Σε επ’ αόριστον αναβολή δείχνει να οδηγείται η συμφωνία για την είσοδο με πλειοψηφικό ποσοστό της κινεζικής Huawei, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, στην Intracom Telecom.


Του Δημήτρη Μαλλά, Εφημερίδα “Ημερησία”, 30/01/2012


intracom-telecomΣύμφωνα με πληροφορίες της «Η», οι ανησυχίες που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο για το βραχυπρόθεσμο μέλλον της ελληνικής οικονομίας οδήγησαν τη Huawei στην απόφαση να ζητήσει περισσότερο χρόνο προκειμένου να εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι οι συνομιλίες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού του 2011, έχουν πλέον «παγώσει» και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για το κατά πόσον υπάρχει περίπτωση το θέμα να «ξαναζεσταθεί» τουλάχιστον εντός των επομένων μηνών.


Παράγοντες της αγοράς, πάντως, εκτιμούν πως το πιθανότερο σενάριο είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών να οδηγηθούν σε οριστικό ναυάγιο. Επισήμως, οι βασικοί μέτοχοι της Intracom Telecom, δηλαδή η ρωσική Sitronics (51%) και η Intracom Holdings (49%), δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με τη Huawei, με την τελευταία, μάλιστα, να αρνείται να σχολιάσει το θέμα. Το μόνο που υπάρχει είναι μία ανακοίνωση της Intracom Holdings ότι βρίσκονται εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενο επενδυτή, χωρίς, όμως, αυτός να κατονομάζεται. Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο η Intracom γνωστοποίησε ότι η περίοδος που είχε προκειμένου να θέσει προς πώληση στη Sitronics το μερίδιο της στην Intracom Telecom (put up option), που έληγε στις 30 Ιουνίου 2011, παρατάθηκε για ένα χρόνο. Οι πληροφορίες που υπήρχαν τους τελευταίους μήνες έκαναν λόγο για απόκτηση από την πλευρά της Huawei ενός ποσοστού στην Intracom Telecom που θα κινείτο μεταξύ του 70%-80%, με τη Sitronics και την Intracom Holdings να πωλούν ίσα ποσοστά των μετοχών τους.


Ενδιαφέρον
Τα τελευταία χρόνια, ο ρωσικός όμιλος δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επενδύσει περαιτέρω στην Intracom Telecom, η οποία έχει ισχυρή διεθνή παρουσία με πελάτες σε περισσότερες από πενήντα χώρες, και οι υπάρχουσες ενδείξεις είναι πως η Sitronics, η οποία ελέγχεται από τη Sistema -έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στη Ρωσία- επιδιώκει να απεμπλακεί από την ελληνική επένδυσή της.