Netbook, notebook, desktop replacement… αν δεν ξέρετε ποιό laptop σας ταιριάζει πραγματικά, διαβάστε τις συμβουλές μας και ψωνίστε… έξυπνα!

Γράφει ο Γιάννης Μαργέτης
Sony VAIO CS11Τα laptops έχουν εξελιχθεί από προνόμιο των λίγων σε ό,τι πιο mainstream έχει να επιδείξει η αγορά των υπολογιστών. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού μοντέλων που κυκλοφορούν όμως, ελάχιστοι είναι οι καταναλωτές που έχουν σχηματίσει σαφή εικόνα για το laptop που θέλουν πριν επισκεφτούν κάποιο κατάστημα πληροφορικής. Εσείς ωστόσο δεν χρειάζεται να αγχώνεστε –  θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε!

Το στοιχείο που κάνει τα laptops να διαφέρουν εξωτερικά μεταξύ τους είναι το δίχως άλλο η οθόνη τους, που στην ουσία αποτελεί το πρώτο «τεστ» για τον υποψήφιο αγοραστή. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που θα πρέπει να κάνετε είναι να σκεφτείτε τη χρήση για την οποία προορίζετε τον φορητό σας υπολογιστή. Αν για παράδειγμα ταξιδεύετε συχνά και δεν έχετε ιδιαίτερες απαιτήσεις από το laptop σας, θα μπορούσατε να επενδύσετε σε ένα σύστημα με μικρή οθόνη της τάξης των 7-10 ιντσών. Οι τιμές τους μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχουν πέσει καθιστώντας τα προσιτά σε όλους.

Στην περίπτωση που σχεδιάζετε να χρησιμοποιείτε το laptop σας σε δύο ή περισσότερα μέρη (σπίτι, γραφείο κ.λπ.) αλλά θέλετε παράλληλα να δουλεύετε προγράμματα τα οποία απαιτούν ευρεία ανάλυση (όπως λόγου χάρη σχεδιαστικά προγράμματα CAD) που δεν μπορούν να προσφέρουν τα laptops των 12 ιντσών και κάτω, τότε το ιδανικό μοντέλο για σας θα ήταν ένα με οθόνη 15-15,4 ιντσών.

Αν τώρα το laptop στο οποίο ετοιμάζεστε να επενδύσετε θα έχει ρόλο desktop replacement, δηλαδή θα αποτελέσει επί της ουσίας ένα desktop PC με μικρότερο όγκο, τότε το μέγεθός του δεν θα πρέπει να σας προβληματίζει καθώς έχετε την ευχέρεια να επεκταθείτε και σε μοντέλα με μεγαλύτερες διαγώνιους οθόνης (17 ιντσών και άνω).

Χαρακτηριστικά

Η δεύτερη ερώτηση που θα πρέπει να υποβάλλετε στον εαυτό σας πριν την αγορά ενός laptop είναι «για τι δουλειές το θέλετε» προκειμένου να προσδιορίσετε τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Άλλο σύστημα θα επιλέξει προφανώς ο αρχάριος που ενδιαφέρεται για το σερφάρισμα στο διαδίκτυο και άλλο ο προχωρημένος και απαιτητικός gamer.

Multirama Χ-press Από πλευράς επεξεργαστή οι λύσεις Core2Duo της Intel φαντάζουν ως οι πλέον ισορροπημένες με τους Atom της ίδιας εταιρείας να κυριαρχούν στην αγορά των υποφορητών. Όσοι ψάχνουν μια καλή εναλλακτική λύση θα μπορούσαν να κοιτάξουν και τους Athlon X2 της AMD. Όσον αφορά τα θέματα RAM τώρα, θα πρέπει να έχετε υπόψην σας ότι τα Windows Vista με τα οποία έρχονται εγκαταστημένα τα περισσότερα (αν όχι όλα πια) συστήματα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες. Το 1 GB θεωρείται το κατώτατο όριο για laptops με Vista, αν και εμείς θα σας προτείναμε τα 2 GB (ή και τα 4 GB ανάλογα τις χρήσεις για τις οποίες το προορίζετε) για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Η κάρτα γραφικών είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση, αφού τα περισσότερα laptops χρησιμοποιούν την ενσωματωμένη στη motherboard η οποία όμως δεν κάνει επ’ ουδενεί για παιχνίδια -το πολύ για καμιά πασιέντζα! Αν λοιπόν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε αργά ή γρήγορα κάποιο παιχνιδάκι για να περνάει η ώρα σας, τότε θα πρέπει να κοιτάξετε για υπολογιστή με ξεχωριστή κάρτα γραφικών. Τόσο η AMD όσο και η Intel έχουν να προτείνουν εξαιρετικές κάρτες όπως οι HD3410 και HD3650 της πρώτης και οι 8600M GT και 9500M GS της δεύτερης.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβετε υπόψην σας ότι η διαδικασία αναβάθμισης στους φορητούς υπολογιστές είναι πολυπλοκότερη και δυσκολότερη συγκριτικά με τους desktop. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην κάνετε υπερβολές όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή σας, μην τα τσιγκουνευτείτε όμως! Χίλιες φορές να δώσετε κάτι παραπάνω στην αρχή από το να μετανιώσετε αργότερα που δεν το κάνατε.

