Το MIT ανακοινώνει νέο πρόγραμμα που επιτρέπει σε οποιονδήποτε από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου να παρακολουθεί δωρεάν μαθήματα μέσω Διαδικτύου.

MITΕνώ οι φοιτητές του περίφημου Πανεπιστημίου ΜΙΤ της Βοστώνης επιβαρύνονται χιλιάδες δολάρια τον χρόνο για την παρακολούθηση μαθημάτων, το πανεπιστήμιο ανακοινώνει νέο πρόγραμμα που επιτρέπει σε οποιονδήποτε από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου να παρακολουθεί δωρεάν μαθήματα μέσω Διαδικτύου, καθώς και να εξασφαλίζει -για πρώτη φορά- επίσημη πιστοποίηση ή βεβαίωση παρακολούθησης για το συγκεκριμένο μάθημα.


«Πάρα πολλοί θα ήθελαν διακαώς να διευρύνουν τη μόρφωσή τους έχοντας πρόσβαση στα μαθήματα του ΜΙΤ», λέει ο πρύτανης Ράφαελ Ριφ. Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) υπήρξε πρωτοπόρο στον τομέα αυτό, δημοσιεύοντας στο Διαδίκτυο το περιεχόμενο σχεδόν όλων των μαθημάτων του εδώ και μία δεκαετία.


Το σύστημα OpenCourseWare περιλαμβάνει σήμερα περίπου 2.100 μαθήματα και έχει χρησιμοποιηθεί από 100 εκατομμύρια ανθρώπους από σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου.


Η νέα διαδραστική εκπαιδευτική πλατφόρμα, με κωδική ονομασία «MITx», φιλοδοξεί όμως να προχωρήσει πιο πέρα, επιτρέποντας την πρόσβαση σε διαδικτυακά εργαστήρια, ερωτηματολόγια και συζητήσεις μεταξύ φοιτητών. Ο δρ Ριφ και ο Ανάντ Αγκαρουάλ, διευθυντής του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης, εξηγούν ότι το πρόγραμμα MITx θα εγκαινιασθεί την άνοιξη, ίσως αρχικά με ένα μόνο μάθημα, προτού επεκταθεί, για να περιλάβει δεκάδες μαθήματα, όπως είχε γίνει και με το OpenCourseWare.


«Οι διαθέσιμες τεχνολογίες είναι πολύ πιο προηγμένες από εκείνες που είχαμε στη διάθεσή μας πριν από δέκα χρόνια. Μπορούμε πλέον να προσφέρουμε παιδαγωγικά εργαλεία, με στόχο τη διόρθωση από τον ίδιο τον φοιτητή ή τη δημιουργία δικτυωμένης εκπαιδευτικής κοινότητας», λέει ο δρ Αγκαρουάλ.


Τα μαθήματα του MITx θα συνοδεύονται από συζήτηση μέσω δικτύου, στην οποία οι φοιτητές θα μπορούν να θέτουν ερωτήσεις και να εξασφαλίζουν τις απαντήσεις στις απορίες τους αυτές μέσω άλλων φοιτητών που και αυτοί θα είναι «δικτυωμένοι». Ενώ η πρόσβαση στα μαθήματα και στο σχετικό λογισμικό θα είναι δωρεάν, η απονομή βεβαίωσης παρακολούθησης θα χρεώνεται «λογικά», όπως εξηγούν οι εμπνευστές του προγράμματος.


«Για να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι κέρδισε κάτι αξιόλογο, πιστεύω ότι πρέπει να πληρώσει κάτι για αυτό. Σκοπός μας, όμως, είναι να κρατήσουμε το κόστος αυτό ιδιαίτερα χαμηλό. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα πρόκειται για επίσημο έγγραφο, που θα πιστοποιεί ότι ένας θεσμός, υπό την εποπτεία του ΜΙΤ, λέει ότι κατέχει κάποιος το θέμα», λέει ο δρ Ριφ.


Το πιστοποιητικό παρακολούθησης δεν θα επέχει θέση πτυχίου του ΜΙΤ, αλλά θα φέρει το όνομα εκπαιδευτικού θεσμού που θα έχει ιδρυθεί από το ΜΙΤ. Τα έσοδα από την πιστοποίηση, λένε αξιωματούχοι του πανεπιστημίου, θα αξιοποιηθούν για την υποστήριξη της πλατφόρμας MITx. Εκπαιδευτικοί άλλων ανώτατων ιδρυμάτων χαιρέτισαν θερμά την πρωτοβουλία του διάσημου πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. «Είναι πολύ σημαντική κίνηση. Παρότι ο τίτλος δεν αποτελεί πτυχίο, μπορώ να σας πω ότι προσωπικά θα προσελάμβανα κάποιον που θα μου ζητούσε δουλειά με πιστοποίηση του ΜΙΤ», λέει ο κοσμήτορας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Τζόρτζια, Ρίτσαρντ Ντεμίλο.


Το γεγονός ότι η πλατφόρμα MITx θα διατίθεται δωρεάν σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κάνει το ΜΙΤ να εκτιμά ότι θα αποτελέσει πρότυπο προσφοράς διαδικτυακών μαθημάτων και από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.