίσει αντικείμενα σε διάφορα σημεία της. Επιπλέον, ο Kirin 980 χρησιμοποιεί τη multi-pass λύση μείωσης θορύβου και αφαιρεί με ευστοχία αντικείμενα, χωρίς όμως να επηρεάζει τις λεπτομέρειες της εικόνας, ενώ εξασφαλίζει βέλτιστη ποιότητα φωτογραφιών ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ενα ακόμη νέο χαρακτηριστικό του ISP είναι ο βελτιωμένος εντοπισμός κίνησης. Οταν ένας χρήστης προσπαθεί να τραβήξει μία φωτογραφία ενός ανθρώπου εν κινήσει, ο ISP μπορεί να αναγνωρίσει πλήρως το αντικείμενο με ακρίβεια που αγγίζει το 97,4%!

Σημαντικά… μα παραμελημένα

Κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε «αριθμολάγνου» συζήτησης καφενείου του τύπου: «η δική μου κάμερα έχει περισσότερα megapixel από τη δική σου», συχνά επισκιάζονται πάρα πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά της κάμερας, τα οποία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Ξεκινάμε από τον οπτικό σταθεροποιητή εικόνας OIS (Optical Image Stabilization), ο οποίος ελαχιστοποιεί την πιθανότητα οι λήψεις μας να βγουν κουνημένες. Ακόμη και αν το χέρι σας έχει τη σταθερότητα χειρουργού, ο οπτικός σταθεροποιητής παρέχει την πολυτέλεια να κρατηθεί για λίγο παραπάνω ανοιχτό το κλείστρο, αιχμαλωτίζοντας περισσότερο φως ακόμη και κατά τις νυχτερινές λήψεις, δίχως κίνδυνο θαμπού πλάνου λόγω κίνησης. Επίσης, οποιαδήποτε λύση OIS υπερτερεί σαφώς έναντι της υποδεέστερης ψηφιακής σταθεροποίησης, γνωστής και ως EIS (Electronic Image Stabilization), που βασίζεται σε αλγόριθμο και συναντάμε σε οικονομικότερα μοντέλα. Συνεχίζουμε με το flash, το οποίο αν και θεωρείται αυτονόητο, δεν είναι πάντοτε της ίδιας δυναμικής. Τα Dual LED flash είναι προτιμητέα καθώς αν και καταναλώνουν σαφώς περισσότερη ενέργεια από τα απλά LED flash, έχουν τη δυνατότητα να φωτίσουν αντικείμενα που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση. Στην περίπτωση των Dual Tone LED Flash, τα δύο LED έχουν διαφορετική θερμοκρασία λευκού, των οποίων η ένταση ρυθμίζεται αυτόματα για να ταιριάξει καλύτερα με τα περιβάλλοντα χρώματα.

Για το τέλος αφήσαμε κάτι που δύσκολα αντικατοπτρίζεται σε νούμερα, την ποιότητα των οπτικών μερών της κάμερας. Ενας φακός που κάνει συμβιβασμούς στην ποιότητα κατασκευής του, ακόμη και στο γυαλί που τον προστατεύει, ενδέχεται να ακυρώσει όλα τα πλεονεκτήματα ενός άρτιου αισθητήρα. Για να αποφύγουν τέτοιες παγίδες, κολοσσοί όπως η Huawei και η HMD Global (Nokia) έχτισαν συνεργασίες με καταξιωμένες εταιρείες του χώρου, όπως η Leica και η Zeiss αντίστοιχα.

Ετοιμάζεστε να πραγματοποιήσετε τη δική σας έρευνα αγοράς, προκειμένου να καταλήξετε στην επόμενη συσκευή που θα σας συντροφεύει παντού; Ακολουθούν χρήσιμα tips για να αποφύγετε τις «νάρκες» που σας περιμένουν στα ράφια των καταστημάτων…

