Σε αυτόν τον οδηγό αγοράς θα σας πούμε με απλά λόγια τι πρέπει να προσέξετε για να φτιάξετε ένα Desktop PC που να ταιριάζει στις δικές σας απαιτήσεις.

Γράφει ο Γιάννης Μαργέτης
power-3802Ας είμαστε ειλικρινείς… πλέον το PC έχει γίνει τόσο αναγκαίο όσο η οποιαδήποτε οικιακή συσκευή. Και παρόλο που πολλές μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών προσφέρουν έτοιμα συστήματα, η καλύτερη επιλογή είναι να φτιάξουμε οι ίδιοι τον υπολογιστή μας, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Σε αυτόν τον οδηγό αγοράς θα σας πούμε με απλά λόγια τι πρέπει να προσέξετε ούτως ώστε να φτιάξετε το δικό σας Desktop PC που να ταιριάζει στις δικές σας απαιτήσεις.

Ξεκινώντας αυτόν τον οδηγό, θα πρέπει να επισημάνουμε πως, όπως σε κάθε αγορά μας, θα πρέπει να καθορίσουμε για ποια χρήση προορίζουμε τον υπολογιστή μας. Ανάλογα με τη χρήση λοιπόν θα κινηθεί και το εύρος τιμών, αλλά και διάφορες άλλες παράμετροι.

Κουτί: Το μέγεθος… μετράει

Το μέγεθος του κουτιού μας, καθορίζει όχι μόνο τη χρήση του υπολογιστή μας, αλλά και το design του χώρου μας. Τα μικρά κουτιά συνήθως προσδίδουν μια πιο… lifestyle προσέγγιση στον υπολογιστή, αλλά δεν είναι τόσο ευέλικτα σε αναβαθμίσεις, ενώ πολλές φορές τείνουν να υστερούν σε επιδόσεις. Από την άλλη, η αλήθεια είναι πως όσο μεγαλώνει το μέγεθος τόσο μεγαλώνει και ο χώρος μέσα στον υπολογιστή με αναπόφευκτο αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να προσθέσουμε εξαρτήματα, όμως το μεγάλο μέγεθος συνήθως «ασχημαίνει» τον χώρο μας, αφού προστίθεται ένας ακόμα όγκος.

Small Form Factor

Αν και έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους, τα Small Form Factor κουτιά, είναι από τα πιο δημοφιλή κυρίως λόγω του εξαιρετικά μικρού μεγέθους τους που παραπέμπουν σε… κουτί παπουτσιών. Έτσι, πιάνουν ελάχιστο χώρο στο γραφείο ή στο σαλόνι με αποτέλεσμα να περνάνε απαρατήρητα ή ακόμα και να λειτουργούν σαν «κόσμημα» προσθέτοντας μια hi-tech νότα. Το σημαντικό τους μειονέκτημα είναι πως δεν επιτρέπουν περαιτέρω επεκτασιμότητα. Δηλαδή, αν κάποιος θελήσει αργότερα να προσθέσει έναν δεύτερο σκληρό δίσκο ή μια κάρτα δικτύου, δυστυχώς θα απογοητευτεί, καθώς το μικρό μέγεθος έρχεται με ένα… τίμημα.

Υπέρ:

  • Μικρό μέγεθος
  • Καλαίσθητα

Κατά

  • Μηδαμινή επεκτασιμότητα

Living room-friendly case

Στα ελληνικά, ο παραπάνω ορισμός θα μεταφραζόταν σαν «κουτιά φιλικά προς το σαλόνι». Αυτό, με απλά λόγια σημαίνει πως τα συγκεκριμένα κουτιά έχουν τέτοιο design ώστε να ταιριάζουν με το σύγχρονο σπίτι. Το σχήμα τους μοιάζει με αυτό των παλαιών video για να μπορούν να χωρέσουν εύκολα στα ράφια ανάμεσα στις υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ συνήθως τα λεγόμενα «Media Center Pc» είναι τοποθετημένα σε τέτοια κουτιά. Παρόλο που δεν είναι τόσο περιορισμένα σε χώρο εν τούτοις παραμένουν λίγο «δύστροπα» στις επεκτάσεις επιτρέποντας μικρές επεμβάσεις και προσθήκες.

