Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε σήμερα τους φετινούς νικητές του υψηλού κύρους φωτογραφικού διαγωνισμού Sony World Photography Awards 2024 σε μια ειδική τελετή απονομής στο Λονδίνο.

Η τελετή απονομής των βραβείων, η οποία διανύει τη 17η χρονιά της, αποτελεί μια σημαντική ετήσια στιγμή που βραβεύει την καλύτερη φωτογραφία στον κόσμο σήμερα και αναδεικνύει τις εικόνες και τις ιστορίες που είχαν απήχηση στο παγκόσμιο κοινό κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Οι νικήτριες, οι φιναλίστ και οι υποψήφιες φωτογραφίες παρουσιάζονται στην έκθεση Sony World Photography Awards 2024 στο Somerset House του Λονδίνου από τις 19 Απριλίου.

Ο διακεκριμένος τίτλος Φωτογράφος της Χρονιάς απονεμήθηκε στην Juliette Pavy για τη σειρά Spiralkampagnen: Αναγκαστική αντισύλληψη και ακούσια στείρωση γυναικών στη Γροιλανδία. Η Pavy κέρδισε χρηματικό έπαθλο 25.000 δολαρίων (USD), εξοπλισμό ψηφιακής απεικόνισης της Sony και την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα νέο έργο στην έκθεση των Sony World Photography Awards 2025.

Η Pavy επιλέχθηκε από τους 10 νικητές των επαγγελματικών κατηγοριών του διαγωνισμού, οι οποίοι ανακοινώθηκαν σήμερα μαζί με τους φιναλίστ της 2ης και 3ης θέσης σε κάθε κατηγορία. Από ιστορίες έκτακτων καταστάσεων που καταγράφουν την αλλαγή του κλίματος και τη σχέση μας με τον φυσικό κόσμο, μέχρι οικείες απεικονίσεις ατόμων και κοινοτήτων, οι φετινοί νικητές και φιναλίστ του επαγγελματικού διαγωνισμού αντιπροσωπεύουν ένα εξαιρετικό φάσμα φωτογραφικών πρακτικών από όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελετή τιμήθηκε επίσης ο φετινός νικητής του βραβείου για την Εξαιρετική Συμβολή στη Φωτογραφία , ο διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος Sebastião Salgado, του οποίου τα χαρακτηριστικά ασπρόμαυρα έργα έχουν καταγράψει τη φαντασία του τις τελευταίες πέντε δεκαετίες της καριέρας του. Ο Salgado αναγνωρίστηκε για την ανεξίτηλη συμβολή του στην εικαστική προσέγγιση της φωτογραφίας.

Επιπλέον, στην τελετή απονομής αναγνωρίστηκαν οι μεγάλοι νικητές του Διαγωνισμού Student, του Ανοικτού Διαγωνισμού και του Διαγωνισμού Νέων των Βραβείων, καθώς και ο νικητής του φετινού Βραβείου Βιωσιμότητας. Ο Ανοικτός Διαγωνισμός των Βραβείων, ο οποίος αναδεικνύει φωτογράφους που βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις της καριέρας τους, εξυμνεί τη δύναμη μιας εικόνας, ενώ οι Διαγωνισμοί Student και Νέων προβάλλουν το έργο της επόμενης γενιάς. Το Βραβείο Βιωσιμότητας, το οποίο θεσπίστηκε πέρυσι, αποτελεί μία πλατφόρμα για φωτογράφους που αναδεικνύουν μια θετική αλλαγή για τον πλανήτη μας.