Διανύουμε μια εποχή που αρκετά νεοεισερχόμενα στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας brands διεκδικούν το μερίδιό τους από τους κολοσσούς της βιομηχανίας. Κάθε συσκευή αναζητά την πολυπόθητη ειδοποιό διαφορά, το χαρακτηριστικό εκείνο που θα την κάνει να ξεχωρίσει στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού και θα τη διασώσει από την αφάνεια, κάπου ανάμεσα στον… σωρό των εκατοντάδων smartphones που υπάρχουν στο ράφι. Στην αγωνιώδη αυτή προσπάθεια, δεν είναι λίγες οι φορές που η… διαφημιστική προσέγγιση της τεχνολογίας προκαλεί συγχύσεις, παρερμηνείες και ενίοτε παγίδες, στις οποίες πέφτουν αρκετοί καταναλωτές. Αν, λοιπόν, δεν θέλετε να απογοητευθείτε από την αγορά του επόμενου κινητού σας τηλεφώνου, διαβάστε τις γραμμές που ακολουθούν με προσοχή!

Η μάχη των πυρήνων

Μην θεωρείτε αυτονόητο πως ένας οκταπύρηνος επεξεργαστής προσφέρει καλύτερες επιδόσεις από έναν τετραπύρηνο. Συνήθως οι οκταπύρηνοι επεξεργαστές είναι χωρισμένοι σε δύο τετράδες πυρήνων. Η μία τετράδα είναι η ταχύτερη και είναι αυτή που επιστρατεύεται για τις απαιτητικές εφαρμογές, ενώ η δεύτερη είναι πιο αργή, εξοικονομεί ενέργεια και χρησιμοποιείται για τις απλούστερες, συνήθεις λειτουργίες ενός κινητού. Ενα μέτρο αξιολόγησης της ταχύτητας είναι τα GHz που είναι χρονισμένοι οι πυρήνες, όσο πιο πολλά τόσο πιο γρήγοροι είναι. Αυτό σημαίνει πως ένας τετραπύρηνος επεξεργαστής χρονισμένος στα 2.4GHz μπορεί να προσφέρει υψηλότερες επιδόσεις από έναν οκταπύρηνο, χρονισμένο στα 1.8GHz για τη μια τετράδα πυρήνων και στα 1.0GHz για την άλλη, καθώς όποια και να επιστρατευτεί, υπολείπεται αισθητά. Επίσης, λάβετε υπόψη σας και τη γενιά της GPU που επιμελείται τα γραφικά, ιδιαιτέρως αν είστε φανατικοί gamers.

Ουκ εν τω πολλώ… Megapixel το ευ

Η εποχή που μια κάμερα χαρακτηριζόταν αποκλειστικά από τον αριθμό των Megapixel της έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα Megapixel ορίζουν τη μέγιστη ανάλυση της φωτογραφίας, το πόσο λεπτομερής δηλαδή θα είναι ο ψηφιακός μας καμβάς. Το τι θα αποτυπωθεί πάνω του, ωστόσο, είναι το πραγματικό ζητούμενο. Τι νόημα έχει άλλωστε μια θολή λήψη, αποτυπωμένη σε 5120×3840 pixels (αντιστοιχεί σε 20MP); Για το λόγο αυτό, δώστε βάρος σε δυνατότητες autofocus που εξασφαλίζουν ταχύτατη εστίαση και αποτελεσματική παρακολούθηση ταχύτατα κινούμενων αντικειμένων, καθώς και στο flash που παρέχεται. Δείτε δείγματα φωτογραφιών σε χαμηλό φωτισμό και αξιολογήστε επιπρόσθετα «καλούδια», όπως π.χ. λειτουργίες super slow motion. Τέλος, συσκευές που ενσωματώνουν σύστημα διπλών φακών σίγουρα έχουν πολλά παραπάνω να δώσουν από ένα… τσουβάλι megapixel, δίχως αυτό να σημαίνει, βέβαια, πως δεν υπάρχουν κάμερες ενός φακού που έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η λήψη ευκρινέστατων βίντεο. Αν πάλι αποζητάτε το περιβόητο «bokeh» εφέ, για πορτρέτα με εστίαση στο πρόσωπο και θολό φόντο, τότε θα χρειαστείτε φακό με μεγάλο διάφραγμα, γεγονός που σημαίνει πως ο παρονομαστής στο κλάσμα f/ πρέπει να είναι ο μικρότερος δυνατός (π.χ. το 1.8 στο f/1.8 σημαίνει μεγαλύτερο διάφραγμα από το αντίστοιχο f/2.0).

