Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, η ελληνική αγορά πληροφορικής διαμορφώθηκε το 2013 στα 2,24 δισ. δολάρια, με την πτώση σε σχέση με το 2012 να είναι 6,1%.


pliroforikiΤο ποσοστό είναι ελαφρά υψηλότερο σε σχέση με το -5,6% που ήταν ο ρυθμός πτώσης το 2012 σε σχέση με το 2011. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως αποτελούν παρελθόν οι διψήφιοι αριθμοί πτώσης του παρελθόντος.


Η IDC αποδίδει την πτώση στη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση που έχει πλήξει περισσότερο τις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους αποφεύγουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε συστήματα πληροφορικής, ιδίως όσον αφορά στο hardware. Η εταιρεία είναι λίγο περισσότερο αισιόδοξη για το 2014 υπό την έννοια ότι αναμένει μεν πτώση, αλλά σε χαμηλότερο ποσοστό και πιο συγκεκριμένα εκτιμά ότι η ελληνική αγορά θα διαμορφωθεί στα 2,18 δισ. δολάρια, ήτοι -2,7% σε σχέση με το 2013. Για το 2015 αναμένει να είναι στα ίδια επίπεδα με το 2014, δηλαδή στα 2,16 δισ. δολάρια (-1%).


Ο τομέας που δείχνει να κινείται καλύτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους είναι αυτός των υπηρεσιών πληροφορικής. Σύμφωνα με την IDC, το 2013 παρουσίασε την μικρότερη πτώση σε σχέση με τους άλλους δύο (hardware και πακετοποιημένο λογισμικό) καθώς το ποσοστό μείωσης ήταν στο -3,2% σε ετήσια βάση. Στο hardware η πτώση έφθασε στο -7,6%, λόγω κυρίως των κακών επιδόσεων σε περιφερειακές συσκευές και κινητά τηλέφωνα και παρά την άνοδο των tablets και τη σχετικά καλή πορεία του δικτυακού εξοπλισμού. Στο λογισμικό η πτώση ήταν της τάξεως του -3,8%, λόγω κυρίως του ανταγωνισμού σε τιμές που υπήρξε.


Η στροφή των ελληνικών εταιρειών προς τις υπηρεσίες είναι εμφανής και από το γεγονός πως η IDC εκτιμά ότι το 2014, ο συγκεκριμένος τομέας της αγοράς πληροφορικής θα παρουσιάσει αύξηση –έστω και οριακή- της τάξεως του 0,8%. Στο hardware, οι θετικές τάσεις σε servers, συστήματα αποθήκευσης και δικτυακό εξοπλισμό δεν θα σώσει την κατάσταση και η πτώση θα κινηθεί στο -4%, ενώ στο λογισμικό το ποσοστό θα είναι στο 0.8%.