Μιχάλης Μόσχος SamsungΟ επικεφαλής Marketing της Samsung στην Ελλάδα, Μιχάλης Μόσχος, μίλησε στο techpress.gr  για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά μας, αλλά και για δραστηριότητες της εταιρείας που ξεφεύγουν από το χώρο των καταναλωτικών συσκευών, όπως ψηφιακή σήμανση και κλιματισμός.

 

– Παρά τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά των πρόσφατων συσκευών σας, όπως π.χ. του Samsung Galaxy S5, η εταιρεία σας δεν δείχνει να «ποντάρει» διαφημιστικά τόσο στα GHz των επεξεργαστών και στις μνήμες RAM, αλλά στην εμπειρία χρήσης και στη βελτίωση της καθημερινής μας ζωής μέσω της τεχνολογίας. Ποιες Samsung συσκευές έχουν αλλάξει ριζικά τη δική σας καθημερινότητα και με ποιόν τρόπο;

Η Samsung καινοτομεί για να προσφέρει νέες εμπειρίες στους ανθρώπους και νέους τρόπους έκφρασης. Οι συσκευές της διακρίνονται για την τεχνολογία αιχμής και τα πλέον σύγχρονα και εξελιγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες τους. Ολα τα παραπάνω έχουν έναν κύριο σκοπό: να δημιουργήσουν μία απολαυστική καθημερινότητα και μία πιο άνετη ζωή με απεριόριστες δυνατότητες. Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιούμε, το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών, αναζητούν προϊόντα που θα τους βοηθήσουν ουσιαστικά στην καθημερινότητά τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση τα προϊόντα μας σχεδιάζονται βάσει εκτενών ερευνών στο τμήμα Ερευνας & Ανάπτυξης της Samsung, στο οποίο απασχολείται το 25% του ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ετησίως πραγματοποιούνται επενδύσεις της τάξης του 9% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας παγκοσμίως.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Galaxy S5, το οποίο συνδυάζει τα χαρακτηριστικά εκείνα που έχουν μεγάλη σημασία για τους καταναλωτές:  υψηλή ταχύτητα για γρήγορο download, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας, προστασία από σκόνη και νερό, εύκολη χρήση κάμερας για επαγγελματικό αποτέλεσμα σε φωτογραφίες και βίντεο, καθώς και συμβουλές fitness. Οπως συχνά αναφέρουμε η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο που θα ανοίξει νέους ορίζοντες.

Η λίστα των συσκευών της Samsung που έκαναν τη δική μου καθημερινότητα πιο απλή και ευχάριστη είναι ιδιαίτερα εκτενής. Συγκεκριμένα, θα ήθελα να αναφερθώ σε μία συσκευή που πραγματικά άλλαξε τη ζωή μου: το tablet. Πρόκειται για μία συσκευή που χρησιμοποιώ κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας για δουλειά, για ψυχαγωγία, για ενημέρωση, για τα social media, αποτελώντας ένα πραγματικό εργαλείο στην καθημερινότητά μου.

Και σε αυτό, πέραν των άλλων, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ένα βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα των προϊόντων της Samsung, η διάδραση. Η συνδεσιμότητα, δηλαδή, που μπορούν να έχουν οι συσκευές μεταξύ τους. Για παράδειγμα, το κινητό τηλέφωνο ή το tablet μπορεί να γίνει ακόμα και μέσο για τη διαχείριση οικιακών συσκευών είτε βρίσκεσαι εντός είτε εκτός του σπιτιού – από τηλεκοντρόλ για την τηλεόραση, μέχρι μέσο για να θέσεις σε λειτουργία το πλυντήριο ή το κλιματιστικό σου από μακριά.

 

– Τους τελευταίους μήνες η Samsung έχει κάνει αισθητή την παρουσία της με ολοκληρωμένες εταιρικές λύσεις, οι οποίες ποικίλουν από τους τομείς των εκτυπώσεων μέχρι και το χώρο της ψηφιακής σήμανσης (signage). Πώς ανταποκρίνεται η b2b αγορά στις προσπάθειές σας; Θεωρείτε πως η πλειάδα των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα επιβάλει μια διαφορετική, πιο… consumer προσέγγιση marketing ακόμα και για τις business προτάσεις σας;

Η εταιρεία διαθέτει μία πλούσια γκάμα επαγγελματικών ολοκληρωμένων λύσεων που καλύπτουν, μεταξύ άλλων, ανάγκες των ξενοδοχείων, του λιανεμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών και της ψυχαγωγίας. Οι b2b λύσεις που προσφέρουμε περιλαμβάνουν προηγμένα προϊόντα τεχνολογίας, όπως ξενοδοχειακές τηλεοράσεις, επαγγελματικές οθόνες (large format displays), video walls, εκτυπωτές, καθώς και μια πλήρη σειρά επαγγελματικών λύσεων τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη.