Η έκθεση Sony World Photography Awards 2024 παρουσιάζεται στο Somerset House του Λονδίνου από τις 19 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου 2024. Μεταξύ των πιο συναρπαστικών φωτογραφικών εκδηλώσεων στο ανοιξιάτικο πολιτιστικό ημερολόγιο του Λονδίνου, αυτή η μεγάλη έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 200 φωτογραφίες και εκατοντάδες εικόνες που παρουσιάζονται σε ψηφιακές οθόνες, προερχόμενες από τους νικητές και τους υποψήφιους φωτογράφους, ενώ περιλαμβάνει έκθεση με έργα του Sebastião Salgado, ο οποίος έλαβε φέτος τον τίτλο Εξαιρετικής Συμβολής στη Φωτογραφία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Spiralkampagnen: Αναγκαστική αντισύλληψη και ακούσια στείρωση γυναικών στη Γροιλανδία είναι ένα έργο της Juliette Pavy (Γαλλία), ένα ντοκιμαντέρ που διερευνά τις σοβαρές και διαρκείς επιπτώσεις της αναγκαστικής αντισύλληψης και την ακούσια στείρωση γυναικών στη Γροιλανδία που διεξήγαγαν οι ς αρχές της Δανίας στη Γροιλανδία τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Η σειρά αυτή εξετάζει το spiralkampagnen, στο πλαίσιο του οποίου αρκετές χιλιάδες γυναίκες Ινουίτ, ορισμένες από τις οποίες ήταν μόλις 12 ετών, υποβλήθηκαν σε εμφύτευση ενδομήτριας συσκευής χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Το έργο παρακολουθεί τις απαρχές του προγράμματος μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης έρευνας από την κυβέρνηση της Δανίας.

Τοποθετώντας τις πτυχές των θυμάτων στο προσκήνιο, η αφηγηματική δομή του έργου της Pavy διαμορφώνεται από αυτούς τους δύσκολους και σημαντικούς προβληματισμούς σχετικά με το συλλογικό τραύμα που βίωσε μια κοινότητα. Η σειρά χρησιμοποιεί μια πληθώρα φωτογραφικών λήψεων- από την καταγραφή λήψεων της πόλης Nuuk και των χώρων της κλινικής, μέχρι εικόνες ακτινογραφίας και φωτογραφίες αρχείου των νεαρών γυναικών που συμμετείχαν, παράλληλα με πρόσφατα πορτρέτα των θυμάτων και των γιατρών που εργάστηκαν στη Γροιλανδία κατά τη διάρκεια και μετά το πρόγραμμα, μέχρι τον Δανό βουλευτή που ερευνά το spiralkampagnen σήμερα.

Η Monica Allende, Πρόεδρος της Επιτροπής του Διαγωνισμού Επαγγελματιών για το 2024, σχολιάζοντας το νικητήριο έργο της Pavy, αναφέρει: «Η κριτική επιτροπή των Sony World Photography Awards επιβράβευσε την ενσυναισθητική απεικόνιση των θεμάτων της Juliette Pavy, η οποία τα απαθανατίζει με τρόπο αξιοπρεπή και βαθιά οικείο, αναδεικνύοντας έτσι το εξαιρετικό ταλέντο της. Η προσήλωση της Pavy στην ανάδειξη της σκληρής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι περιθωριοποιημένες κοινότητες, σε συνδυασμό με τη συναρπαστική αφηγηματική της προσέγγιση, δεν της χάρισε μόνο την αναγνώριση κύρους από τα Sony World Photography Awards, αλλά υπογραμμίζει επίσης την πίστη της κριτικής επιτροπής στις δυνατότητές της και τη σημασία της υποστήριξης της πορείας της καριέρας της».

ΝΙΚΗΤΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Οι νικητές φωτογράφοι στον Επαγγελματικό Διαγωνισμό επιλέχθηκαν από μια ομάδα ειδικών κριτών επειδή υπέβαλαν μια εξαιρετική σειρά από πέντε έως 10 φωτογραφίες που επιδεικνύουν τεχνική αρτιότητα και ισχυρή προσέγγιση στην αφήγηση.