Αποθήκευση δεδομένων

Τα USB sticks και οι εξωτερικοί δίσκοι έχουν εξελιχθεί στο δημοφιλέστερο φορητό μέσον αποθήκευσης στις μέρες μας. Ακόμα κι έτσι, όμως, το θέμα της αποθήκευσης των δεδομένων στα laptops δεν είναι κάτι που θα πρέπει να απαξιωθεί. Κατ’ αρχάς φροντίστε ώστε ο υπολογιστής σας (και μαζί μ’ αυτόν κι εσείς!) να μην αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα ελεύθερου χώρου. Πώς θα γίνει αυτό; Εξοπλίζοντάς τον με έναν σκληρό δίσκο χωρητικότητας 160 GB και άνω για έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Προγράμματα, μουσική, video, παιχνίδια και τόσα άλλα καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στον σκληρό σας δίσκο, ο οποίος σιγά σιγά θα αρχίσει να λυγίζει υπό το «βάρος» όλων αυτών. Θυμάστε τι είπαμε λίγο πιο πάνω περί αναβάθμισης, σωστά;

Πέραν του σκληρού δίσκου, όμως, υπάρχουν και τα οπτικά μέσα αποθήκευσης ή αλλιώς τα γνωστά μας CD, DVD και εσχάτως Blu-ray. Μολονότι στην αγορά έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα Blu-ray drivers, ακόμα είναι αρκετά νωρίς για να επενδύσετε σε κάτι τέτοιο, αφού με μαθηματική ακρίβεια οι φορές που θα σας χρησιμεύσει αυτό στα επόμενα χρόνια θα είναι από ελάχιστες έως καμία. Για την ώρα λοιπόν βολευτείτε με ένα τυπικό DVD±R που παίζει και γράφει τα πάντα.

Συνδεσιμότητα

Καθ’ ότι τα laptops αποτελούν την επιτομή της φορητότητας, το θέμα της συνδεσιμότητας είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολεί κάθε υποψήφιο κάτοχο ενός. Τα περισσότερα μοντέλα υιοθετούν το «standard» πακέτο που περιλαμβάνει κάμποσες USB και firewire, υποστήριξη LAN και Wi-Fi δικτύων, υποδοχή PCMCIA καρτών, VGA έξοδο για σύνδεση με οθόνη, το «τρίο» audio in / ακουστικά / μικρόφωνο και ενίοτε θύρα RJ11 για modem 56 kbps.

Ενώ σε γενικές γραμμές οι προαναφερθείσες θύρες και chips αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του μέσου χρήστη, οι πιο απαιτητικοί δεν θα πρέπει να αρκεστούν σε αυτές. Η ύπαρξη Bluetooth chip θα εξασφαλίσει για παράδειγμα την άμεση επικοινωνία του σύστηματός σας με όλα τα κινητά τηλέφωνα, ενώ μία θύρα A/V όπως S-Video, HDMI ή S/PDIF ποτέ δεν έβλαψε κανέναν!

Ένα μήλο την ημέρα…

AppleΜία κατηγορία laptops που χρήζει ειδικής μνείας είναι τα MacBook της Apple. Ξεχωρίζουν για το cool και «ατσαλάκωτο» design τους, διαθέτουν άρτια τεχνικά χαρακτηριστικά, κορυφαίες οθόνες και έρχονται με το λειτουργικό σύστημα της Apple, MacOS αντί των Windows. Οι φορητοί της Apple διακρίνονται σε MacBook και MacBook Pro, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και το MacBook Air, το λεπτότερο laptop στην αγορά με πάχος μόλις 1,94 εκατοστά! Η τιμές τους βέβαια είναι ελαφρώς τσιμπημένες σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αλλά Apple είναι αυτά και ως γνωστόν ό,τι πληρώνεις παίρνεις!

Να πάρω Apple;

Να πάρετε αν…

  • είστε γραφίστας που μετακινείται συχνά και θέλει την ποιότητα

των Apple.

  • έχετε μπουχτίσει με τα Windows

και το Linux σας φαίνεται «λίγο».

  • πιέζετε το σύστημά σας απαιτώντας παράλληλα από αυτό να είναι αθόρυβο και χωρίς κολλήματα.
  • θέλετε να το παίξετε «μούρη» στην παρέα και το iPhone 3G δεν σας φτάνει.