Μπαταρία και αυτονομία

Σίγουρα μια μπαταρία 4.000mAh μπορεί να προσφέρει περισσότερη ενέργεια από μια μπαταρία 3.000mAh. Συνεπάγεται όμως αυτό αυτομάτως και αυξημένη αυτονομία; Οχι απαραίτητα, καθώς ένα έξυπνα σχεδιασμένο κινητό που φέρει μια μπαταρία της τάξεως π.χ. των 3.000mAh μπορεί να είναι λιγότερο ενεργοβόρο. Μια ποιοτική οθόνη, ένας επεξεργαστής τελευταίας γενιάς, που εξασφαλίζει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, ή ακόμα και λογισμικό που φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία της συσκευής είναι μερικές από τις παραμέτρους που τοποθετούν το δικό τους λιθαράκι στην εξασφάλιση περισσότερης αυτονομίας από την πρίζα. Και επειδή αργά ή γρήγορα, το κινητό σας θα χρειαστεί φόρτιση, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας και πόσο γρήγορα πραγματοποιείται μια επαναφόρτιση. Οι νέες τεχνολογίες υπερταχείας φόρτισης θα σας αφήσουν έκπληκτους!

Πότε πραγματικά επαρκεί ο αποθηκευτικός χώρος;

Συχνά η υποδοχή για κάρτες microSD μας κάνει να εφησυχάζουμε για τον ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο στο επόμενό μας smartphone. Στο σημείο αυτό, αξίζει να αξιολογήσουμε τα δεδομένα που συνήθως αποθηκεύουμε στο κινητό μας. Αν θέλουμε να φιλοξενήσουμε αναρίθμητα αρχεία ήχου, εικόνας ή βίντεο, η κάρτα microSD θα κάνει μια χαρά τη δουλειά της. Αντιθέτως, αν θέλουμε να έχουμε εγκατεστημένες απειράριθμες εφαρμογές και games που το καθένα από μόνο του καταλαμβάνει 1-2 gigabyte, τότε θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως ακόμα και όταν δίδεται η ελευθερία μεταφοράς μιας εφαρμογής στην κάρτα μνήμης, τμήμα της παραμένει στον κυρίως αποθηκευτικό μας χώρο, ο οποίος προφανώς είναι και ταχύτερα προσπελάσιμος από τον αντίστοιχο της κάρτας microSD. Και μην ξεχνάτε το εξής: όταν μια συσκευή αναφέρει στα χαρακτηριστικά της αποθηκευτικό χώρο 16GB, αυτό δεν σημαίνει πως έχετε 16GB ελεύθερα προς αξιοποίηση. Αρκετά από αυτά (της τάξεως των 4 ή και 5GB) έχουν ήδη αφιερωθεί στο εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα, καθώς και στις προεγκατεστημένες εφαρμογές ή προσαρμοσμένο γραφικό περιβάλλον του κατασκευαστή ή του παρόχου.

Προσοχή στη μνήμη RAM

Μπορεί η λέξη gigabyte (GB) να έχει ταυτιστεί με τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής, ωστόσο μην παραμελήσετε να λάβετε υπόψη σας στην έρευνα αγοράς σας και τα gigabyte της μνήμης RAM, καθώς αυτά είναι που εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό τη σταθερότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία ενός smartphone. Εφόσον το επιτρέπουν τα οικονομικά σας, σας συνιστούμε να αποφύγετε οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει λιγότερα από 2GB RAM, ειδικά αν σκοπεύετε να έχετε μονίμως ενεργές 3-4 εφαρμογές social media!

Από παραεισαγωγές προϊόντων δίχως εγγύηση με διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές που προορίζονταν για μη ευρωπαϊκές χώρες μέχρι ευφάνταστες… «μαϊμούδες» που αγγίζουν τα όρια του σουρεαλισμού, μια σειρά καταναλωτικών κινδύνων στήνει ένα πραγματικό «ναρκοπέδιο» σε όσους δοκιμάζουν την τύχη τους μακριά της πεπατημένης.