Όλοι οι νικητές των κατηγοριών λαμβάνουν εξοπλισμό ψηφιακής απεικόνισης της Sony. Οι φετινοί νικητές είναι οι ακόλουθοι:

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Siobhán Doran (Ιρλανδία) για τη σειρά της Sala Mayor (Καθιστικό Δωμάτιπ)

Φιναλίστ: 2η θέση Karol Pałka (Πολωνία)- 3η θέση Yaser Mohamad Khani (Ιράν)

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Sujata Setia (Ηνωμένο Βασίλειο) για τη σειρά A Thousand Cuts

Φιναλίστ: 2η θέση Mackenzie Calle (Ηνωμένες Πολιτείες), 3η θέση Tine Poppe (Νορβηγία)

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Juliette Pavy (Γαλλία) για τη σειρά Spiralkampagnen: Αναγκαστική αντισύλληψη και ακούσια στείρωση γυναικών στη Γροιλανδία 

Φιναλίστ: 2η θέση Brent Stirton (Νότια Αφρική), 3η θέση Davide Monteleone (Ιταλία)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Mahé Elipe (Γαλλία) για τη σειρά Echoes of the Hive 

Φιναλίστ: 2η θέση Jean-Marc Caimi & Valentina Piccinni (Ιταλία), 3η θέση Maurizio Di Pietro (Ιταλία)

ΤΟΠΙΟ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Eddo Hartmann (Ολλανδία) για τη σειρά του The Sacrifice Zone

Φιναλίστ: 2η θέση Jim Fenwick (Ηνωμένο Βασίλειο)- 3η θέση Fan Li (Κίνα)

PORTFOLIO

ΝΙΚΗΤΗΣ: Jorge Mónaco (Αργεντινή) για τη σειρά του Portraits and Landscapes

Φιναλίστ: 2η θέση Aly Hazzaa (Αίγυπτος), 3η θέση Angelika Kollin (Εσθονία)

ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Valery Poshtarov (Βουλγαρία) για τη σειρά Father and Son.

Φιναλίστ: 2η θέση Adali Schell (Ηνωμένες Πολιτείες), 3η θέση Drew Gardner (Ηνωμένο Βασίλειο)

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Thomas Meurot (Γαλλία) για τη σειρά του Kald Sòl (Cold Sun)

Φιναλίστ: 2η θέση Angelika Jakob (Γερμανία), 3η θέση Tommaso Pardini (Ιταλία)

ΝΕΚΡΗ ΦΥΣΗ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Federico Scarchilli (Ιταλία) για τη σειρά του Flora

Φιναλίστ: 2η θέση Peter Franck (Γερμανία), 3η θέση Beth Galton (Ηνωμένες Πολιτείες)

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Eva Berler (Ελλάδα) για τη σειρά της Suspended Worlds

Φιναλίστ: 2η θέση Haider Khan (Ινδία), 3η θέση Jasper Doest ( Ολλανδία)

Για να μάθετε περισσότερα για τα νικητήρια έργα και τα έργα των φιναλίστ, επισκεφθείτε τις online γκαλερί των νικητών μας.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Η Kathleen Orlinsky (Ηνωμένες Πολιτείες) ανακοινώθηκε ως νικήτρια του φετινού Βραβείου Βιωσιμότητας για τη σειρά της America’s First Wilderness και κέρδισε χρηματικό έπαθλο 5.000 δολαρίων (USD).

Η σειρά της Orlinsky εξετάζει το τοπίο, την άγρια ζωή και τους ανθρώπους του Gila Wilderness στο νοτιοανατολικό Νέο Μεξικό, εξερευνώντας τις προσπάθειες διατήρησης που έχουν γίνει για τη διατήρηση του παρθένου φυσικού τοπίου και την προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής. Το έργο της Orlinsky εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι που κατοικούν στην άγρια φύση συνυπάρχουν ειρηνικά με τη φύση γύρω τους και προωθούν τη διαφύλαξη αυτού του χώρου.

