Στο «στόχαστρο» του εισαγγελέα ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot, Κ. Αντωνόπουλος, και οι πρώην επικεφαλής του ΟΠΑΠ B. Νειάδας και Σ. Κωστάκος.


Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου, Εφημερίδα “Ημερησία” 31/05/2011


opap intralotΣτην παράδοξη θέση να είναι «αναγκασμένος» να συνεχίζει να συνεργάζεται με την εταιρεία της οποίας η διοίκηση κατηγορείται για κακουργηματική απιστία κατ’ εξακολούθηση βρίσκεται η διοίκηση της ΟΠΑΠ, που διαπραγματεύεται την υπογραφή νέων συμβάσεων με την Intralot.


Μετά την απόφαση της διοίκησης του ΟΠΑΠ να κρατήσει τα τερματικά της Ιντραλότ και να μην τα συμπεριλάβει στον εν εξελίξει διαγωνισμό για το πληροφοριακό του σύστημα, η εισηγμένη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιντραλότ για την υπογραφή νέας σύμβασης συντήρησης των τερματικών και για την υπογραφή Μνημονίου που θα δεσμεύει την Ιντραλότ για τη σύνδεση των τερματικών της με το ενδεχόμενο νέο πληροφοριακό σύτσημα που θα προκύψει από το διαγωνισμό…


Τον Ιούλιο εξάλλου πρόκειται να ανανεωθεί για ακόμη ένα χρόνο η σύμβαση του Ιουλίου του 2010 που αποτελεί την ανανέωση της σύμβασης του 2007, για την οποία σήμερα κατηγορείται η διοίκηση της Ιντραλότ, αλλά και η τότε διοίκηση του ΟΠΑΠ.


Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του κ. Σωκράτη Κόκκαλη και άλλων τεσσάρων προσώπων από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για κακουργηματική απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και ηθική αυτουργία σε αυτή, δημιουργεί πληθώρα ερωτημάτων για το μέλλον της σχέσης μεταξύ των δύο εταιρειών. Μεταξύ των υπολοίπων προσώπων που διώκονται είναι ο Κ. Αντωνόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Intralot, και οι πρώην επικεφαλής του ΟΠΑΠ (την περίοδο 2005-2007) Σ. Κωστάκος και Β. Νειάδας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, για ένα πρόσωπο η δικογραφία διαχωρίστηκε και η έρευνα συνεχίζεται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ για δύο άτομα η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Ο κ. Σ. Κόκκαλης, βασικός μέτοχος της Intralot, ήταν ένας από τους οκτώ υπόπτους που είχαν κληθεί να καταθέσουν στον εισαγγελέα, ενώ οι υπόλοιποι επτά ήταν οι κ. Κ. Αντωνόπουλος, Σ. Κωστάκος, Β. Νειάδας, Χ. Χατζηεμμανουήλ (επικεφαλής του ΟΠΑΠ την περίοδο 2007-2009) και τρία μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των προτάσεων του διαγωνισμού του ΟΠΑΠ που κηρύχθηκε άγονος.


Η επίμαχη σύμβαση
Η δίωξη αφορά σε συμβάσεις της περιόδου 2005-2007 για την προμήθεια πληροφοριακού συστήματος της Intralot στον ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με τη σύμβαση η αξία του έργου ανέρχονταν σε 96 εκατ. ευρώ, όμως στην πορεία φέρεται να έφτασε τα 300 εκατ. ευρώ. Ο διεθνής διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί για τη συγκεκριμένη προμήθεια κηρύχθηκε άγονος μετά από 18 μήνες μελέτης των τριών προσφορών που είχαν κατατεθεί.


Αιφνιδιαστικά, όμως, δέκα ημέρες πριν από τη λήξη των προσφορών, παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και ένα μέλος της επιτροπής αξιολόγησης με αποτέλεσμα οι προσφορές τελικά να μην ισχύσουν. Ετσι, λόγω του κατεπείγοντος, ο ΟΠΑΠ προχώρησε σε απευθείας ανάθεση στην Intralot που ανέλαβε το έργο. Κατά την Εισαγγελία, το Δημόσιο ζημιώθηκε με αρκετά εκατομμύρια ευρώ, καθώς το προϋπολογισθέν τίμημα των 96 εκατ. ευρώ εκτοξεύθηκε στα 280 εκατ. ευρώ.


Τότε και τώρα
Η σύμβαση του 2007 ήταν μεν τριετής, προέβλεπε όμως ότι ο ΟΠΑΠ έχει το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσής της για έναν ακόμη χρόνο. Το δικαίωμα ασκήθηκε από τη διοίκηση Γ. Σπανουδάκη και τον Ιούλιο του 2010 η σύμβαση ανανεώθηκε για ακόμη 1+1+1 χρόνο, όπως αποκαλύφθηκε προ ολίγων μηνών.


Ο κ. Σπανουδάκης διευκρίνισε συγκεκριμένα ότι τον Ιούλιο θα ανανεωθεί και πάλι η σύμβαση με την Intralot για έναν επιπλέον χρόνο, καθώς ακόμη και αν έχει ολοκληρωθεί ο εν εξελίξει διαγωνισμός για το πληροφοριακό σύστημα, χρειάζεται πρόσθετος χρόνος για τη διασύνδεση του νέου συστήματος με τα τερματικά της Intralot. Ακολούθως, η διοίκηση του ΟΠΑΠ αποφάσισε ότι δεν είναι τελικά προς το συμφέρον της εταιρείας να αποκτήσει μέσω διαγωνισμού νέα τερματικά, όπως αρχικά είχε αποφασίσει, αφού ήδη έχει τα τερματικά της Intralot.


Ιntralot
Σε ανακοίνωσή της, η Intralot αναφέρει ότι «θα πρέπει να τονιστεί ότι η συμβατική σχέση μεταξύ Intralot και ΟΠΑΠ, η οποία δεν αμφισβητείται, έχει ήδη διερευνηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από τα ελληνικά δικαστήρια, και έχει διαπιστωθεί η πλήρης νομιμότητα της σύναψης των συμβάσεων αυτών», ενώ προσθέτει πως η εταιρεία πιστεύει πως μέσα από τη διαδικασία θα αποδειχθεί ότι η σύμβαση ήταν επωφελής και δεν υφίσταται ζημία του ΟΠΑΠ.