Κάθε καταναλωτής θέλει να είναι βέβαιος για τη γνησιότητα των προϊόντων που αγοράζει, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των smartphones. Για τον έλεγχο γνησιότητας της συσκευής, υπάρχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά που μπορούμε να εντοπίσουμε και μόνοι μας.

Ο έλεγχος της συσκευασίας είναι η πρώτη βασική αρχή. Χτυπημένη, ανοιγμένη ή συσκευασία που έχει παραποιηθεί ενδέχεται να καταδεικνύει επέμβαση εκτός του κατασκευαστή. Κάποιες premium συσκευές μπορεί, ανάλογα τον κατασκευαστή, να είναι τυλιγμένες και σφραγισμένες με ζελατίνα εξωτερικά από την συσκευασία τους. Επίσης, σημαντικό είναι να υπάρχει η ταινία ασφαλείας πάνω στη συσκευασία και να μην δείχνει σκισμένη ή κολλημένη ξανά.

Όταν ο καταναλωτής ανοίξει τη συσκευασία, θα πρέπει να ελέγξει ότι συμπεριλαμβάνονται στο εσωτερικό της όλα όσα αναγράφονται στο site του κατασκευαστή της συσκευής, όπως για παράδειγμα φορτιστής, ακουστικά και ότι άλλο προβλέπεται.

Από πλευράς λογισμικού, κάθε smartphone ρυθμίζεται ανάλογα με την χώρα στην οποία θα διατεθεί. Η χρήση της συσκευής εκτός της χώρας αυτής μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βασικών υπηρεσιών των τηλεπικοινωνιακών παρόχων (όπως πχ 4G, απώλεια σήματος ή χαμηλή ποιότητα κλήσεων), γρήγορη κατανάλωση μπαταρίας και μη συμβατότητα εφαρμογών. Ένας τρόπος διαβεβαίωσης ότι η συσκευή είναι ρυθμισμένη για την Ελληνική αγορά, είναι ότι οι όροι της εγγύησης αναγράφονται στην ελληνική γλώσσα.

Για προϊόντα που έχουν αγοραστεί εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ελέγχουμε ότι αναγράφεται η ισχύς της εγγύησης σε όλες της χώρες της ΕΕ.

Υπάρχουν βέβαια και πιο εμφανείς περιπτώσεις απομίμησης προϊόντων, όπου μπορεί να έχει αφαιρεθεί ολόκληρο το λογότυπο του κατασκευαστή ή να έχει παραποιηθεί ή αντικατασταθεί κάποιο γράμμα του. Σε περιπτώσεις απομίμησης προϊόντων, το υλικό κατασκευής της συσκευής ενδέχεται να είναι χαμηλότερης ποιότητας και η ανάλυση της οθόνης ή άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά να μην πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Είναι χρήσιμο, λοιπόν, ο καταναλωτής να ενημερώνεται για το προϊόν που θέλει να αγοράσει από το επίσημο site του κατασκευαστή. Αν παραλάβει προïόν που δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, ο καταναλωτής θα πρέπει να ενημερώσει και να επιστρέψει το προϊόν.

Αγορές μέσω Κίνας: Ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν

Οι διαδικτυακές αγορές μέσω Κίνας, όπως και σχεδόν κάθε ηλεκτρονική αγορά, έχουν τους δικούς τους πιθανούς κινδύνους. Ενημερωθείτε σχετικά, προκειμένου να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε κάθε πρόβλημα που θα προκύψει, ενώ παράλληλα έχετε κατά νου πως η επιλογή αξιόπιστων online καταστημάτων είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Καθυστέρηση παράδοσης της παραγγελίας