Σχολιάζοντας τη νίκη της, η Orlinsky λέει: «Είμαι ενθουσιασμένη και αισθάνομαι μεγάλη τιμή για τη βράβευσή μου και ιδιαίτερα ενθουσιασμένη που μπορώ να ευαισθητοποιήσω για τα καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα και τα ζητήματα προστασίας της φύσης τώρα, στη δίνη της κλιματικής κρίσης».

Το Βραβείο Βιωσιμότητας αποτελεί μέρος του προγράμματος Creators for the Planet, ενός παγκόσμιου προγράμματος που είναι ενεργό κατά τη διάρκεια κάθε έτους, θεσπίστηκε από την Creo και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών και τη Sony Pictures. Αυτό αναγνωρίζει τις ιστορίες, τους ανθρώπους και τους οργανισμούς των οποίων οι δράσεις αναδεικνύουν έναν από τους περιβαλλοντικούς Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) των Ηνωμένων Εθνών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο Ανοικτός Διαγωνισμός γιορτάζει τη δύναμη μιας και μόνο φωτογραφίας. Οι νικητήριες φωτογραφίες επιλέγονται για την ικανότητά τους να επικοινωνούν μια οπτική αφήγηση σε συνδυασμό με την τεχνική αρτιότητα. Ο Liam Man (Ηνωμένο Βασίλειο), που επιλέχθηκε από τις 10 κατηγορίες του Ανοιχτού Διαγωνισμού, είναι ο Φωτογράφος της Χρονιάς για τον Ανοιχτό Διαγωνισμό 2024 και αποδέκτης του χρηματικού επάθλου των 5.000 δολαρίων (USD), εξοπλισμού της ψηφιακής απεικόνισης της Sony και της παγκόσμιας προβολής.

Ο Liam Man διακρίθηκε για τη φωτογραφία του Moonrise Sprites over Storr, η οποία απεικονίζει τον γνωστό βραχώδη σχηματισμό του Old Man of Storr στο Isle of Skye της Σκωτίας, φωτισμένο από φώτα drone και το πορτοκαλί φεγγάρι που ανατέλλει. Η εικόνα αυτή, τραβηγμένη αργά τη νύχτα, κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής χιονοθύελλας, αναδεικνύει το απέραντο ορεινό τοπίο και τον εντυπωσιακό χειμερινό ουρανό.

Μιλώντας για τη νίκη του, ο Man λέει: «Κάθε χρόνο, θαυμάζω τις νικητήριες φωτογραφίες και οραματίζομαι τη δουλειά μου να εκτίθεται ανάμεσά τους. Η διάκρισή μου ως νικητής του Ανοιχτού Διαγωνισμού στα Sony World Photography Awards είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα και με κάνει να αισθάνομαι βαθιά ευγνώμων, ευτυχισμένος και πραγματικά άφωνο!».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ STUDENT

Για τον φετινό Διαγωνισμό Student, οι φοιτητές κλήθηκαν να υποβάλουν μια σειρά από πέντε έως δέκα φωτογραφίες που να ανταποκρίνονται στο θέμα Home, αναδεικνύοντας τις προσωπικές τους προσεγγίσεις σχετικά με τον τόπο, την κοινότητα, την ταυτότητα και το αίσθημα της ιδιοκτησίας.

Ο Kayin Luys (Βέλγιο) από τη Σχολή Τεχνών LUCA Sint Lukas των Βρυξελλών αναδείχθηκε Φωτογράφος της Χρονιάς στο Διαγωνισμό Student, κερδίζοντας εξοπλισμό ψηφιακής απεικόνισης της Sony αξίας €30.000 για το πανεπιστήμιό του. Η σειρά Don’t Trust Pretty Girls του Luys είναι ένα οικείο πορτρέτο των πεθερικών του, αναδεικνύοντας τους τρόπους με τους οποίους γνώρισε την οικογένεια της συντρόφου του και έγινε μέρος των καθημερινών παραδόσεων και τελετουργιών τους.