Οι b2b προτάσεις της εταιρείας δεν αφορούν μεμονωμένα προϊόντα, αλλά ένα μεγάλο εύρος λύσεων, προσαρμοσμένων σε κάθε εταιρικό περιβάλλον. Ετσι, και σε αυτόν τον κλάδο, δεν αναφερόμαστε καθαρά σε τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά πώς οι επαγγελματικές λύσεις θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα και την απόδοση που χρειάζεται η κάθε επιχείρηση. Αξίζει να σημειωθεί δε πως η εταιρεία δίνει μεγάλο βάρος στους συνεργάτες της, αναπτύσσοντας ένα οργανωμένο δίκτυο, το οποίο συνεχώς διευρύνεται για να καλύψει τις ανάγκες ενός ιδιαίτερα σημαντικού για την οικονομία κλάδου.

Σε αυτό το πλαίσιο ένας ακόμη τομέας στον οποίο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση είναι η ασφάλεια. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε παρουσιάσει την πλατφόρμα KNOX για φορητές συσκευές, η οποία έχει σχεδιαστεί για να παρέχει προηγμένη ασφάλεια στοιχείων και προσωπικών δεδομένων, καλύπτοντας τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων.

 

– Εν αναμονή του μουντιάλ της Βραζιλίας, δεν θα μπορούσαμε να μην σας ρωτήσουμε για την πορεία των τηλεοράσεων της Samsung τους πρώτους μήνες του 2014. Προσδοκείτε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το υποτονικό 2013; Πώς σκοπεύετε να πείσετε τον έλληνα καταναλωτή να αλλάξει την τηλεόρασή του με ένα νεότερο μοντέλο, εν μέσω κρίσης;

Είμαστε αισιόδοξοι για την αγορά των τηλεοράσεων το 2014, λαμβάνοντας υπόψη σημαντικά γεγονότα της τρέχουσας χρονιάς, όπως το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Βραζιλία, αλλά και των ιδιαίτερα ελκυστικών προτάσεών μας στο συγκεκριμένο τομέα.

Με τις νέες κυρτές τηλεοράσεις μας πλέον ο καταναλωτής μπορεί να απολαύσει μια εντελώς καινούργια διάσταση στην εμπειρία θέασης και στην ψυχαγωγία και όλα αυτά απολαμβάνοντας την άνεση στον προσωπικό του χώρο, παρέα με τους φίλους του.

Αυτό συμβαίνει, γιατί η επαναστατικής τεχνολογίας, Samsung Curved UHD TV, ανταποκρίνεται στο ανθρώπινο σύστημα οπτικής αναγνώρισης, εξασφαλίζοντας την πιο άνετη εμπειρία θέασης. Πιο απλά απ’ όπου κι αν την κοιτάξει κανείς, η συγκεκριμένη τηλεόραση αγκαλιάζει τις αισθήσεις, χάρη στο ευρύ και βαθύ πεδίο θέασης που προσφέρει. Με τον τρόπο αυτό, ο θεατής δεν αισθάνεται ότι βρίσκεται απέναντι από την τηλεόραση, αλλά ότι συμμετέχει στην εικόνα και ότι όλη η δράση εκτυλίσσεται ζωντανά γύρω του. Σε αυτό συμβάλλει και η ανάλυση, η οποία είναι 4 φορές μεγαλύτερη από τις τηλεοράσεις Full HD, αναπαράγοντας εικόνες με εξαιρετική λεπτομέρεια και ευκρίνεια από οποιαδήποτε πηγή.

Μιας και νωρίτερα μιλήσαμε για ποδόσφαιρο, ένα άλλο όφελος που μπορούν να απολαύσουν οι καταναλωτές μέσω της νέας γενιάς τηλεοράσεων της Samsung είναι η λειτουργία Football Mode (λειτουργία ποδοσφαίρου), με την οποία οι φίλαθλοι θεατές μπορούν να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες σαν να βρίσκονται στο γήπεδο.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι τηλεοράσεις μας έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης με το Samsung Evolution Kit που διατηρεί ενημερωμένες τις λειτουργίες της τηλεόρασης, βάσει των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων. Ετσι, προσφέρουμε πρόσβαση στα προνόμια των τελευταίων τεχνολογικών χαρακτηριστικών των Samsung τηλεοράσεων, χωρίς να χρειάζεται κάποιος να προβεί στην αγορά νέας τηλεόρασης.