Υπέρ

  • Πραγματικά «κοσμήματα» για το σαλόνι
  • Εύκολα στη χρήση
  • Ό,τι πρέπει για Media Center Pc

Κατά

  • Περιορισμένη επεκτασιμότητα
  • Το σχήμα τους περιορίζει την τοποθέτηση

Midtower case

Και περνάμε σε κάτι πιο παραδοσιακό και λειτουργικό. Τα Midtowers είναι τα «παραδοσιακά» κουτιά, τα οποία στεγάζουν την πλειοψηφία των Pc’s. Μερικά από αυτά είναι αρκετά ευρύχωρα και προορίζονται συνήθως για κάποιο γραφείο και όχι για το σαλόνι μας, καθώς είναι λίγο «άχαρα» (αν και τελευταία έχουν κάνει την εμφάνισή τους ορισμένα towers σε διάφορα σχέδια). Τα συγκεκριμένα κουτιά απευθύνονται κυρίως στο μέσο χρήστη που δεν σκοπεύει να προσθέσει επιπλέον κάρτες, σκληρούς δίσκους κ.λπ., αφού ναι μεν υπάρχει χώρος μέσα στο κουτί, αλλά όχι τόσος για να ικανοποιήσει τους σκληροπυρηνικούς του χώρου.

Υπέρ

  • Αρκετά ευρύχωρα
  • Αρκετές δυνατότητες επεκτασιμότητας

Κατά

  • Ακατάλληλα για το σαλόνι
  • Λίγο δύσχρηστα για τον αρχάριο χρήστη
  • Μηδαμινή εργονομία

Full Tower Case

Όσοι ασχολούνται φανατικά με υπολογιστές, σίγουρα δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από ένα Full Tower. Αυτά τα κουτιά μπορεί να είναι πραγματικοί άχαροι «όγκοι», όμως είναι τόσο ευρύχωρα που επιτρέπουν την προσθήκη πολλών καρτών, σκληρών δίσκων, ακόμα και συστημάτων υδρόψυξης. Εμφανισιακά δεν έχουν να επιδείξουν κάτι το ξεχωριστό, εκτός και αν κάποιος προβεί σε μία από τις «ακραίες» λύσεις του case moding και σίγουρα το πρώτο μέλημα σε αυτήν την περίπτωση κουτιών είναι η λειτουργικότητα και όχι η εμφάνιση.

Υπέρ:

  • Σχεδόν απεριόριστη επεκτασιμότητα
  • Καλύτερη ψύξη
  • Δυνατότητα για εγκατάσταση εξεζητημένων

συστημάτων ψύξης

  • Διάρκεια στο χρόνο

Κατά

  • Μεγάλο μέγεθος
  • Μηδαμινή εργονομία
  • Κατάλληλο μόνο για το γραφείο
  • Ίσως αποθαρρύνει τους αρχάριους

Motherboard

Η «μητρική» του συστήματός μας είναι από τα πιο σημαντικά, αλλά και πιο «παραγκωνισμένα» κομμάτια του υπολογιστή. Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε κάτι συγκεκριμένο εδώ, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας την ποιότητα. Με απλά λόγια, θα πρέπει να δώσουμε το «κάτι παραπάνω», γιατί αν η μητρική μας είναι χαμηλής ποιότητας ενδέχεται να βλάψει κάποιο από τα -ακριβά- κομμάτια του υπολογιστή μας.


Επεξεργαστής και μνήμη

Η «καρδιά» του συστήματος και σίγουρα το πιο σημαντικό κομμάτι του υπολογιστή μας είναι ο επεξεργαστής του. Αυτό το μικρό τσιπ που αναλαμβάνει να κάνει την πλειοψηφία των λειτουργιών ενός συστήματος, δεν είναι μόνο το πιο σημαντικό, αλλά ταυτόχρονα και το πιο ακριβό κομμάτι του. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην αγορά αρκετοί επεξεργαστές ικανοί να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών ανάλογα με τον τύπο χρήστη.

Συνήθως, όσο πιο γρήγορος είναι ένας επεξεργαστής τόσο το καλύτερο. Στην πράξη όμως, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα από μια απλή σύγκριση GHz. Με την είσοδο των επεξεργαστών πολλών πυρήνων, τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά, αφού οι συχνότητες έχουν μικρύνει, αλλά η δύναμη έχει αυξηθεί. Έτσι, πλέον στην αγορά κυριαρχούν οι διπύρηνοι επεξεργαστές που έχουν αρχίσει και γίνονται προσιτοί οικονομικά, αλλά και οι τετραπύρηνοι επεξεργαστές που αναμένεται να είναι το καινούργιο στάνταρ.

