Ο Γιώργος Μαυράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της EMC στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα μας μιλάει για την κρίση στην αγορά τεχνολογίας και τις κινήσεις της EMC.

George Mavrakis_portrait1. Πείτε μας δυο λόγια για την κρίση που μαστίζει την ελληνική αγορά τεχνολογίας. Ποια είναι η αντίδραση της εταιρίας σας;

H κατάσταση της Ελληνικής αγοράς αποτελεί σίγουρα μια πρόκληση. Όχι μόνο στον τομέα της τεχνολογίας, που φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος, αλλά σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Παρ’ όλα αυτά, η συγκυρία αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε τις δυνάμεις μας, να εργαστούμε σκληρότερα, να διευρύνουμε τις δραστηριότητές μας και να λάβουμε μέρος σε μία συλλογική προσπάθεια που θα φέρει αυτή την αναγκαία αλλαγή σελίδας στην εγχώρια αγορά.
Αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι πως έως τώρα στερούμαστε σαν χώρα των υποδομών ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε εφαρμογές που αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις παθογένειές μας στη ρίζα τους, όπως για παράδειγμα η φοροκάρτα. Η EMC έχει δεσμευθεί να συνεχίσει να παρέχει τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που συνοδεύουν το όνομα και το portfolio της, καθώς είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι πως οι καινοτόμες τεχνολογίες που προσφέρουμε βοηθούν σημαντικά από άποψη αποδοτικότητας, ταχύτητας και μείωσης κόστους. Και τα τρία αυτά στοιχεία είναι κρισιμότατα στην πορεία μιας επιχείρησης αλλά και της οικονομίας γενικότερα.


2. Η EMC επιδιώκει μια ηγετική θέση σε τεχνολογίες cloud και virtualization. Ποιες νέες εξελίξεις υπάρχουν στα παραπάνω πεδία δραστηριοτήτων σας;

Η μετακίνηση δεδομένων σε υποδομές cloud, είτε μιλάμε για λίγα ή και εκατοντάδες terabytes, ή ακόμη και για petabytes, αρχίζει και γίνεται μια αρκετά ουσιαστική υπόθεση. Οι τεχνολογίες – κλειδιά, όσον αφορά τη δημιουργία υβριδικών cloud, είναι τρεις και αφορούν την ασφάλεια, τη διαχείριση και τη μετακίνηση των δεδομένων. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η τεχνολογία EMC VPLEX™ αποτελεί ένα βήμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, όντας μια εκπληκτική τεχνολογία που επιτρέπει το caching και την αποθήκευση δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις.
Η κρυφή ή γρήγορη μνήμη (cache), μια εφεύρεση ηλικίας ίσως και 40 ετών, χρησιμοποιείται από την EMC για πρώτη φορά σε εφαρμογές storage. Είναι αρκετά συναρπαστικό αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο εξέλιξης, μέχρι να φτάσουμε να μιλάμε για μια ώριμη τεχνολογία. Θα πρέπει να μπορούμε να διαχειριζόμαστε και αρχεία αλλά και blocks. Να ασχοληθούμε με διάφορα θέματα που αφορούν την υψηλή διαθεσιμότητα (high availability) και την ενσωμάτωση της στο VMware vMotion™, κλπ.
Ακόμη, βρισκόμαστε σε πρώιμα στάδια όσον αφορά την εξέλιξη και τη συμβατότητα διαφόρων επιμέρους τεχνολογιών, αλλά και σε σχέση με ορισμένα θέματα νομικής ή επιχειρηματικής υφής. Παρόλα αυτά, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους εταιρίες παροχής υπηρεσιών cloud (service providers) και αυτή είναι μία στρατηγική προς την οποία η EMC κατευθύνει τους συνεργάτες της. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ορισμένοι που έχουν ενδεχομένως αρνητική στάση απέναντι στο νέο αυτό μοντέλο, αλλά πιστεύω πως όλοι θα αναγνωρίσουν ότι τελικά κάτι σημαντικό συμβαίνει στο χώρο, κάτι το οποίο αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο θα τρέχουμε τα συστήματα ΙΤ και θα κάνουμε τη δουλειά μας τα επόμενα χρόνια. Ορισμένοι επανεξετάζουν συνολικά τη στρατηγική τους όσον αφορά την εξέλιξη των μηχανογραφικών τους κέντρων.
Διανύουμε μια πρώιμη και πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο, η οποία κατά τη γνώμη μου θα κάνει τις επιχειρήσεις, και σίγουρα τους διευθυντές πληροφορικής, να αναζητήσουν προσεκτικά απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τα εξής: Ποιά είναι η πραγματική προστιθέμενη αξία και ποιοί οι πραγματικά κρίσιμοι πόροι; Ποιά συστήματα θα είναι ανάγκη να ελέγχω απευθείας; Τι ευθύνη απορρέει από την αποθήκευση πληροφοριών; Πώς μπορώ απλώς να μειώσω το λειτουργικό κόστος εκμεταλλευόμενος τα τεράστια κέντρα δεδομένων που κτίζονται για να αποτελέσουν την υποδομή των δημόσιων cloud;


