Ένα εκπληκτικό puzzle-platform game όπου η φαντασία γίνεται πραγματικότητα!

LittleBigPlanetΤο Little Big Planet δεν είναι action. Δεν έχει “αιμοδιψή” φωτορεαλιστικά γραφικά. Δεν έχει επικό σενάριο. Δεν είναι η συνέχεια κάποιου γνωστού franchise. Δεν είναι βίαιο. Δεν έχει πυροβολισμούς. Και όμως… είναι ίσως το καλύτερο παιχνίδι για το PlayStation 3 αυτή τη στιγμή. Θέλετε να μάθετε το γιατί;

Τι είναι το Little Big Planet; Αυτή η ερώτηση, ακόμα και μετά από πολλές ώρες παιχνιδιού είναι δύσκολο να απαντηθεί. Στον πυρήνα του, το LBP είναι ένα platform puzzler. Ελέγχουμε μία μικρή κούκλα με το όνομα Sackboy και πρέπει να υπερκεράσουμε όλα τα πραγματικά ευφάνταστα εμπόδια που υπάρχουν σε κάθε επίπεδο για να φτάσουμε στο τέλος του.

Με μία πρώτη ανάγνωση, τα παραπάνω σίγουρα δεν φαντάζουν και τόσο εξαιρετικά. Όμως ο κόσμος του παιχνιδιού είναι τόσο ποικίλος και ευφάνταστος που το κάθε level είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Πώς εξηγείται αυτό; Μα πολύ απλά, ο “Little Big Planet” είναι ένας κόσμος όπου συγκεντρώνονται τα όνειρα και οι φαντασίες των ανθρώπων που «δραπετεύουν» στο σύμπαν. Για αυτό σε κάθε επίπεδο θα συναντήσετε  ό,τι τρελό μπορείτε να φανταστείτε και θα χρειαστεί να κατευθύνετε τον Sackboy μέσα από διάφορα εμπόδια τα οποία είναι κατασκευασμένα από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Σε κάθε level μπορεί να συναντήσετε από πατίνια μέχρι… αγελάδες και από μπάλες φωτιάς μέχρι ουράνια τόξα. Γενικά δεν υπάρχει όριο στο τι μπορείτε να βρείτε στο δρόμο σας ενώ μεγάλη εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο έχουν χρησιμοποιηθεί όλα αυτά τα αντικείμενα.

littlebigplanetΥπό κανονικές συνθήκες, το single player κομμάτι του παιχνιδιού δεν διαρκεί πάνω από τέσσερεις ώρες, ενώ αν θέλετε να μαζέψετε κάθε αντικείμενο σε κάθε level ο χρόνος επιμεικείνεται για μία με δύο ώρες. Όμως είναι προφανές πως οι δημιουργοί του παιχνιδιού χρησιμοποίησαν το single player κομμάτι απλά για να δώσουν μια ώθηση στην κοινότητα του παιχνιδιού για τη δημιουργία custom levels. Και εκεί είναι που το παιχνίδι αναμένεται να λάμψει. Τα εργαλεία δημιουργίας του τίτλου είναι πολύ εύκολα στη χρήση, αλλά επιτρέπουν και μερικές πολύπλοκες διαδικασίες για κάποιον που επιθυμεί να μπει «εις βάθος» στη λογική της δημιουργίας levels.

Έτσι, αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι διαθέσιμα αμέτρητα levels του παιχνιδιού από απλούς χρήστες, στα οποία θα μπορεί ο καθένας να παίξει μόνος του, ή με τη βοήθεια κάποιου φίλου του. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, υπάρχει και η δυνατότητα να μένουν κάποια επίπεδα «ανοικτά» σε περαιτέρω παραμετροποιήσεις και έτσι θα μπορεί όποιος το επιθυμεί να αλλάξει ή να προσθέσει το οτιδήποτε. Με αυτόν τον τρόπο, η αντοχή του παιχνιδιού στο χρόνο είναι κυριολεκτικά τεράστια και εγγυάται πραγματικά αμέτρητες ώρες διασκέδασης

Στον τεχνικό τομέα, τα πάντα είναι υπέροχα. Μπορεί από τεχνολογικής άποψης το παιχνίδι να μην έχει να επιδείξει κάτι το συνταρακτικό, όμως είναι ίσως από τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχουν εμφανιστεί ποτέ, ενώ το animation είναι σίγουρα το ισχυρό του χαρτί, αφού ο Sackboy κινείται ρεαλιστικά και παίρνει αστείες πόζες που φαντάζουν ανεξάντλητες. Στον ήχο, θα συναντήσουμε διάφορα μουσικά μοτίβα ανάλογα με το level που βρισκόμαστε και ξεκαρδιστικά ηχιτικά εφέ.

Το Little Big Planet, όπως είπαμε στην αρχή, είναι ίσως το καλύτερο παιχνίδι που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην κονσόλα της Sony. Όλοι οι κάτοχοι λοιπόν PlayStation 3 οφείλουν να το έχουν στη συλλογή τους. Και σίγουρα δεν θα χάσουν.

ΣΥΣΤΗΜΑ

PlayStation 3

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΓΡΑΦΙΚΑ:                           9

ΗΧΟΣ:                                9

GAMEPLAY:                       9

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ:    9.5

ΣΥΝΟΛΙΚΑ:                        9

ΔΙΑΘΕΣΗ

Sony