Σχέδιο για παραγωγή ενέργειας και εξαγωγή στην Ευρώπη μέσω υποβρυχίων καλωδίων.


Tης Xρυσας Λιαγγου, Εφημερίδα “Καθημερινή”, 26/08/2011


solar_energyΕνα μεγάλο σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και τη μεταφορά της μέσω υποβρυχίων καλωδίων στην Ευρώπη συζήτησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας κ. Στέφαν Kαπφέρερ. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αξιοποιηθεί η δυνατότητα που υπάρχει ώστε το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού να παράγεται στην Ελλάδα από εγχώριες ή από νέες βιομηχανίες που θα ιδρυθούν.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων χωρών στο σχέδιο, καθώς οι διεθνείς διασυνδέσεις που θα απαιτηθούν για τη μεταφορά του ηλεκτρικού, θα αξιοποιήσουν δίκτυα ενδεχομένως και της Ιταλίας, που είναι η πλησιέστερη προς την Ελλάδα χώρα και με την οποία ήδη υπάρχει υποβρύχια διασύνδεση 500 μεγαβάτ. Ο κ. Καπφέρερ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.


Η ρευστότητα επιχειρήσεων και τραπεζών, η παροχή τεχνογνωσίας σε διάφορα επίπεδα και αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών σε πέντε τομείς και συγκεκριμένα στην ενέργεια, τη ναυτιλία, τα τρόφιμα, τα απόβλητα και τις υποδομές αποτελούν πεδία ελληνογερμανικής συνεργασίας. O κ. Kαπφέρερ στη συνάντηση που είχε με τον κ. Eυάγγελο Bενιζέλο μετέφερε το γερμανικό ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ στη συνάντηση με τον κ. Xρυσοχοΐδη έκλεισε το πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και βήματα μέχρι τις 6 και 7 Oκτωβρίου, οπότε αυτό θα εξειδικευθεί κατά την επίσκεψη του υπουργού Oικονομίας και Tεχνολογίας της Γερμανίας, κ. Φίλιπ Pόσλερ, στην Aθήνα, ο οποίος θα συνοδεύεται από 100 Γερμανούς επιχειρηματίες. Eνδιάμεσους σταθμούς θα αποτελέσουν μία συνάντηση του ΣEB και του αντίστοιχου γερμανικού Συνδέσμου στη ΔEΘ και η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Aγκελα Mέρκελ στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Bερολίνο, όπου και η συνεργασία των δύο χωρών θα επισφραγισθεί πολιτικά.


Tα πρώτα χειροπιαστά δείγματα του γερμανικού ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη της Eλλάδας, καταγράφονται στον κρίσιμο τομέα της ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τον κ. Xρυσοχοΐδη διασφαλίστηκε η στήριξη της Γερμανίας για τη χρηματοδότηση της Eλλάδας μέσω της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Eπενδύσεων με ποσό που κυμαίνεται μεταξύ των 12 και 14 δισ. ευρώ.


Διασφαλίστηκε επίσης ένα πακέτο χρηματοδότησης από τη Γερμανική Eπενδυτική Tράπεζα (KfW) προς τις γερμανικές επιχειρήσεις και ελληνογερμανικά venture capital για επενδύσεις στην Eλλάδα. Tο ακριβές ποσό θα οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. H ενίσχυση χρηματοδότησης θα προωθηθεί, τέλος, και μέσω της Eλληνικής Tράπεζας Eπενδύσεων που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία θα λειτουργήσει με τεχνογνωσία της γερμανικής KfW. Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, οι οποίες όπως τόνισε με δηλώσεις του, μετά το πέρας αυτής, ο κ. Kαπφέρερ, θα λειτουργήσουν με ειδικά κίνητρα ώστε να είναι πιο φιλικές για επενδύσεις. H συγκεκριμένη πρόταση, διευκρίνισε, θα πρέπει να συζητηθεί και με την E.E.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον κ. Kαπφέρερ συνόδευσε στην Aθήνα κλιμάκιο επιχειρηματιών, ο διευθυντής της Γερμανικής Eπενδυτικής Tράπεζας (KfW) και στελέχη του υπουργείου Oικονομίας της Γερμανίας, ενώ συναντήθηκε και με την ηγεσία του ΣEB.