Πιο συγκεκριμένα τώρα, ο χρήστης καλείται να διαλέξει ανάμεσα σε δύο εταιρείες. Την Intel και την AMD. Αναμφισβήτητα, οι επεξεργαστές της πρώτης έχουν βγει νικητές από άποψη επιδόσεων, ενώ και από άποψη τιμής έχουν αρχίσει να γίνονται προσιτοί. Η AMD από την άλλη, μπορεί να υστερεί σε επιδόσεις, όμως μένει στο παιχνίδι του ανταγωνισμού λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών που διαθέτει.

Έτσι λοιπόν, ανάλογα με τις ανάγκες σας μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε μέτριες επιδόσεις αλλά χαμηλή τιμή, και σε μεγάλες επιδόσεις μεγαλύτερου όμως κόστους. Τα πάντα εξαρτώνται από τις ανάγκες σας. Αν είστε «σκληροπυρηνικός» gamer που θέλει να παίζει τα τελευταία παιχνίδια και να κρατήσει τον επεξεργαστή του για παραπάνω από δύο χρόνια -ή και περισσότερο- τότε η λύση ενός quad core της Intel αποτελεί μονόδρομο. Από την άλλη, αν ασχολείστε με εφαρμογές γραφείου, είστε φοιτητής ή ελεύθερος επαγγελματίας και αδιαφορείτε για τα παιχνίδια, τότε ένας απλός X2 της AMD είναι υπέρ-αρκετός.

Η μνήμη από την άλλη είναι ένα επίσης σημαντικό κομμάτι, αφού είναι ο «δίαυλος επικοινωνίας» του επεξεργαστή με τα υπόλοιπα κομμάτια του υπολογιστή. Όσο πιο γρήγορη και περισσότερη μνήμη έχει το σύστημά μας, τόσο καλύτερες θα είναι και οι επιδόσεις του. Στην αγορά, αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν διάφορα είδη μνημών, αλλά οι πιο επικρατέστερες είναι οι DDR2 και βέβαια όσο περισσότερη μνήμη τόσο καλύτερα.


Κάρτα γραφικών

Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά πολύπλοκα. Και επειδή σκοπός αυτού του οδηγού είναι να σας δώσει απλά μια ιδέα σχετικά με το πώς να στήσετε ένα PC, θα αρκεστούμε σε μερικές απλές συμβουλές.

Εδώ συνήθως ισχύει το «όσο πιο ακριβή κάρτα, τόσο καλύτερη». Και έτσι, ανάλογα με τη χρήση του υπολογιστή, θα εξαρτηθεί και η κάρτα γραφικών που θα επιλέξετε. Αν δεν ασχολείστε καθόλου με παιχνίδια, τότε μια απλή on-board κάρτα γραφικών είναι υπέρ-αρκετή να καλύψει τις ανάγκες σας. Αν από την άλλη σας αρέσουν τα παιχνίδια, τότε θα πρέπει να επενδύσετε σε μια καλή κάρτα γραφικών (άνω των 150 ευρώ) και ανάλογα με το αν παίζετε παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων να πάτε ακόμα ψηλότερα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις κάρτες γραφικών, μπορείτε να ανατρέξετε και στο αφιέρωμα του «OnLine» στο τεύχος 76.


Τα… υπόλοιπα

Έχοντας καλύψει τα σημαντικά κομμάτια του συστήματός μας, αυτό που μένει είναι να διαλέξουμε σκληρό δίσκο και οπτικά μέσα. Συνήθως ένας σκληρός δίσκος της τάξεως των 500-700 GB θα ικανοποιήσει τις ανάγκες μας (αν δούμε στην πορεία πως χρειαζόμαστε περισσότερο μπορούμε να αγοράσουμε επιπλέον κάποιον εξωτερικό), ενώ ένα DVD-R είναι αρκετό για να κάνουμε αντίγραφα ασφαλείας. Πολλοί επιλέγουν τη λύση των δύο DVD roms, ένα για εγγραφή (DVD-R) και ένα απλό για ανάγνωση. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν τη μακροβιότητα του DVD-R τους. Η επιλογή είναι δική σας.