Πολλές φορές μια παραγγελία από την Κίνα ενδέχεται να καθυστερήσει χαρακτηριστικά, κάτι απολύτως λογικό αν αναλογιστεί κανείς την απόσταση που θα διανύσει η παραγγελία, αλλά και το πλήθος των ταχυδρομικών υπηρεσιών από τις οποίες θα πρέπει να περάσει. Αυτό που μπορεί κανείς να κάνει, προκειμένου να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το χρόνο αναμονής, είναι να αποφύγει τις υπηρεσίες απλού ταχυδρομείου και να επιλέξει την αποστολή Priority, εφόσον αυτή προσφέρεται. Καλό είναι να αποφεύγετε περιόδους γιορτών ή γενικότερα αυξημένης εμπορικής κίνησης, μιας και τότε η καθυστέρηση είναι αναπόφευκτη. Ο μέσος χρόνος αναμονής μιας παραγγελίας που προέρχεται από την Κίνα είναι 20 έως 25 μέρες, χωρίς να αποκλείεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να φτάσει ακόμα και τις 60 μέρες. Αν ξεπεραστεί το χρονικό όριο των 60 ημερών, επικοινωνήστε με το κατάστημα για επιστροφή χρημάτων ή εκ νέου αποστολή του προϊόντος.

Τελωνειακοί φόροι

Συχνά τα δέματα από Κίνα υφίστανται τελωνειακό έλεγχο. Ειδικά αν έχουμε επιλέξει υπηρεσίες απλού ταχυδρομείου, είναι πολύ πιθανόν να πληρώσουμε και τον αντίστοιχο φόρο. Προτιμήστε λοιπόν την υπηρεσία Priority για να αποφύγετε τον έλεγχο στο τελωνείο. Προσοχή στις περιπτώσεις όπου το κατάστημα από το οποίο έχετε παραγγείλει, αλλάζει τη μέθοδο αποστολής. Αν ενημερωθείτε για την αλλαγή, επιμείνετε για αποστολή Priority. Αν όχι, ζητήστε από το κατάστημα να καλύψει τα έξοδα τελωνείου. Για το σκοπό αυτό, κρατήστε την απόδειξη εκτελωνισμού.

Μη συνεργάσιμες μεταφορικές

Φροντίστε να παρακολουθείτε το tracking number της παραγγελίας και όταν αυτή φτάσει στη χώρα μας, πάρτε την πρωτοβουλία και επικοινωνήστε με την μεταφορική εταιρεία που έχει αναλάβει την παράδοση. Η τακτική αυτή θα σας βοηθήσει να αποφύγετε λάθη που παρατηρούνται συχνά, μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που μεταφορικές εταιρείες στέλνουν προϊόντα πίσω στην Κίνα, σε περίπτωση που δεν «εντοπίσουν» τον παραλήπτη στη διεύθυνση παράδοσης. Προφασιζόμενες μη επαρκή περαιτέρω στοιχεία, ξεκινούν διαδικασίες για αποστολή του δέματος πίσω στη χώρα προέλευσης.

Φθορές ή αποστολή λάθος προϊόντος

Κάτι που δεν πρέπει ποτέ να αποκλείετε, είναι το γεγονός πως μπορεί να παραλάβετε φθαρμένο ή λάθος προϊόν. Επικοινωνήστε με τον αποστολέα και αναφέρατε το πρόβλημα. Σημειώστε πως είναι αρκετά καλή ιδέα να βιντεοσκοπείτε κάθε φορά που ανοίγετε ένα νέο δέμα. Έτσι, θα έχετε στα χέρια σας τα κατάλληλα πειστήρια, σε περίπτωση που χρειαστεί να διεκδικήσετε αποστολή νέου προϊόντος.

Επιστροφή χρημάτων

Αν για οποιονδήποτε λόγο ζητήσετε επιστροφή χρημάτων, προσοχή στη στάση του καταστήματος, το οποίο πιθανόν να σας προτείνει επιστροφή ενός μέρους των χρημάτων. Μη δεχθείτε την πρόταση αυτή και επιμείνετε για ολική επιστροφή του ποσού, κάτι που το κατάστημα εν τέλει δε θα μπορέσει να αποφύγει.

Τελωνειακός «πόλεμος»

Αξίζει να σημειωθεί πως συν τοις άλλοις, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη ένας άτυπος «πόλεμος», τον οποίο έχει κηρύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις αγορές από την Κίνα, καθώς μέσω της μη απόδοσης ΦΠΑ, που ίσχυε για τα εμπορεύματα αυτά, δημιουργούνταν αθέμιτος ανταγωνισμός προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Αποτέλεσμα; Χιλιάδες προϊόντα το τελευταίο διάστημα στοιβάζονται στα τελωνεία, οδηγώντας σε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, σε επιβολή «σκληρών» φόρων ( ακόμα και για προϊόντα μικρής αξίας) και εν τέλει σε τεράστια ταλαιπωρία των καταναλωτών.