Σχολιάζοντας τη νίκη του, ο Luys δήλωσε: «Η φωτογραφία ήταν ένας σημαντικός τρόπος για να εξερευνήσω περαιτέρω το περιβάλλον μου. Στο έργο μου, σχετίζομαι και εμπνέομαι από τις ιστορίες που μου εμπιστεύονται. Με συγκινεί και με τιμά το γεγονός ότι αυτές οι μεγάλες και μικρές ιστορίες φτάνουν σε ένα ευρύτερο κοινό και αποκτούν περαιτέρω αναγνώριση, χάρη στα Sony World Photography Awards».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ

Φέτος οι συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό Νέων κλήθηκαν να ανταποκριθούν στο θέμα Through Your Eyes και να μοιραστούν τη μοναδική τους άποψη για τον κόσμο γύρω τους. Ο Daniel Murray (Ηνωμένο Βασίλειο, 15 ετών), που επιλέχθηκε από μια λίστα με 10 φωτογράφους κάτω των 19 ετών, είναι ο Φωτογράφος της Χρονιάς, του Διαγωνισμού Νέων, ο οποίος θα λάβει εξοπλισμό ψηφιακής απεικόνισης της Sony και παγκόσμια προβολή. 

Η φωτογραφία του Murray με έναν μοναχικό σέρφερ σε μια άδεια παραλία της Κορνουάλης αποτυπώνει την ήρεμη ατμόσφαιρα του τέλους της καλοκαιρινής περιόδου και τα απέραντα παραθαλάσσια τοπία της αγγλικής θάλασσας. Μέσα από τους απαλούς τόνους της, η φωτογραφία αποτυπώνει το ζεστό φως του τέλους του καλοκαιριού.  

Σχολιάζοντας τη νίκη του, ο Murray δηλώνει: «Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος για τον εαυτό μου, καθώς αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα ως νέος φωτογράφος. Αυτό με παρακινεί να συνεχίσω και να βελτιώνομαι ως φωτογράφος. Ευχαριστώ τα Sony World Photography Awards για αυτή την ευκαιρία!»

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Το φετινό βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία απονεμήθηκε στον αξιόλογο φωτογράφο Sebastião Salgado. Ένας από τους πιο καταξιωμένους φωτογράφους που δραστηριοποιούνται σήμερα, ο Sebastião Salgado έχει επιτύχει διεθνή αναγνώριση για τις αξιοσημείωτες ασπρόμαυρες συνθέσεις του που αποτύπωσε κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που υπερβαίνει τα 50 χρόνια.

Περισσότερες από 40 φωτογραφίες του θα παρουσιαστούν στην έκθεση Sony World Photography Awards 2024 στο Somerset House. Η επιλογή, που έγινε από τον ίδιο τον φωτογράφο, αναδεικνύει σημαντικά θέματα και ορόσημα των τελευταίων πέντε δεκαετιών της καριέρας του, περιλαμβάνοντας έργα από τα εμβληματικά πρώιμα έργα του, όπως τα Gold (1986) και Workers (1993), και πιο πρόσφατα έργα, όπως τα Genesis (2011) και Amazônia (2019).

EDGAR MARTINS | ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ

Εκτός από τα έργα των φετινών νικητών και των νικητών κατηγοριών, η έκθεση των Sony World Photography Awards περιλαμβάνει μια προσωπική παρουσίαση του νικητή του βραβείου Φωτογράφος της Χρονιάς 2023, Edgar Martins (Πορτογαλία).