3. Ποιες λύσεις σας τυγχάνουν ιδιαίτερης αποδοχής από την ελληνική αγορά και σε ποιες νέες προτάσεις σας θα επενδύσετε το 2011;

Για αρκετά χρόνια, η EMC έχει ακολουθήσει με επιτυχία τη στρατηγική προώθησης προϊόντων της μεσαίας κατηγορίας. Στόχος της επιλογής αυτής είναι οι επιχειρήσεις και τα συστήματα αποθήκευσης μεσαίου μεγέθους, όπου απαιτούνται προηγμένες τεχνικές δυνατότητες, ευελιξία και εύκολη παραμετροποίηση.
Η επόμενη γενιά των συστημάτων ενοποιημένης αποθήκευσης EMC VNX που παρουσιάσαμε πρόσφατα, έχει βελτιστοποιηθεί ειδικά για την αποθήκευση αρχείων, block δεδομένων και μεμονωμένων objects, προσφέροντας λειτουργίες των high-end συστημάτων μέσα από εύχρηστα, scalable πακέτα. Οι πλατφόρμες ενοποιημένης αποθήκευσης VNX έχουν το χαμηλότερο δυνατό κόστος κτήσης, ενώ είναι απλά στην εγκατάσταση και τη διαχείριση, χωρίς να θυσιάζονται οι δυνατότητες παραμετροποίησης και προσαρμογής στις ανάγκες κάθε πελάτη. Ο συνδυασμός file-and block-based storage σε μια και μόνο πλατφόρμα με ενιαίο περιβάλλον διαχείρισης (EMC Unisphere), επιτρέπει όχι μόνο τη δυναμική και οικονομική επέκταση συστημάτων αρχείων διαφορετικού τύπου, αλλά και τη διαχείριση, την πρόσβαση και τη διαμοίραση διαφόρων ειδών πληροφορίας, μέσα από μια σειρά πρωτόκολλα επικοινωνίας. Οι νέες πλατφόρμες ενοποιημένης αποθήκευσης EMC VNX είναι ιδανικές για οργανισμούς με εικονικούς server και εφαρμογές όπως η Oracle, το Microsoft Exchange και ο SQL Server.
Η EMC επενδύει διαρκώς στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Τα τελευταία χρόνια, ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται ο όγκος των δεδομένων είναι εκθετικός και προβλέπεται να συνεχίσει έτσι και στο άμεσο μέλλον. Η διαχείριση των “Big data,” όπως αποκαλούνται, έχει εξελιχτεί σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς οι οργανισμοί αναζητούν τρόπους να μετατρέψουν τις υποδομές που διαθέτουν, προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειριστούν μια εξαιρετικά απότομη αύξηση των δεδομένων που διαχειρίζονται, χωρίς να υποχρεωθούν να δουν τα κόστη τους να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό.
Χάρη στην τεχνολογία EMC Greenplum, οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν άμεσα τις πληροφορίες που διαθέτουν αλλά μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν λόγω τεχνολογικών περιορισμών. Οι οργανισμοί μπορούν πλέον να συνδυάζουν πληροφορίες από διάφορες ψηφιακές πηγές και να εξάγουν ακριβείς απαντήσεις. Τα στελέχη τους είναι σε θέση να ενσωματώνουν στην καθημερινή διαδικασία λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων, την ανάλυση στοιχείων και πληροφοριών σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να χρειάζεται τροποποίηση ή παραμετροποίηση των business συστημάτων και των εφαρμογών που χρησιμοποιούν. Και ενώ όλο και περισσότερες πηγές πληροφοριών γίνονται διαθέσιμες, οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να δημιουργούν πρόσθετη αξία από τα νέα δεδομένα, χωρίς να είναι απαραίτητος ο ανασχεδιασμός των βασικών πληροφοριακών συστημάτων που βοηθούν τα στελέχη τους στη λήψη αποφάσεων.
Οι διευθύνσεις IT μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόκληση των Big Data χωρίς το κόστος και τη διαχειριστική πολυπλοκότητα των παραδοσιακών DBMS. Η τεχνολογία EMC Greenplum DCA, χάρη στη δυνατότητα κάθετης ολοκλήρωσης (vertically integrated stack), βοηθά την αποφυγή του σχετικού κόστους. Έτσι, καθώς αυξάνεται ο όγκος των δεδομένων και ο αριθμός των online πηγών πληροφορίας, οι διαχειριστές του συστήματος μπορούν, εύκολα και με ελάχιστο downtime, να επεκτείνουν την υποδομή που διαθέτουν, προσθέτοντας επιπλέον κόμβους ή racks ανάλογα με τις ανάγκες τους. Το λογισμικό EMC Greenplum, χάρη στην αρχιτεκτονική native MPP, αναλαμβάνει αυτόματα την ανακατανομή των πληροφοριών στους νέους κόμβους. Έτσι, οι διαχειριστές μπορούν, επεμβαίνοντας στο physical layer του συστήματος αποθήκευσης, να βελτιστοποιούν την ταχύτητα προσπέλασης, με βάση τις ανάγκες των χρηστών και τα χαρακτηριστικά των εφαρμογών που χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά.


