Το σενάριο της ανάπτυξης κοινής υποδομής τηλεπικοινωνιακού δικτύου νέας γενιάς συζήτησαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της αγοράς. Η συζήτηση αυτή ήταν συνέχεια εκείνης που είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου με τίτλο «Οι προηγμένες υποδομές επικοινωνιών ως θεμέλιο για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης», που διοργάνωσε η ΕΕΤΤ στις αρχές του μήνα.


Του Βαγγέλη Mανδραβέλη, Εφημερίδα “Καθημερινή”, 21/06/2011


BroadbandΑν και η πρωτοβουλία δεν αναμένεται να οδηγήσει σύντομα σε αποφάσεις -η κυβέρνηση απέχει από μια τέτοια συζήτηση ενώ το εκτόπισμα της ΕΕΤΤ θεωρείται ανεπαρκές για ένα τέτοιο μακροπρόθεσμο και μεγάλο σχέδιο- η αγορά φαίνεται να αναγνωρίζει ότι η μετάβαση στα δίκτυα νέας γενιάς που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς τη συνένωση δυνάμεων ή κρατική παρέμβαση.


Η παραδοχή αυτή γίνεται σήμερα και μέσα στον ΟΤΕ, δεδομένου ότι ο οργανισμός σταδιακά «στεγνώνει» από ρευστό, καθώς τα κέρδη και οι ταμειακές ροές του περιορίζονται, ενώ παράλληλα σημαντικά ομολογιακά δάνειά του λήγουν μέχρι το 2013 – περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Ο ΟΤΕ ωστόσο δημοσίως χαρακτηρίζει πλέον ενδεικνυόμενη στρατηγική ανάπτυξης νέων δικτύων την επένδυση στο VDSL, όπου γίνεται συνδυασμός οπτικών ινών και δικτύων χαλκού.


Η κυβέρνηση είναι απούσα απ’ αυτή τη συζήτηση, παρ’ όλο που η Κομισιόν πιέζει, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Europe 2020», μέχρι το 2020 τουλάχιστον το 50% των νοικοκυριών στην Ε.Ε. να είναι συνδεδεμένο με οπτικές ίνες. Οι ελπίδες της αγοράς για την προοπτική αυτή τώρα εναποτίθενται στο νέο σχήμα της κυβέρνησης, το οποίο θα αναδιοργανώσει τις αρχές άσκησης πολιτικής στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Ειδικότερα, το νεοσύστατο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εκτιμάται ότι θ’ αναλάβει αρμοδιότητες από το υπ. Υποδομών και από το υπ. Ανάπτυξης.


Ειδικότερα, το αρχικό σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Γ.Γ. Επικοινωνιών (και ως συνέπεια της ΕΕΤΤ) από το υπ. Υποδομών, όπως επίσης και της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακής Σύγκλισης από το υπ. Ανάπτυξης. Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις επόμενες επτά ημέρες μέσω των Προεδρικών Διαταγμάτων που θα ορίζουν τις νέες αρμοδιότητες του υπουργείου Δ.Μ. & Η.Δ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να ορκιστούν στα νέα τους καθήκοντα τόσο ο νέος υπουργός Δ. Ρέππας όσο και οι νέοι υφυπουργοί Ντ. Ρόβλιας και Π. Τζωρτζάκης.


Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στη νέα κυβέρνηση το υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων διαθέτει έναν υφυπουργό αρμόδιο για τα δημόσια έργα, γεγονός που υποδηλώνει την πρόθεση του πρωθυπουργού να μεταφέρει τον τομέα επικοινωνιών στο νέο υπουργείο Δ.Μ. & Η.Δ. Ωστόσο, πριν από την οριστικοποίηση των Π.Δ., τίποτε δεν προεξοφλείται, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά του υπουργού Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδη.