Ο ΟΤΕ έκοψε τα κυκλώματα της Altec, η οποία καλείται να πληρώσει άμεσα 250.000 ευρώ και αμέσως μετά την επανασύνδεση 7 εκατ. ευρώ, σε περίοδο περιορισμένης ρευστότητας.

Από την εφημερίδα “Το Βήμα” 31/08

Σε αδιέξοδο βρίσκεται ο άλλοτε κραταιός επιχειρηματίας της πληροφορικής κ. Αθ. Αθανασούλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Altec, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη «κόντρα» της εταιρείας τηλεπικοινωνιών του ομίλου, της Altec Telecoms, με τον ΟΤΕ.

Η εταιρεία καλείται να πληρώσει 250.000 ευρώ προκειμένου ο ΟΤΕ να της επιτρέψει να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα τηλεφωνίας και Internet. Στην περίπτωση αυτή η εταιρεία, σε μια εποχή περιορισμένης ρευστότητας, θα πρέπει να καταβάλει άμεσα άλλα 7 εκατ. ευρώ στον οργανισμό τέσσερις ημέρες, το πολύ, μετά το άνοιγμα των κυκλωμάτων.

Πάει πολύς καιρός από τότε που ο όμιλος Altec ήταν ο κορυφαίος μεταξύ των τριών μεγάλων ελληνικών ομίλων της πληροφορικής, με επόμενους δύο τον όμιλο Quest του κ. Θ. Φέσσα και τον όμιλο Πουλιάδη.

Η αρχή της αυτοκρατορίας

Η «αυτοκρατορία» του κ. Αθ. Αθανασούλη οικοδομήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν δημιούργησε μαζί με τον τότε συνεταίρο του κ. Γιώργο Βαρσαμίδη την εταιρεία Altec, η οποία στεγαζόταν σε ένα μικρό γραφείο στην Κυψέλη. Ο ίδιος είχε πολύ καλές σχέσεις με το ΠαΣοΚ. Οντας σπουδαστής στα ΚΑΤΕ (τα ΤΕΙ της εποχής εκείνης) είχε διατελέσει και πρόεδρος της Εθνικής Σπουδαστικής Ενωσης Ελλάδος (ΕΣΕΕ) ως εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ, της σπουδαστικής παράταξης του ΠαΣοΚ. Οι καλές σχέσεις, οι φιλίες και οι επαφές με σημαντικά στελέχη αργότερα του κόμματος ήταν από τους παράγοντες που άρχισαν να ισχυροποιούν την εταιρεία του, αφού ανέλαβε πληθώρα δημοσίων έργων στον τομέα της πληροφορικής. Οπως ήταν φυσικό, κατηγορήθηκε για τη σχέση του με την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ και δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον κατηγόρησαν για εύνοια. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν ο διαγωνισμός για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Τον Μάιο του 2003 ο κ. Αθανασούλης είχε κατηγορηθεί ότι πίεζε, μέσω του στενού του φίλου, τότε υφυπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Ευ. Μαλέσιου, τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα του ΥΕΘΑ για να δώσουν τον διαγωνισμό στην κοινοπραξία όπου συμμετείχε η Altec. Ως αντάλλαγμα, όπως είχε υποστηρίξει η πλευρά που τον κατηγορούσε, θα του έδινε το πολυτελές σπίτι στο οποίο τον φιλοξενούσε και άλλα ανταλλάγματα. Η υπόθεση αυτή έκλεισε από το ΣΔΟΕ λίγο πριν από τις εκλογές του 2004, όπου επεβλήθη πρόστιμο στην Altec ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, και γυρνώντας λίγο πιο πίσω στο παρελθόν, ο κ. Αθανασούλης κατόρθωσε με γρήγορα βήματα να αναδείξει την Altec μία από τις ισχυρότερες εταιρείες πληροφορικής της ελληνικής αγοράς.

Μάλιστα από το 1996 ως το 1998, όταν επικρατούσε «πυρετός» για το Χρηματιστήριο, ο κ. Αθανασούλης εισήγαγε και τις τέσσερις εταιρείες του τότε, την Altec, τη Microland, τη Sysware και τη Unisoft. Ως τον Σεπτέμβριο του 1999 η κεφαλαιοποίησή τους υπερέβαινε τα 3 δισ. ευρώ (σε σημερινή αξία). Αυτά λοιπόν τα τέσσερα χρόνια ήταν αρκετά για να βρεθεί ο Αθ. Αθανασούλης στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, η οποία τότε ήθελε τις εταιρείες τεχνολογίας να υπόσχονται μεγάλη ανάπτυξη και κερδοφορία για τους επενδυτές. Οταν όμως έσκασε η «φούσκα» των dot-com στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και παρέσυρε με τη θεωρία του φαινομένου ντόμινο και ευρωπαϊκές εταιρείες, ο κ. Αθανασούλης έπρεπε να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές του ώστε ο όμιλος να εξακολουθήσει να έχει μέλλον.

Ετσι ο κ. Αθανασούλης επέλεξε τη λύση της επέκτασης των δραστηριοτήτων σε έναν κλάδο πολλά υποσχόμενο, λόγω και της απελευθέρωσης της αγοράς, αυτόν των τηλεπικοινωνιών.

Διατήρησε τις παραδοσιακές δραστηριότητες της Altec και της Microland και των άλλων θυγατρικών που στο μεταξύ είχε απορροφήσει, δηλαδή τη συναρμολόγηση και εμπορία υπολογιστών και λογισμικού, και περιόρισε σημαντικά τη δραστηριότητα των ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής που παλαιότερα είχε βασικό πελάτη το ελληνικό Δημόσιο.

