Μην μοιράζεστε κωδικούς και pin, καθώς οι τράπεζες δεν πρόκειται για κανένα λόγο να σας ζητήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία μέσω e-mail ή τηλεφώνου.

internet_bankingΑν χρησιμοποιείτε συχνά τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τότε πιθανότατα κάποια στιγμή θα σας έχουν έρθει e-mail που θα σας προτρέπουν να επιβεβαιώσετε τους κωδικούς των τραπεζικών τους λογαριασμών σε ειδικά links ή να απαντήσετε με τα προσωπικά σας δεδομένα στην δήθεν ηλεκτρονική διεύθυνση της «τράπεζάς» σας.
Οι τράπεζες εφιστούν την προσοχή των πελατών τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ανταποκρίνονται σε παρόμοια αιτήματα απόσπασης των προσωπικών κωδικών μέσα από τη μέθοδο του phishng, όπως ονομάζεται η προσπάθεια υποκλοπής δεδομένων μέσω αποστολής παραπλανητικών e-mails.
Παράλληλα, δεν απουσιάζουν και οι περιπτώσεις που οι κωδικοί συναλλαγών internet banking και πιστωτικών καρτών υποκλέπτονται από ειδικά προγράμματα-ιούς τύπου «δούρειου ίππου». Αν ο υπολογιστής σας δεν είναι θωρακισμένος από κάποιο ενημερωμένο anti-virus τότε φροντίστε τουλάχιστον να είστε αρκετά καχύποπτοι και επιφυλακτικοί με κάθε ανταλλαγή αρχείων ή επίσκεψη άγνωστων ιστοσελίδων.
Οι τράπεζες για να αποφύγουν τέτοια φαινόμενα υποκλοπής έχουν αναπτύξει το σύστημα με τα pins περιορισμένης χρήσης, τα οποία ισχύουν για λίγα λεπτά και αναπαράγονται όποτε χρειαστεί να διαπράξετε μια online συναλλαγή από μια ειδική μικροσκοπική συσκευή που μπορείτε να έχετε ακόμα και στο μπρελόκ σας.


Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών συνιστά στους πελάτες χρήστες του Διαδικτύου τα εξής:


• Μην αποκαλύπτετε ποτέ και σε κανέναν τους προσωπικούς σας κωδικούς.
Σε περίπτωση που υποπτεύεστε διαρροή του κωδικού πρόσβασής σας επικοινωνήστε άμεσα με την Τράπεζά σας.

• Αγνοείστε «ύποπτα» e-mail με τα οποία σας ζητούνται προσωπικά σας στοιχεία (αριθμός λογαριασμού, μυστικοί προσωπικοί κωδικοί, ονοματεπώνυμο κ.α.) ή περιέχουν συνδέσμους (links) σε «άγνωστες» ιστοσελίδες.
Οι Τράπεζες δεν πρόκειται για κανένα λόγο να σας ζητήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία μέσω e-mail ή τηλεφώνου. Για το λόγο αυτό να διαγράφετε τα e-mail αυτά ως πλαστά και να αγνοείτε αντίστοιχες πιθανές τηλεφωνικές κλήσεις.

• Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στη σωστή διεύθυνση της τράπεζάς σας.
Μην συνδεθείτε ποτέ με την ιστοσελίδα της τράπεζάς σας μέσω εξωτερικού συνδέσμου (link) που σας παρέχει κάποιος τρίτος και ιδιαίτερα μέσω e-mail. Βεβαιωθείτε ότι στην ιστοσελίδα Ηλεκτρονικής Τραπεζικής της Τράπεζάς σας εμφανίζεται το εικονίδιο με το «λουκέτο» μέσω του οποίου μπορείτε ανοίγοντας το με διπλό κλικ, να επιβεβαιώσετε ότι βρίσκεστε στο ασφαλές περιβάλλον της Τράπεζάς σας.

• Ρυθμίστε το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας και το πρόγραμμα antivirus που χρησιμοποιείτε, ώστε να ενημερώνονται αυτόματα.
Αν δεν γνωρίζετε πως να το κάνετε συμβουλευτείτε τον προμηθευτή του υπολογιστή σας.