Ο καταξιωμένος φωτογράφος παρουσιάζει μια επιλογή φωτογραφιών από τη σειρά του Anton’s hand is made of Guilt. No muscle or bone. He has a Gung-ho Finger and a Grief-stricken Thumb. Βασισμένη στο βραβευμένο έργο του 2023, Our War, αυτή η παρουσίαση προβάλλει ένα μακροχρόνιο έργο του Martins, που τιμά την απώλεια του στενού του φίλου, του φωτορεπόρτερ Anton Hammerl, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη το 2011.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ

Νικητής Κατηγορίας

Siobhán Doran, Ireland

2η θέση: Karol Pałka, Poland

3η θέση: Yaser Mohamad Khani, Islamic Republic of Iran

Επικρατέστεροι

Francesco Amorosino, Italy

Maciej Czarnecki, Poland

Joseph Horton, United Kingdom

Marc Koegel, Canada

Julia Mustonen-Dahlkvist, Finland

Nick Ng, Malaysia

Albrecht Voss, Germany

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νικητής Κατηγορίας

Sujata Setia, United Kingdom

2η θέση: Mackenzie Calle, United States

3η θέση: Tine Poppe, Norway

  Επικρατέστεροι

Daniela Balestrin, Brazil

Diana Cheren Nygren, United States

Peter Franck, Germany

Noru Innes, Finland

Lei Jiang, China Mainland

Romain Laurendeau, France

Qiu Yan, China Mainland

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Φωτογράφος της Χρονιάς

Juliette Pavy, France

2η θέση: Brent Stirton, South Africa

3η θέση: Davide Monteleone, Italy

  Επικρατέστεροι

Raphael Alves, Brazil

Ernesto Benavides, Peru

Natalia Garbu, Moldova

Eddo Hartmann, Netherlands

Jens Juul, Denmark

Frankie Mills, United Kingdom

Renaud Philippe, Canada

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νικητής Κατηγορίας

Mahé Elipe, France

2η θέση: Jean-Marc Caimi & Valentina Piccinni, Italy

3η θέση:  Maurizio Di Pietro, Italy

Επικρατέστεροι

Javier Arcenillas, Spain

Aletheia Casey, Australia

Sachin Ghai, India

Jonas Kakó, Germany

Maximilian Mann, Germany

Kathleen Orlinsky, United States

ΤΟΠΙΟ

Νικητής Κατηγορίας

Eddo Hartmann, Netherlands

2η θέση: Jim Fenwick, United Kingdom

3η θέση: Fan Li, China Mainland

  Επικρατέστεροι

Liang Chen, China Mainland

Hendrik J. Hunter, Netherlands

Kevin Kraugartner, Germany

Alessio Paduano, Italy

Ekrem Sahin, Turkey

Yevhen Samuchenko, Ukraine

Haozheng Wu, Macao

PORTFOLIO

Νικητής Κατηγορίας

Jorge Mónaco, Argentina

2η θέση: Aly Hazzaa, Egypt

3η θέση: Angelika Kollin, Estonia

  Επικρατέστεροι

Paweł Bojarski, Poland

Lydia Grizzle, United States

Horst Kistner, Germany

Anna Neubauer, Austria

Mojtaba Radmanesh, Islamic Republic of Iran

ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Νικητής Κατηγορίας

Valery Poshtarov, Bulgaria

2η θέση: Adali Schell, United States

3η θέση: Drew Gardner, United Kingdom

Επικρατέστεροι

Liang Chen, China Mainland

Owen Harvey, United Kingdom

Jiatong Lu, China Mainland

Michael O. Snyder, United States

ΑΘΛΗΣΗ

  Νικητής Κατηγορίας

Thomas Meurot, France

2η θέση: Angelika Jakob, Germany

3η θέση: Tommaso Pardini, Italy

  Επικρατέστεροι

Lorenzo Foddai, Italy

Oles Kromplias, Ukraine

James Rokop, United States

Piotr Sadurski, Poland

Kai Schwörer, Germany

Luis Tato, Spain

Lucas Urenda, Chile

ΝΕΚΡΗ ΦΥΣΗ

Νικητής Κατηγορίας

Federico Scarchilli, Italy

2η θέση: Peter Franck, Germany

3η θέση: Beth Galton, United States

  Επικρατέστεροι

William Abranowicz, United States

Raúl Belinchón Hueso, Spain

Kristina Kulakova, Austria

Helen McLain, United States

Michael Young, United States

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Νικητής Κατηγορίας

Eva Berler, Greece

2η θέση: Haider Khan, India

3η θέση: Jasper Doest, Netherlands

Επικρατέστεροι

Steven Begleiter, United States

Kathryn Cooper, United Kingdom

Massimo Giorgetta, Italy

Kathleen Orlinsky, United States

Jen Osborne, Canada

Jacques Smit, South Africa

Lukas Zeman, Czech Republic

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2024 ΝΙΚΗΤΕΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Νικητής Κατηγορίας 