4. Είστε αισιόδοξος ή επιφυλακτικός όσον αφορά στην έξοδο από την οικονομική κρίση και ποια βοήθεια μπορεί να δώσει η υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών;

Όσο παραμένουμε διατεθειμένοι να κάνουμε τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για να ξαναχτίσουμε μια αξιόπιστη, παραγωγική οικονομία, κάνοντας τα απαραίτητα γενναία βήματα προς τα εμπρός, μπορούμε να πούμε πως βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Όλοι στην EMC είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε αυτή τη μάχη στο πλευρό των συνεργατών και των πελατών μας.
Εξάλλου, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της EMC απευθύνονται με απόλυτη επιτυχία σε κάποια από τα κρισιμότερα ζητήματα της εποχής μας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Ένα πολύ καλό παράδειγμα γι’ αυτό, είναι η πρόσφατη στροφή της Αμερικανικής κυβέρνησης προς το Cloud για λόγους εξοικονόμησης κόστους. Όπως δήλωσαν και οι ίδιοι: «Οι νέες τεχνολογίες βελτιώνουν το επίπεδο των παρεχόμενων κυβερνητικών υπηρεσιών και βοηθούν στη μείωση κόστος σε αυτές τις εποχές αναγκαίας λιτότητας». Νομίζω πως μία παρόμοια λογική μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεγαλύτερες εταιρίες και κυρίως στο δημόσιο τομέα της χώρας μας που μαστίζεται από τα έξοδα.
Επίσης, στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, κρίνεται αναγκαία η υιοθέτηση των καινοτόμων τεχνολογιών ώστε να μπορέσουμε σαν χώρα να ανταπεξέλθουμε στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους σχετικούς τομείς, όπως η φοροκάρτα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική τιμολόγηση κτλ.