Σύμφωνα με το κυπριακό site Stockwatch, η εταιρεία της Κύπρου έχει παραδώσει στις αρχές φάκελο με επενδύσεις του συνταξιοδοτικού ταμείου της, από τις οποίες είχε ζημίες 176 εκατ. ευρώ.

logo_cytaΣτο πλαίσιο της συζήτησης της ετήσιας έκθεσης της Αρχής για το 2014, ο πρόεδρος του ΔΣ της Cyta Χρήστος Πατσαλίδης, δήλωσε πως μέχρι στιγμής δόθηκαν πέντε υποθέσεις στην ελεγκτική υπηρεσία η οποία με τη σειρά της τις έχει διαβιβάσει στην αστυνομία.

Ανέφερε επίσης πως στην επόμενη συνεδρία του ΔΣ θα παρουσιαστούν οι μελέτες των υπόλοιπων έξι υποθέσεων, οι οποίες όπως σημείωσε, θα ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία με τις προηγούμενες υποθέσεις.

Ο κ. Πατσαλίδης, σημείωσε πως ο οργανισμός θα κινήσει διαδικασίες για αστικές ευθύνες με στόχο η Αρχή να πάρει το λαβείν της.

Κάποιοι από τους εμπλεκόμενους στις υποθέσεις των επενδύσεων της Αρχής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ ζητούν να υπάρξει συμβιβασμός για να μην καταλήξουν οι υποθέσεις στα δικαστήρια.

Από την πλευρά του ο γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σημείωσε πως προ ημερών εμπλεκόμενος που επωφελήθηκε από συγκεκριμένη επένδυση που έγινε από χρήματα του ταμείου συντάξεων, επέστρεψε στην αρχή ποσό €2,5 εκ.

Ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως σε κάποιες υποθέσεις διαπιστώνεται κλοπή και σκάνδαλο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν στην επιτροπή η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου του οργανισμού ετοίμασε εκθέσεις για εννέα επενδύσεις της Αρχής, μια έκθεση που αφορά σύγκρουση συμφερόντων και μια συνοπτική έκθεση για τον τρόπο πολιτικής και διακυβέρνησης του ταμείου της Αρχής.

Όπως ανέφερε η οικονομική διευθύντρια του Αρχής, Αντιγόνη Μοδέστου, οι πέντε υποθέσεις που στάλθηκαν στην ελεγκτική υπηρεσία και στη συνέχεια στη νομική υπηρεσία είναι:

– Χρηματοδότηση της εταιρείας Chaps.
– Επένδυση για χρηματοδότηση έργου σε εταιρεία του ομίλου Λεπτός για τη μαρίνα Λεμεσού.
– Παραχώρηση δανεισμού στην εταιρεία Παναγίδη ύψους €2,5 εκ., ποσό το οποίο επέστρεψε πίσω στον οργανισμό.
– Έκθεση για σύγκρουση συμφερόντων μέλους του προηγούμενου ΔΣ ο οποίος ήταν και στη διαχειριστική επιτροπή και παράλληλα ήταν σύμβουλος μελετητής για τα έργα.
– Για χρηματοδότηση έργου της εταιρείας ΝΕΜΙΚΑ.

Όπως είπε, οι υπόλοιπες έξι εκθέσεις στις οποίες περιλαμβάνεται και το Mall Αθηαινίτη, παραδοθήκαν στη διαχειριστική επιτροπή και στη συνέχεια στο ΔΣ.

Πηγή: Stockwatch