Αν και ο ίδιος ο κ. Αθανασούλης ως χαρακτήρας είναι χαμηλών τόνων και χωρίς υπερβολικές δημόσιες εμφανίσεις και κοσμικότητες, βρίσκεται για μία ακόμη φορά στην επικαιρότητα.

Η τηλεοπτική περιπέτεια

Ανάλογη ήταν η περιπέτειά του στις αρχές της δεκαετίας, όταν το 2000 απέκτησε μαζί με τον κ. Γιώργο Κουρή τον τηλεοπτικό σταθμό Alter. Ηταν τότε που απέκτησε τη φήμη «μάγου». Οι δυο τους δημιούργησαν τον πιο σύγχρονο τηλεοπτικό σταθμό στην Ελλάδα με ψηφιακά συστήματα και υψηλές προσδοκίες. Αλλά η συνύπαρξη δεν κράτησε πολύ και οι δύο πλευρές βρέθηκαν σύντομα σε «κόντρα», η οποία τελείωσε όταν ο κ. Αθανασούλης αποφασίζει να πουλήσει το μερίδιο που κατείχε (μαζί με τον συνεταίρο του στην Altec κ. Γιώργο Βαρσαμίδη) στον κ. Γιώργο Κουρή. Οι τηλεπικοινωνίες ήταν λοιπόν ο τελευταίος «άσος στο μανίκι» του κ. Αθανασούλη. Στελεχώνει την εταιρεία ACN με ανθρώπους του στενού περιβάλλοντός του και επαναλανσάρει το προϊόν του αρκετές φορές αναζητώντας το μυστικό της επιτυχίας. Στη συνέχεια αλλάζει και το όνομα της εταιρείας σε Altec Telecoms, ελπίζοντας ότι το άλλοτε ισχυρό σήμα του ομίλου του θα αποτελέσει πιο αναγνωρίσιμο όνομα για την τηλεπικοινωνιακή του εταιρεία. Η εταιρεία κέρδισε και μέρος του διαγωνισμού για το έργο «Σύζευξις». Η αρχική σύμβαση, προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ, έχει αντικείμενο τη δημιουργία και διάθεση, ως υπηρεσίας, δικτύου διανομής και πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες που είναι εγκατεστημένες στο λεκανοπέδιο Αττικής και ειδικότερα προηγμένες τηλεματικές υπηρεσίες δεδομένων, φωνής και εικόνας στα κτίρια των υπουργείων, των γενικών γραμματειών, των διαχειριστικών αρχών του Γ’ ΚΠΣ και των στρατολογικών γραφείων του Νομού Αττικής.

Αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Αθανασούλης βρισκόταν σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την Altec Telecoms και πληροφορίες ήθελαν σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις οι συζητήσεις να είναι προχωρημένες.

Πάντως, με δεδομένη την αρχόμενη ανάκαμψη του κλάδου της πληροφορικής, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε, ο όμιλος της Altec συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους ομίλους στο κομμάτι της τεχνολογίας στην Ελλάδα, με βλέψεις και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ο όμιλος αποτελείται σήμερα από τη μητρική εταιρεία πληροφορικής Altec, την τηλεπικοινωνιακή Altec Telecoms και την αλυσίδα καταστημάτων Microland. Πιθανότατα, αν υπάρξει οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη με την τηλεπικοινωνιακή του εταιρεία, ο κ. Αθανασούλης θα συνεχίσει να ασχολείται με το αντικείμενο πάνω στο οποίο στήριξε την αυτοκρατορία του, όπως έπραξε και πρόσφατα, την πληροφορική. Παρ’ όλο δηλαδή που θα μπορούσε να «κλείσει» την εταιρεία, όπως έχουν κάνει αρκετοί άλλοι επιχειρηματίες στην πληροφορική αλλά και σε άλλους κλάδους, προτίμησε να «το παλέψει». Με επιτυχία, μέχρι στιγμής. Μόνο που οι τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες απαιτούν πολλά κεφάλαια, τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο ως έξοδα εγγραφής νέων συνδρομητών όσο και ως έξοδα για την υποστήριξη της υφισταμένης πελατειακής βάσης. Κάτι που προβληματίζει όχι μόνο τον κ. Αθανασούλη αλλά και τους ανταγωνιστές του, αφού το πελατολόγιό τους δεν υπερβαίνει τις δεκάδες χιλιάδες συνδρομητές.

Η Altec στο ελληνικό χρηματιστήριο

Η Altec είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο από το 1995, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1997, πραγματοποίησε τη μετάταξή της από την Παράλληλη στην Κύρια αγορά αντλώντας το «μυθικό» για την εποχή ποσό των 6,5 δισ. δραχμών (περίπου 19 εκατ. ευρώ). Τα τελευταία χρόνια ο όμιλος αναζητεί την επέκταση της παρουσίας του στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εχει αυτόνομη παρουσία στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, αλλά και στην Κύπρο, στην πΓΔΜ και στην Αλβανία, μέσω εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων. Από τα τέλη του 2002 η Altec δραστηριοποιείται αυτόνομα και στη Σερβία, με έδρα της το Βελιγράδι, ενώ στα άμεσα σχέδιά της περιλαμβάνεται η επέκταση και σε νέες αγορές της ευρύτερης περιοχής.