Ana Skobe, Slovenia

Επικρατέστεροι

Mark Benham, UK

Lim Chien Ting, Malaysia

Marcelo Cugliari, Argentina

Sophia Li, USA

Markus Naarttijärvi, Sweden

Anna Rossetti, Italy

Yang Shu, China Mainland

Chau Lun Shum, Hong Kong

Eng Tong Tan, Malaysia

Hadriel Torres, Italy

Siu Hang Andrew Tsang, UK

Sheng Wang, China Mainland

Huanzhen Yang, China Mainland

Xiangsheng Zhang, China Mainland

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νικητής Κατηγορίας

Rob Blanken, Netherlands

Επικρατέστεροι

Laurence Cabantous, France

Elizabeth Casasola, Mexico

Murray Chant, New Zealand

Jana Fašungová, Slovakia

Alastair McLellan, UK

Margit Lisa Roeder, Germany

Hiromichi Shimizu, Japan

Natalie Strohmaier, Germany

Yang Tongyu, China Mainland

Rob Trendy, UK

Maciej Wróblewski, Poland

Bin Yang, USA

Ann Zhulan, Ukraine

ΤΟΠΙΟ

Φωτογράφος της Χρονιάς, Ανοιχτός Διαγωνισμός

Liam Man, UK

Επικρατέστεροι

Marco Capitanio, Italy

Barry Crosthwaite, USA

Garrett Davis, USA

Filip Hrebenda, Slovakia

Guangming Hu, China Mainland

Charles Janson, USA
Li Jun, China Mainland

Lisa K. Kuhn, USA

Juan Lopez Ruiz, Spain

Ivan Padovani, Malta

Vladimir Tadic, Bosnia and Herzegovina

Zhihe Yang, China Mainland

Marcin Zajac, Poland

LIFESTYLE

Νικητής Κατηγορίας

Alvin Kamau, Kenya

Επικρατέστεροι

Sergio Attanasio, Italy

Anirudha (Robi) Chakraborty, USA

Tony Cowburn, UK

Argus Paul Estabrook, USA

Leo Huang, Taiwan

Philip Joyce, UK

Mahesh Pamidimarthi, India

Paul Robertson, Ireland

Amy Sacka, USA

Rosella Tapella, Italy

Catherine Wang, USA

ΚΙΝΗΣΗ

Νικητής Κατηγορίας

Samuel Andersen, Norway

Επικρατέστεροι

Matteo Baronio, Italy

Serkan Dogus, Turkey

Jelly Febrian, Indonesia

ChenYu Hsieh, Taiwan

Thusitha Jayasundara, Sri Lanka

Herman Morrison, Indonesia

Andrew Moss, UK

Ron Ratner, USA

John Studwell, USA

Frederic Volpato, France

Sarah Wouters, Netherlands

F. Dilek Yurdakul, Turkey

Ryszard Zembrzuski, Poland

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Νικητής Κατηγορίας

Ian Ford, UK

Επικρατέστεροι

Christopher Baker, USA

Jesus Frias, Spain 

Stuart James, USA

Pedro Jarque Krebs, Peru

Jayaprakash Joghee Bojan, India

Jonathan McSwain, USA
Thien Nguyen Ngoc, Vietnam

Francis Principe-Gillespie, UK

Christopher Ratcliff Iverson, USA

Elodie Ruelleux-Dagorne, France

Rina Saito, Japan

Chris Schmid, Switzerland

Pui Sun Tang, Malaysia

Chee Kin Wong, Malaysia

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Νικητής Κατηγορίας

Toni Rinaldo, Indonesia

Επικρατέστεροι

Petia Angelova, Bulgaria

Robyn Barron, Australia

Martina Ceravolo, Italy

Aleksandra Garbarczyk, Poland

Ian Knaggs, UK

Tom Laszlo, Hungary