Η ευκολία μετάδοσης του COVID-19 είναι αυτή που τον κάνει τόσο επικίνδυνο. Από τη στιγμή που ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του στον πλανήτη μας, δεν έχουν μηδενιστεί μόνο οι σωματικές επαφές, αλλά όλοι σκέφτονται πολλάκις να ακουμπήσουν ακόμα και μία επιφάνεια. Και καλά κάνουν, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, ο ιός που προκαλεί τον Covid-19, μπορεί να είναι βιώσιμος ως και 72 ώρες πάνω σε πλαστικά, 48 ώρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, 24 ώρες σε χαρτόνι και 4 ώρες σε χαλκό. Τι γίνεται όμως με τις συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως το smartphone, το laptop, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι μας; Πώς κάνουμε… απολύμανση στα gadgets μας, για να προστατευτούμε;

Όπως είδαμε και στο γνωστό πλέον διαφημιστικό σποτ του «Μένουμε σπίτι», ο Σπύρος Παπαδόπουλος, μόλις μπαίνει σπίτι καθαρίζει την οθόνη του κινητού του. Γιατί το κάνει και αν το κάνει σωστά θα το μάθετε παρακάτω!

Μέχρι πριν λίγο καιρό, οι εταιρείες κινητής συνιστούσαν στους κατόχους των smartphones να πλένουν τις οθόνες των απαραίτητων εργαλείων τους με ένα απλό μαλακό, υγρό πανάκι. Πλέον, όμως, αυτή η σύσταση δεν ισχύει, καθώς με τον εν λόγω τρόπο το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αφαιρέσετε λεκέδες και δαχτυλιές, αλλά σίγουρα όχι τα βακτηρίδια ή τους ιούς, συμπεριλαμβανομένου του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί το COVID-19.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε πώς μπορούμε να καθαρίζουμε/απολυμάνουμε σωστά κάθε gadget μας! Απολύμανση στα gadgets τώρα!

Smartphone και tablet

Μπορείτε να καθαρίσετε σωστά το smartphone ή το tablet σας (οθόνη και πλαίσιο), με απολυμαντικά μαντηλάκια ή με αλκοολούχο λοσιόν. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του καθαρισμού αυτού είναι ότι θα επιταχυνθεί η φθορά της ελαιοφοβικής επίστρωσης στην οθόνη.

Ωστόσο, αυτή η επίστρωση εξαντλείται με την πάροδο του χρόνου, ούτως ή άλλως. Αν δηλαδή είχατε τη συσκευή σας ένα σεβαστό διάστημα, η επίστρωση αυτή πιθανότατα να έχει ήδη φύγει. Ευτυχώς, όμως, μπορεί να εφαρμοστεί εκ νέου και να αποκτήσει και πάλι το κινητό σας την όψη του καινούργιου.

Αν πάλι χρησιμοποιείτε θήκη για την προστασία του smartphone ή του tablet σας, αυτή θα πρέπει να πλυθεί σε καυτό νερό με σαπούνι. Εννοείται πως η… απολύμανση της οθόνης και του σασί της συσκευής σας συνεχίζει να είναι επιτακτική!

Προσοχή! Μην βυθίσετε τη συσκευή σας σε κανένα υγρό (νερό, χλωρίνη, οινόπνευμα κ.λπ.), όσο κι αν… υπερηφανεύεται για την υψηλή βαθμολογία της στην αδιαβροχοποίηση. Επίσης, αποφύγετε τα σκληρά καθαριστικά, όπως τα λευκαντικά, τα καθαριστικά παραθύρων, τα κρεμώδη καθαριστικά. Αυτά θα καταστρέψουν σίγουρα την επίστρωση oleophobic, και μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και τη λειτουργικότητα της οθόνης.

Καταστήματα Λιανικής

Δείτε τις τιμές όλων των smartphones της αγοράς

Go to Top