Η τσάντα μεταφοράς

«Πακέτο» με το laptop σας θα πρέπει να φροντίσετε να προμηθευτείτε και το πρώτο αξεσουάρ του, που δεν είναι άλλο από μια τσάντα μεταφοράς. Η επιλογή της μάλιστα θα πρέπει να γίνει με αυστηρά κριτήρια που θα έχουν να κάνουν με την εργονομία και την ασφάλεια που προσφέρει σε σας και το laptop σας, καθώς από τη στιγμή που μιλάμε για φορητό υπολογιστή, η τσάντα μεταφοράς του θα γίνει ο… κολλητός του! Έτσι λοιπόν φροντίστε η τσάντα που θα πάρετε …

  • να είναι επώνυμη και να προσφέρει επαρκή εγγύηση.
  • να προστατεύει το laptop σας από τυχόν πτώσεις και χτυπήματα, καθώς και να το κρατά σταθερό.
  • να είναι αδιάβροχη και να κλείνει καλά παντού.
  • να σας βολεύει στη χρήση και να χωράει ό,τι θελήσετε να της φορτώσετε.

Εσείς… τι τύπος είστε;

Ο gamer

Τα videogames αποτελούν το νόημα της ζωής σας, αφού δεν περνάει μέρα που να μην παίξετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια. Χρειάζεστε ένα laptop με δυνατό επεξεργαστή και ξεχωριστή κάρτα γραφικών. Οι 15,4 ίντσες είναι το minimum όσον αφορά την οθόνη, ενώ δεν θα πρέπει να τσιγκουνευτείτε ούτε για αστείο τη RAM.

Επεξεργαστής: Intel Core2Duo ή ακόμα καλύτερα Core2Extreme

RAM: 2-4 GB DDR2 ή DDR3

Οθόνη: 17 ιντσών και άνω

Κάρτα γραφικών: GeForce 9800M GTS/GTX ή Radeon HD3470

Σκληρός δίσκος: 250 GB και άνω

Επιπλέον: surround ηχεία, ενσωματωμένος δέκτης τηλεόρασης DVB-T

Τιμή: 1.400 – 1.900 ­

Ο workaholic

Η δουλειά σας δεν σας αφήνει ποτέ ήσυχους, ακόμα κι όταν χρειάζεται να παίξετε… «εκτός έδρας». Ως εκ τούτου θα προτιμήσετε ένα φορητό σύστημα που δεν θα σας γίνει βάρος προσφέροντας παράλληλα την απαραίτητη ευχρηστία. Δυνατός επεξεργαστής, επαρκής μνήμη RAM και μεγάλος σκληρός δίσκος θα χαρακτηρίζουν το laptop σας του οποίου η οθόνη θα έχει διαγώνιο 12-15 ίντσες.

Επεξεργαστής: Intel Core2Duo

RAM: 2 GB DDR2

Οθόνη: 12-15 ιντσών

Κάρτα γραφικών: ενσωματωμένη στη motherboard

Σκληρός δίσκος: 160 GB SATA και άνω

Επιπλέον: PCMCIA κάρτα για ασύρματο internet, διεθνής εγγύηση, TV-Out

Τιμή: 800 – 1.300 ­

Ο αεικίνητος

Για εσάς που τα πλοία, τα τρένα και τα αεροπλάνα έχουν εξελιχθεί σε δεύτερο σπίτι σας, η λύση είναι ένας υπερφορητός υπολογιστής που θα σας συνοδεύει παντού. Τα χρήματα που θα ξοδέψετε λόγω μεγέθους θα τα γλυτώσετε από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αφού δεν χρειάζεται να επενδύσετε σε κάτι υπερβολικά ισχυρό. Μόνη επιδίωξή σας οι ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα της συνδεσιμότητας.

Επεξεργαστής: Intel Core2Duo ή Atom

RAM: 1 GB DDR2

Οθόνη: 12-15 ιντσών

Κάρτα γραφικών: ενσωματωμένη στη motherboard

Σκληρός δίσκος: 60 -120 GB

Επιπλέον: Bluetooth, web-camera, βάρος μικρότερο του 1 κιλού, δυνατή μπαταρία, card reader

Τιμή: 350 – 900 ­

Ο cool

Όσοι πάλι έχετε ανάγει το laptop σε status symbol, τότε σίγουρα θα θέλετε ένα σύστημα που θα συγκεντρώνει τα βλέμματα επάνω του ακόμα κι όταν θα είναι κλειστό. Τα μοντέλα της Apple μοιάζουν να έχουν σχεδιαστεί ειδικά για εσάς: MacBook για πρώτη επαφή με τα «μήλα», MacBook Pro για τους γραφίστες και MacBook Air για εκείνους που θέλουν την «αβάσταχτη ελαφρότητα» ενός Apple!

Επεξεργαστής: Intel Core2Duo

RAM: 1-2 GB DDR2

Οθόνη: 13,3-17 ιντσών

Κάρτα γραφικών: ενσωματωμένη στη motherboard

Σκληρός δίσκος: 120-250 GB

Επιπλέον: Apple Sudden Motion Sensor, Bluetooth, iSight camera, MacOS X v10.5

Τιμή: 1.050 – 2.600 ­