Ο γενικός διευθυντής της Nokia σε Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρου, Νάσος Αναλογίδης.

Ο γενικός διευθυντής της Nokia σε Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρου, Νάσος Αναλογίδης.

Ο γενικός διευθυντής της Nokia σε Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρου, Νάσος Αναλογίδης μίλησε στο δημοσιογραφικό portal τεχνολογίας, www.techpress.gr για τις νέες Nokia συσκευές, για τη στρατηγική συμμαχία Nokia-Microsoft και για την πορεία αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης της φιλανδικής εταιρείας.


Μια σειρά από αξιόλογες Windows Phone συσκευές αλλά και οικονομικότερα Symbian κινητά βρίσκουν σιγά-σιγά τη θέση τους στα ράφια των ελληνικών καταστημάτων. Ποια αξιολογείτε ως τα σημαντικότερα μοντέλα σας για το 2012 και πού εντοπίζετε τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα;

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε σπουδαίες συσκευές που κάνουν αίσθηση, όπως οι βραβευμένες συσκευές Lumia ή η σειρά συσκευών Asha. Παράλληλα, η στρατηγική στον τομέα των smartphones επεκτείνεται με τη διεύρυνση του φάσματος των τιμών της σειράς Lumia ενώ συνεχίζουμε να διαφοροποιούμαστε με τα Windows Phone χάρη στα νέα υλικά, τις νέες τεχνολογίες και τις υπηρεσίες τοπικού ενδιαφέροντος. Έτσι, προσφέρουμε μία σπουδαία εμπειρία στον καταναλωτή, η οποία περιλαμβάνει το εύκολο στη χρήση Metro UI, υψηλής ευκρίνειας εικόνες και βίντεο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες (ακόμη και σε χαμηλό φωτισμό και σε κίνηση), χωρίς να χάνεται η λεπτομέρεια, εξαιρετική καταγραφή ήχου σε θορυβώδη περιβάλλοντα καθώς και πολλές ακόμη καινοτομίες. Επιπλέον, πρόσφατα ανακοινώσαμε την εξαγορά της Scalado, η οποία αυτή τη στιγμή παρέχει τεχνολογία απεικόνισης σε περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο συσκευές. Με αυτή τη συνεργασία λοιπόν, πιστεύουμε πως μπορούμε να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας στην απεικόνιση και να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο την τεχνολογία PureView.

Η Nokia επικεντρώνεται στη σειρά Lumia η οποία απαρτίζεται από το βραβευμένο Nokia Lumia 800, το Nokia Lumia 900, το Nokia Lumia 710 και το Nokia Lumia 610. Το Lumia 610 αποτελεί το πιο οικονομικό μοντέλο της σειράς Lumia, διαθέσιμο στην ελληνική αγορά ήδη από τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στις συσκευές Series 30 και Series 40, στις οποίες περιλαμβάνεται και η σειρά Asha, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την κερδοφορία στην κατηγορία των feature phones, η οποία αναμένεται να παραμείνει μία μεγάλη ευκαιρία και τα επόμενα χρόνια.


Πώς αντιδρά η ελληνική αγορά στις πρώτες Windows Phone συσκευές σας;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την ανταπόκριση των Ελλήνων καταναλωτών στη σειρά Lumia. Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε δεσμευθεί να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καταναλωτών, διεισδύοντας σταδιακά σε όλο το φάσμα τιμών, ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στην ελληνική αγορά την καλύτερη πρόταση, σε κάθε κατηγορία τιμής.


Πρόσφατα έλαβαν τέλος 14 συναπτά έτη κυριαρχίας της Nokia στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, καθώς έχασε την πρώτη θέση στις πωλήσεις κινητών από τη Samsung. Παράλληλα, η μετοχή της φιλανδικής εταιρείας υποβαθμίστηκε από αρκετούς οίκους αξιολόγησης, όπως η Standard and Poor’s. Πώς θεωρείτε πως μπορεί να ανατρέψει η Nokia το δυσάρεστο κλίμα και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών;

Στη Nokia διαθέτουμε τις δυνατότητες, τους οικονομικούς πόρους, τη στρατηγική και την αποφασιστικότητα να επιτύχουμε. Έχουμε μελετήσει καλά το πεδίο των αλλαγών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, ώστε να βγούμε ισχυροποιημένοι από αυτό το μετασχηματισμό. Επιπλέον, εδώ και 16 μήνες είμαστε σε ένα ταξίδι δραστικής αναμόρφωσης της ομάδας παραγωγής προϊόντων, ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα αρχικά δείγματα αυτής της δουλειάς είναι εμφανή στα πρώτα προϊόντα Lumia και Asha, για τα οποία είμαστε πολύ περήφανοι. Εν τω μεταξύ, συνεχίζουμε να επενδύουμε στοχευμένα, ιδιαίτερα στο σχεδιασμό, την απεικόνιση και στις υπηρεσίες τοπικού ενδιαφέροντος, τομείς που θεωρούμε πως υπερτερούμε συγκριτικά με τον ανταγωνισμό. Εργαζόμαστε σκληρά για να επιστρέψει η Nokia σε ανοδική πορεία.


Πολύς λόγος έχει γίνει για τη στρατηγική επιλογή της Nokia να συνασπιστεί με τη Microsoft και να ποντάρει στο λειτουργικό Windows Phone αντί του Android, «παραγκωνίζοντας» παράλληλα το δικό της Symbian για τις οικονομικότερες συσκευές της. Ποια φιλοσοφία κρύβεται πίσω από την παραπάνω στροφή και πότε αναμένεται να δούμε ακόμα εντονότερες τις θετικές της συνέπειες;

Πιστεύουμε πως το Windows Phone ήταν και παραμένει η σωστή επιλογή για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των smartphones μας και συνεχίζει να αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να διαφοροποιηθούμε από το Android και την Apple. Αυξάνουμε το μερίδιό μας και βελτιώνουμε τις πωλήσεις μας ώστε να καταφέρουμε να θεμελιώσουμε ένα πραγματικά πρωτοποριακό οικοσύστημα.


Υπάρχει πιθανότητα να δούμε φέτος την είσοδο της Nokia στον «πόλεμο» των tablets με κάποια Windows 8 συσκευή;

Είναι μία ερώτηση η οποία μας τίθεται πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα. Η πάγια θέση μας και μακροχρόνια πολιτική της εταιρίας, είναι να μην κάνουμε εικασίες και σχόλια αναφορικά με μελλοντικά προϊόντα ή σχέδια που δεν έχουν ανακοινωθεί.