 

– Θα θέλαμε να μην παραλείψουμε μια στάση στο χώρο της ενέργειας, τον οποίο καλύπτουμε μέσω του energyin.gr και της free press εφημερίδας energy in. Πού τοποθετείτε το κέντρο βάρους των λύσεων κλιματισμού της Samsung για τη φετινή σεζόν;

Βασικά χαρακτηριστικά της νέας σειράς κλιματιστικών της Samsung αποτελούν η λειτουργικότητα, η οικονομία, η καινοτομία και το design. Αν θέλαμε να το θέσουμε διαφορετικά, τα νέα κλιματιστικά της Samsung αποτελούν παράδειγμα λειτουργικής κομψότητας. Διακρίνονται για το καινοτόμο τριγωνικό σχεδιασμό τους και παράλληλα, όμως, προσφέρουν εντυπωσιακές επιδόσεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου. Χάρη στη σχεδίασή τους, ο αέρας ψύχεται και διοχετεύεται στο χώρο γρηγορότερα και πιο ομοιόμορφα, γεγονός που προσφέρει μικρότερη κατανάλωση και μεγαλύτερη οικονομία. Παράλληλα, με το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, για τις περιπτώσεις που στο χώρο βρίσκεται μόνο ένα άτομο, περιορίζεται η άσκοπη κατανάλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κλιματιστικά καθώς και οι οικιακές συσκευές μας, όπως είναι το νέο πλυντήριο Crystal Blue και το ψυγείο FSR, διαθέτουν  τον Digital Inverter Compressor με δέκα χρόνια εγγύηση, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και χαμηλά επίπεδα θορύβου.

Τέλος, ένα στοιχείο για το οποίο ξεχωρίζουν τα πιο πρόσφατα μοντέλα κλιματιστικών είναι η δυνατότητα σύνδεσης μέσω WiFi. Ο καταναλωτής μπορεί να κατεβάσει μία εφαρμογή στο κινητό του που του δίνει τη δυνατότητα να ελέγχει, είτε βρίσκεται εκτός είτε εντός του σπιτιού, τη λειτουργία του κλιματιστικού του μέσω του smartphone του.

 

– Πριν κλείσουμε θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την πρόσφατη συνεργασία σας με το Δήμο της Αθήνας και το InnovAthens. Κρίνετε ενθαρρυντικά τα πρώτα δείγματα γραφής του προγράμματος;

Είμαστε περήφανοι για τη συμμετοχή και την υποστήριξη της Samsung στο InnovAthens, και αυτό γιατί μοιραζόμαστε κοινό όραμα τόσο με την Τεχνόπολη του Δήμου των Αθηναίων, όσο και με την ένωση καινοτόμων επιχειρήσεων, Athens Synergies. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η προώθηση της καινοτομίας και η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στους νέους, για τη δημιουργία ευκαιριών ίδρυσης βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων.

Η συμμετοχή της Samsung στο InnovAthens έχει διπλό ρόλο. Από τη μια ο εξοπλισμός του χώρου με τα πλέον καινοτόμα προϊόντα τεχνολογίας, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και πλήρως λειτουργικού περιβάλλοντος, εντός του οποίου αναπτύσσονται οι δραστηριότητες και τα προγράμματά του. Από την άλλη, ο σχεδιασμός μιας σειράς από επιμορφωτικά εργαστήρια για τα επόμενα δύο χρόνια κάτω από την ομπρέλα της πρωτοβουλίας «Samsung Lab», με δράσεις που συνδράμουν στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων στους νέους. Τα σεμινάρια έχουν ήδη ξεκινήσει και ο αριθμός των συμμετοχών ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, γεγονός που επιβραβεύει την επιλογή υποστήριξης του συγκεκριμένου project. Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων αφορούσε στην εκπαίδευση νέων σε δεξιότητες που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη εφαρμογών σε Smart TV ενώ ο δεύτερος, το «Samsung Service Lab», προσφέρει τεχνικές γνώσεις σχετικά με την επισκευή συσκευών κινητής τηλεφωνίας και αργότερα τηλεοράσεων. Ο τρίτος κύκλος εργαστηρίων, το «Samsung Lab – Presentation & Communication Skills», αφορά στην επιμόρφωση των ενδιαφερομένων σε επικοινωνιακές δεξιότητες στην αγγλική γλώσσα, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν σχετικό πιστοποιητικό παρακολούθησης. Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο www.samsung.com/gr/innovathens/.

Στόχος μας με τη συμμετοχή μας στο InnovAthens είναι να προσφέρουμε χρήσιμα εφόδια στους νέους που θα τους βοηθήσουν να διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες και θα τους οδηγήσουν ταχύτερα στην επαγγελματική τους ανάπτυξη.