Η διοίκηση έχει ήδη αποδώσει στους εργαζόμενους μία σειρά αιτημάτων, ανάμεσα στα οποία γίνεται λόγος για άρση μονιμότητας, αλλά και για μείωση εργασιακού κόστους κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.


Της Μαρίας Μόσχου, Εφημερίδα “Ημερησία”, 21/07/2011


megaro_ote_220Στο τραπέζι του διαλόγου αναμένεται να μπουν σήμερα οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις του ΟΤΕ, καθώς η χθεσινή συνάντηση των εργαζομένων με τη διοίκηση της εταιρείας περιορίστηκε στην κατάθεση των απόψεων των πρώτων για την αναδιάρθρωση του Οργανισμού.


Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα, όπου και αναμένεται να ξεκινήσουν ουσιαστικό διάλογο για τη νέα Συλλογική Σύμβαση, με τη διοίκηση να έχει ήδη αποδώσει στους εργαζόμενους μία σειρά αιτημάτων, ανάμεσα στα οποία γίνεται λόγος για άρση μονιμότητας, αλλά και για μείωση εργασιακού κόστους κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.


Αν και η συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας είχε διακοπεί αιφνιδίως από την αποχώρηση του προέδρου της Ομοσπονδίας, μετά την ανακοίνωση από την πλευρά της διοίκησης για κλείσιμο περίπου 70 καταστημάτων, φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές σήμερα θα καθήσουν στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» που αναζητούν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.


Η ΟΜΕ-ΟΤΕ χθες κατέθεσε προτάσεις για τον τρόπο που θα μπορούσε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των καταστημάτων, αφού θίγονται περίπου 400 εργαζόμενοι.


Πώληση ΟΤΕ
Αβάσιμα νομικά και ουσιαστικά χαρακτηρίζει τα όσα αναφέρονται για να δικαιολογήσουν την ανάγκη διερεύνησης τυχόν ευθυνών του στην υπόθεση πώλησης του ΟΤΕ ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Σε επιστολή-υπόμνημα προς τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων και το σύνολο των βουλευτών ο κ. Αλογοσκούφης επισημαίνει πως «συνιστούν καθαρή προσπάθεια άδικης πολιτικής του σπίλωσης και πολιτικής δίωξης».


Στην επιστολή του, ο κ. Αλογοσκούφης αναπτύσσει επτά επιχειρήματα, βάσει των οποίων τεκμηριώνεται η θέση του ότι η «κατηγορία» που του αποδίδεται περί απιστίας «λόγω δήθεν παραλείψεως ελέγχου της διοίκησης του ΟΤΕ» είναι εντελώς αστήρικτη και νόμω αβάσιμη, και υποστηρίζει πως αποδεικνύεται ότι επί υπουργίας του το ελληνικό δημόσιο όχι μόνο δεν είχε ζημία από τη συμμετοχή του στον ΟΤΕ, αλλά, μέσω των αποκρατικοποιήσεων, ύψους 3,66 δισ. ευρώ, αποκόμισε περιουσιακό όφελος 1,504 δισ. ευρώ.


Ακόμη, ο κ. Αλογοσκούφης επισημαίνει πως «ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δεν ευθύνεται και δεν μπορεί να ευθύνεται για πράξεις ή παραλείψεις της διοίκησης του ΟΤΕ, ούτε έχει αρμοδιότητα εποπτείας και ελέγχου, πέραν των διαδικαστικών, που προβλέπονται για οποιαδήποτε ανώνυμη εταιρεία της χώρας», καθώς «ο ΟΤΕ δεν είναι ΔΕΚΟ».