Περίπου 500 θέσεις εργασίας χάθηκαν στις τηλεπικοινωνίες μόνον στους τελευταίους μήνες.


Του Βαγγέλη Mανδραβέλη, Εφημερίδα “Καθημερινή”, 09/03/2011


Cisco Any Mobile Connect«Η πίτα είναι πολύ μικρότερη. Οσο και να αυξάνουμε το μερίδιο εσόδων μας, τα απόλυτα νούμερα μικραίνουν. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι τα έσοδα της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια. Αντίστοιχα, η κερδοφορία του κλάδου μειώθηκε κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ. Οι ανταγωνιστές μας είναι σε δεινή θέση».


Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Μιχ. Τσαμάζ απευθύνθηκε την περασμένη εβδομάδα στο προσωπικό της Cosmote, προκειμένου να δικαιολογήσει τις απολύσεις 120 εργαζομένων στην εταιρεία. Ο ίδιος είδε τα έσοδα και τα κέρδη της επιχείρησης να μειώνονται και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό, αφού το δ΄ τρίμηνο του 2010 τα έσοδα της Cosmote υποχώρησαν κατά 17%, έναντι 10% που ήταν ο μέσος όρος στα τέσσερα τρίμηνα του έτους. Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν κατά 16% στο δ΄ τρίμηνο, έναντι 10% σε όλη τη διάρκεια τoυ 2010. Η απότομη αυτή κάμψη εσόδων μάλλον αιφνιδίασε τη διοίκηση της Cosmote, η οποία και προχώρησε σε περικοπές προσωπικού.


Οι τάσεις αυτές φυσικά δεν αφορούν αποκλειστικά την Cosmote. Οι ανταγωνιστές της, Vodafone και Wind Hellas, βλέπουν επίσης τα έσοδα και τα κέρδη τους να μειώνονται και μάλιστα με υψηλότερους ρυθμούς απ’ ό,τι στην Cosmote. Η Wind στο 9μηνο του 2010 είχε εμφανίσει κάμψη εσόδων της τάξης του 27% και η Vodafone στα α΄ εξάμηνο της χρήσης που λήγει 31/3/2011 είχε εμφανίσει μείωση περίπου 16%. Τα νούμερα αυτά οδηγούν σε απώλεια εσόδων για τις τρεις επιχειρήσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ μέσα στο 2010, έναντι απώλειας 500 εκατ. ευρώ που σημειώθηκε το 2009.


Ως συνέπεια, οι εταιρείες αυτές προχωρούν σε περικοπές του λειτουργικού κόστους και του προσωπικού. Εθελούσια έξοδο για 100 εργαζομένους πραγματοποίησε στις αρχές Δεκεμβρίου η Wind, ενώ άλλες τόσες θέσεις εργασίας περιέκοψε «σιωπηλά» η Vodafone, εκχωρώντας μεγάλο μέρος των ιδιόκτητων καταστημάτων της σε τρίτους, προκειμένου να τα λειτουργήσουν με καθεστώς δικαιοχρησίας. Με τις μειώσεις αυτές, αν ληφθούν υπ’ όψιν και οι περικοπές θέσεων εργασίας στην εταιρεία Γερμανός, ο κλάδος εξάλειψε περίπου 500 θέσεις εργασίας μόνον στους τελευταίους 3-4 μήνες.


Σύμφωνα με την Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, η ταχύτητα μείωσης της αγοράς στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν σε άλλους κλάδους στην Ελλάδα, έτσι και η κινητή τηλεφωνία δείχνει ότι «ξεφουσκώνει» απότομα ύστερα από μια περίοδο συνεχούς και ραγδαίας ανάπτυξης. Είναι ενδεικτικό ότι, μόνον πέρυσι, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διέγραψαν 3 έως 3,5 εκατ. συνδέσεις που ήταν ανενεργές για μεγάλο διάστημα.


Το χειρότερο ωστόσο δεν έχει περάσει. Τα στελέχη της κινητής τηλεφωνίας κρατούν την ανάσα τους για τις εξελίξεις που έρχονται, παρόλο που ο σφοδρός ανταγωνισμός των εταιρειών κινητής έχει υποχωρήσει. Μέσα στο 2011 εκτιμάται ότι θα χαθούν επιπλέον έσοδα 100-150 εκατ. ευρώ λόγω μείωσης των τελών τερματισμού, ενώ τον σημαντικότερο ρόλο στην πορεία της θα έχει η εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας και φυσικά η εξέλιξη του εισοδήματος των καταναλωτών.