Doris Mangalu, United Republic of Tanzania

Marcos Medina Garcia, Spain

Daria Pietrasiewicz, Poland

Oliver Sequenz, Germany

Natalie Strohmaier, Germany

ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Νικητής Κατηγορίας

Michelle Sank, UK

Επικρατέστεροι

Frederic Aranda, UK

Jonah Atkins, Canada

Jon Enoch, UK

Mark Harrison, UK

Lloyd Jonathan Wright, UK

Andreas Kanellopoulos, Greece

Vladimir Karamazov, Bulgaria

Tetiana Nikitina, Ukraine

Maira Ray, Brazil

Tyler Schiffman, USA

Amadeusz Świerk, Poland

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΡΟΜΟΥ

Νικητής Κατηγορίας

Callie Eh, Malaysia

Επικρατέστεροι

Sonia De Wit, Belgium

Deepbrata Dutta, India

Seyed Ali Hosseini Far, Islamic Republic of Iran

Kathryn Mussallem, Canada

Kathryn Mussallem, Canada

Panfil Pîrvulescu, Romania

Xavier Ponce, Ecuador

Manuel Sáez Campillos, Spain

Apolo Sales, Brazil

Stefano Valerio, Italy

Carlo Yuen, Hong Kong

ΤΑΞΙΔΙ

Νικητής Κατηγορίας

Yan Li, China Mainland

Επικρατέστεροι

Matthew DeSantis, USA

Nicola Ducati, Italy

Wasiri Gajaman, Sri Lanka

Todd Kennedy, Australia

Setsuna Kurouzu, Japan

Oscar Manso, Spain

Cziráki Orsolya Boglárka, Hungary

Alexandre Pietra, Switzerland

Joy Saha, Bangladesh

Azlan Shah Sahubar Naina Mohamed, Malaysia

John Seager, UK

Tran Tuan Viet, Vietnam

Beatrice Wong, Hong Kong

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ STUDENT & ΝΕΩΝ 2024 ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ STUDENT 2024

Φωτογράφος της Χρονιάς, Διαγωνισμός Student

Kayin Luys, Belgium

LUCA School of Arts Sint Lukas, Brussels, Belgium

Επικρατέστεροι

Brayan Enriquez, USA

Georgia State University, Ernest G Welch School of

Art and Design, USA

Frederik Rüegger, Germany

Ostkreuzschule für Fotografie, Germany

Gaoge Ouchen, China Mainland

Communication University of Zhejiang, China Mainland

Gaston Zilberman, Argentina

Motivarte, Argentina

Juan David Aguirre, Colombia

Universidad EAFIT, Colombia

Kazi Arifujjaman, Bangladesh

Counter Foto – a Center for Visual Arts, Bangladesh

Makaziwe Radebe, South Africa

Michaelis School of Fine Art, University of Cape Town,

South Africa

Siphosethu Sanelisiwe Sikhosana, South Africa

University of Pretoria, South Africa

Yufei Ma, China Mainland

School of Visual Arts, USA

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ 2024

Φωτογράφος της Χρονιάς, Διαγωνισμός Νέων

Daniel Murray, UK

Επικρατέστεροι

Afiq Sharkawi, Malaysia

Chengchen Wang, China Mainland

Isaac Friend, UK

Joyce Xu, Australia

Kas Christiaens, Belgium

River Lewis-Gosch, USA

Shayna Cuenca, USA

Sebastián Fernández Lora, Spain

Zy Grei Zander M. Esperanza, Philippines