Χαρακτηριστικό δείγμα η κίνηση του ΟΤΕ να αντλήσει όλα τα κεφάλαια από τη γραμμή ρευστότητας που είχε εξασφαλίσει τον Φεβρουάριο.


Του Δημήτρη Μαλλά, Εφημερίδα “Ημερησία”, 11/08/2011


OTEΤην πρόσβαση σε κεφάλαια και ρευστότητα επιδιώκουν να διασφαλίσουν οι ελληνικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, προκειμένου αφενός να μη βρεθούν σε δύσκολη θέση σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης και αφετέρου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και να υλοποιήσουν αναπτυξιακά σχέδια.


Χαρακτηριστικό δείγμα των προθέσεων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ήταν η κίνηση του ΟΤΕ να αντλήσει όλα τα κεφάλαια από τη γραμμή ρευστότητας που είχε εξασφαλίσει τον περασμένο Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, στις 13 Ιουλίου, ο ΟΤΕ έσπευσε και άντλησε τα εναπομείναντα 300 εκατ. ευρώ από τη γραμμή ρευστότητας ύψους 900 εκατ. ευρώ που είχε διασφαλίσει.


Η κίνηση προκάλεσε την περιέργεια των αναλυτών στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με το γενικό οικονομικό διευθυντή του ΟΤΕ, Κέβιν Κοπ, να απαντά πως στόχος της κίνησης αυτής ήταν η εξασφάλιση της πρόσβασης σ’ αυτά τα κεφάλαια.


Από τον Ιούλιο
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση είχε ληφθεί από τις αρχές Ιουλίου, όταν τα νέα για την ελληνική οικονομία δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά, οπότε υπήρχε ανησυχία αν οι 16 τράπεζες (εκ των οποίων οι 8 είναι ελληνικές) που είχαν εγκρίνει τη γραμμή πίστωσης, τραβούσαν τα κεφάλαια σε περίπτωση που η χώρα κήρυττε χρεοκοπία. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ θα κληθεί την επόμενη χρονιά να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην επαναγορά των ομολόγων του, όπως και στις επόμενες κινήσεις του όσον αφορά τη διασφάλιση της ρευστότητας και της σταθερότητας των χρηματοοικονομικών ροών του.


Η Forthnet
Διαφορετική περίπτωση η Forthnet, η οποία πριν από μερικές ημέρες προχώρησε στη σύναψη δύο μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, με τα δάνεια αυτά η Forthnet παίρνει μία «βαθιά» ανάσα όσον αφορά την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεών της, δεδομένου ότι έχει να αποπληρώσει τόκους ύψους 45 εκατ. το 2011 και αντίστοιχο ποσό το 2012 και στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν μόλις 36,4 εκατ.


Η Hol
Τέλος, η hellas online έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις από τους μετόχους της για να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, αλλά, προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση 40 εκατ. ευρώ με την Intracom Holdings, βασικό μέτοχο της hellas online, να έχει ήδη προκαταβάλει το ποσό των 12 εκατ. ευρώ.