Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Επαγγελματιών Πληροφορικής και του Council of European Professionals Informatics Society.

president of hepis_mr.nikos faldamisΚορυφαίοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανώτατα στελέχη ηγετικών εταιρειών του κλάδου και ακαδημαϊκοί συμμετείχαν σε μία ημέρα ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των πράσινων τεχνολογιών και του Cloud Computing, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.


Αναφερόμενη στη σημασία που έχουν οι εν λόγω τεχνολογίες για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Aτζέντα, η Nancy Pascall, Policy Officer του DG INFSO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε χαρακτηριστικά ότι εκτός της σημαντικής μείωσης του κόστους που προσφέρει σε κρατικούς φορείς και επιχειρήσεις, η τεχνολογία Cloud αναμένεται να δημιουργήσει 1,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Άλλωστε, όπως τόνισε ο Chris Wallace του British Computer Society, χώρες που εκπροσωπούν την αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων, όπως η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, επενδύουν ήδη στην κατάρτιση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στους συγκεκριμένους τομείς. Έτσι, όπως επισήμανε ο Sukhbir Jasuja του Cloud Credential Council και ο συγγραφέας του “Cloud Computing Explained” John Rhoton, για την ομαλή μετάβαση στο Cloud ο CIO πρέπει να διαθέτει την πιστοποιημένη γνώση για σωστή διαχείριση και ασφάλεια και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του τμήματος Πληροφορικής.


Το σύνολο των διεθνών ομιλητών συμφώνησαν ότι οι τεχνολογίες Green ICT και Cloud αποτελούν υψηλή προτεραιότητα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους κρατικούς οργανισμούς και υπάρχουν ήδη απτά αποτελέσματα από την αξιοποίηση αυτών για την εξοικονόμηση κόστους, όπως παρουσίασαν οι Niklaus Meyer και Dr. Laura Georg. Αξιοσημείωτο το παράδειγμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπου η επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στον τομέα Cloud Computing αναμένεται να εξοικονομήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Tom Raftery, διεθνούς φήμης σύμβουλος διαχείρισης ενέργειας και γνωστός για την ανατρεπτική του στάση ομιλητής, επέμεινε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα της δημοσιοποίησης του ενεργειακού προφίλ των μεγάλων data centres και του ποσοστού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που χρησιμοποιούν, ώστε να αποδειχθεί στην πράξη ότι η Cloud τεχνολογία είναι ταυτόχρονα και πράσινη.


Όσον αφορά τον ελληνικό δημόσιο τομέα, ο σύμβουλος του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελή Τζωρτζάκη, κ. Αθανάσιος Κουντζέρης, παρουσίασε την εθνική στρατηγική e-government, η οποία φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της κεντρικής διοίκησης στον τομέα της αποτελεσματικής αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών.


Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα, έργα όπως το σύγχρονο data centre του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας, που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΔΕΤ, καθηγητής Π. Τσανάκας, το οποίο θα υποστηρίζει 30.000 εικονικούς διακομιστές και θα παρέχει αποθηκευτικό χώρο χωρητικότητας 4,000 terabytes, αποτελούν οάσεις αισιοδοξίας σε μία δύσκολη συγκυρία για την ελληνική ψηφιακή πραγματικότητα.


Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινείται και ο στρατηγικός σχεδιασμός της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ο οποίος, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα κ. Χάρη Θεοχάρη, φιλοδοξεί να ανατρέψει την εικόνα των κατακερματισμένων και αναξιοποίητων υποδομών Πληροφορικής σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής διοίκησης.


Σε δήλωσή του στη λήξη του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της HePIS, κ. Νίκος Φαλδαμής τόνισε: «Το Digital Trends 2011 αποτελεί επιστέγασμα όλων των προσπαθειών της ΗePIS για την εκπροσώπηση των Ελλήνων επαγγελματιών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και την ανάληψη κοινωνικών δράσεων στον Τομέα της Πληροφορικής, φιλοδοξώντας να αναδείξει την ανάπτυξη τις τεχνολογίες της Πληροφορικής και Επικοινωνιών ως απαραίτητο συστατικό για την ανάκαμψη της χώρας».


«Με τη διοργάνωση του πρώτου ετήσιου συνεδρίου Digital Trends 2011, η HePIS, ένα από τα πλέον δραστήρια μέλη της CEPIS, αναδεικνύει για άλλη μία φορά τη δέσμευσή της στη δημιουργία ενός κομβικού σημείου αναφοράς επαγγελματιών πληροφορικής από την Ελλάδα αλλά και από όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της CEPIS Prof. Vasile Baltac.