Είναι πολύ πιθανότερο το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών να αγοράσει από ιστοσελίδα που είναι γραμμένη στη μητρική του γλώσσα.


Εφημερίδα “Καθημερινή”, 27/06/2011


online-marketing-graph_pg5hΣτην εποχή του Internet αρκετές εταιρείες παγκοσμίως προσπαθούν να προσεγγίσουν μέσω του Διαδικτύου αγορές οι οποίες «θέλουν» να τους μιλάνε στη γλώσσα τους. Η πολυγλωσσία είναι κάτι που η νέα επιχειρηματική κουλτούρα δεν έχει το περιθώριο ν’ αγνοήσει. Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι 82% των καταναλωτών ήταν λιγότερο πιθανό να αγοράσει προϊόντα online αν η ιστοσελίδα αγορών δεν ήταν στην γλώσσα τους.


Έρευνα με το ίδιο αντικείμενο, από την Common Sense Advisory, επιβεβαιώνει το προηγούμενο εύρημα καθώς το 72,4% των καταναλωτών ήταν περισσότερο πιθανό να αγοράσουν κάτι από site που έχει πληροφορίες στη μητρική τους γλώσσα.


Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Arena Flowers Will Wynne (online ανθοπωλείο) συμφωνεί με αυτήν την νοοτροπία και την υλοποιεί από το 2008. Δύο χρόνια έπειτα από την ίδρυση της εταιρείας του ο Wynne έκανε άνοιγμα από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Η κάθε ιστοσελίδα έχει τη δική της μοναδική url ενώ η πελατειακή εξυπηρέτηση γίνεται από ντόπιους υπαλλήλους.


«Η απόφαση για μετάφραση του site είναι εύκολη», λέει ο Wynne και συνεχίζει: «Δεν πρόκειται να έχεις καμία επιτυχία αν δεν προσαρμοστείς στην τοπική γλώσσα. Είναι πάνω απ’ όλα ζήτημα σεβασμού. Αν θεωρείς ότι 60 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γαλλία ή 80 εκατ. στη Γερμανία θα χρησιμοποιούσαν ένα site που δεν θα μεταφράζαμε, τότε θα ήσουν λιγάκι φιλόδοξος».


Για την ώρα οι πωλήσεις εκτός Μεγάλης Βρετανίας αντιστοιχούν στο 20% των εσόδων της εταιρείας. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που χρειάζεται κανείς να ακολουθήσει. Για παράδειγμα η Arena Flowers όταν έκανε την πρώτη μετάφραση ανακάλυψε αργότερα ότι υπήρχαν λάθη· όταν προσέλαβαν έναν μεταφραστή που μιλούσε την συγκεκριμένη γλώσσα. «Πρέπει να έχεις αξιοπιστία, το να έχεις λάθη στην κεντρική σου σελίδα, είναι κάτι ντροπιαστικό», σημειώνει ο Wynne.