Εάν θέλετε να κάνετε το δικό σας… ντεμπούτο στην τέχνη της σκηνοθεσίας, αξιοποιήστε κάποιο από τα προγράμματα που διατίθενται στο διαδίκτυο, με τα οποία θα δημιουργήσετε ανέξοδα –αν και όχι άκοπα– τα δικά σας ψηφιακά «τέκνα».

Oι 5 εφαρμογές video editing που σας συστήνουμε, έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα η καθεμία, σίγουρα όμως όλες μπορούν να σας οδηγήσουν σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Τροφοδοτήστε τις με αμοντάριστες video λήψεις από το κινητό ή την κάμερά σας και… πέστε με τα μούτρα στη δουλειά! Κόψτε, ράψτε, φωτίστε, προσθέστε τίτλους ή ειδικά εφέ και γενικά δημιουργήστε ένα ολοκληρωμένο video που θα ζήλευαν ακόμη και επαγγελματίες του χώρου. Ζούμε άλλωστε στην εποχή του YouTube…

1. Hitfilm Express

Με… σεβασμό στον αρχάριο χρήστη, το Hitfilm Express έρχεται δωρεάν (για πάντα όπως υπογραμμίζει!) σε εκδόσεις για Windows PC και Mac. Διαθέτει πολυάριθμα (επίσης δωρεάν) video tutorials και εκπαιδευτικά projects για να αποτελέσουν το εφαλτήριο των πρώτων σας σκηνοθετικών προσπαθειών. Οπως η πλειονότητα των video editors, έτσι και το συγκεκριμένο λογισμικό δεν κάνει «τσιγκουνιές» στις προδιαγραφές, όσον αφορά στις απαιτήσεις του σε «ιπποδύναμη» του συστήματος, στο οποίο θα το εγκαταστήσετε. Για αυτό το ομολογουμένως αρκετά «βαρύ» πρόγραμμα υπάρχουν αρκετά add-ons που διευρύνουν τις δυνατότητές του επί πληρωμή, αν και ο δωρεάν πυρήνας του έρχεται με ένα γενναιόδωρο πακέτο εργαλείων και επαγγελματικών φίλτρων για ήχο και εικόνα. Η express έκδοση υποστηρίζει μεταξύ άλλων πλήρες 2D και 3D compositing, πάνω από 400 ειδικά εφέ και presets και απεριόριστα tracks και transitions.

Βρείτε το στο https://fxhome.com/express 

2. Lightworks

Ενας εξαιρετικός video editor ικανός να ανταποκριθεί σε κάθε επίπεδο απαιτήσεων, ο Lightworks προσφέρει μία πλήρη εργαλειοθήκη, έτοιμη να υπηρετήσει από αρχάριους youtubers μέχρι κινηματογραφιστές. Κυκλοφορεί για Windows, Mac και Linux (με λογικές απαιτήσεις σε τεχνικές προδιαγραφές), είναι αρκετά βατός στην εκμάθησή του, χωρίς να στερείται δυνατοτήτων, ειδικά αν αποφασίσετε να κάνετε τη μετάβαση από τη δωρεάν έκδοση στην Pro. Μπορεί να εξαγάγει το αποτέλεσμα απευθείας στο κανάλι σας σε YouTube ή Vimeo, μόνο που στη δωρεάν έκδοση, η ανάλυση περιορίζεται στα 720p, σε αντίθεση με την Lightworks Pro, όπου υποστηρίζονται αναλύσεις έως και 4Κ. 

Βρείτε το στο https://www.lwks.com 

3. Shotcut

Με ένα ιδιαίτερο περιβάλλον χρήσης που ενδέχεται να ξενίσει όσους έχουν ήδη κάνει τα πρώτα τους βήματα στην επεξεργασία video, το Shotcut ξεκίνησε από το Linux για να μεταφερθεί μετέπειτα σε Mac και Windows PC. Οι πολυάριθμες δυνατότητές του αποζημιώνουν μόνο όσους κοπιάσουν για να το μάθουν. Παρά το γεγονός ότι οι απαιτήσεις του σε hardware είναι προσγειωμένες, απευθύνεται περισσότερο σε επαγγελματίες και λιγότερο σε ερασιτέχνες που θέλουν να πειραματιστούν μία ωρίτσα μοντάροντας τα video των διακοπών τους.

Βρείτε το στο https://shotcut.org 

4. VSDC Free Video Editor

Εύχρηστος και φιλικός προς τους ερασιτέχνες, ο εν λόγω εξελισσόμενος editor συνεχώς διευρύνει το ήδη πλούσιο ρεπερτόριο των δυνατοτήτων του. Δεν βασίζεται στη γραμμική λογική που θέλει τα αποσπάσματα video να διαδέχονται το ένα το άλλο με κάποια εφέ μετάβασης (transition) ανάμεσά τους, αλλά μπορείτε να τοποθετήσετε ελεύθερα ένα κλιπ οπουδήποτε στην timeline σας και να το επεξεργαστείτε, προσθέτοντας μία πλειάδα από ειδικά εφέ, κινούμενα αντικείμενα ή τίτλους. Υποστηρίζει ψηφιακή σταθεροποίηση εικόνας, look-up tables (LUT) για επαγγελματικό color grading, 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο και πολλαπλές οθόνες εργασίας. Τέλος, υπάρχει ακόμη και ειδικό export προφίλ για όσα θέλετε να ανεβάσετε στο Instagram.

Βρείτε το στο http://www.videosoftdev.com/free-video-editor  

5. DaVinci Resolve

Για το τέλος αφήσαμε τον κατά τη γνώμη μας «αυτοκράτορα» του είδους, έναν video editor που αξίζει κάθε μέρα που θα αφιερώσετε στην εκμάθησή του. Μπορεί να μην αποτελεί εύκολη λύση για αρχάριους, αφού απαιτεί αρκετό ψάξιμο, πειραματισμό και ενασχόληση, είναι ωστόσο ίσως η αρτιότερη και πιο ολοκληρωμένη λύση που υπάρχει στον τομέα αυτόν και μάλιστα εντελώς δωρεάν! Πάντα υπάρχει βέβαια και μάλιστα σε αρκετά προσιτή τιμή για τα δεδομένα του χώρου και η επαγγελματική έκδοση (DaVinci Resolve Studio), αλλά οι επιπλέον δυνατότητες που προσφέρει δεν θα λείψουν ούτε από έναν απαιτητικό ερασιτέχνη, μιας και απευθύνονται περισσότερο σε ομάδες εργασίας κινηματογραφιστών. Χρησιμοποιείται από αρκετούς επαγγελματίες της βιομηχανίας, αλλά απαιτεί προφανώς έναν αρκετά ισχυρό υπολογιστή Mac ή ένα σύγχρονο PC με λειτουργικό Windows ή Linux. Ειδικά σε επίπεδο χρωματικής διόρθωσης των video σας, είναι πραγματικά αξεπέραστο, αλλά πολλαπλές είναι και οι αρετές του στο κομμάτι του ήχου. Αν αναζητάτε μία σουίτα που να καλύπτει όλα τα βήματα της επεξεργασίας video, από την εισαγωγή ακόμη και raw αρχείων μέχρι την εξαγωγή ενός πλήρως επαγγελματικού τελικού αποτελέσματος, με το DaVinci Resolve έχετε κάνει τη βέλτιστη επιλογή.

Βρείτε το στο https://www.blackmagicdesign.com/uk/products/davinciresolve