Σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που ανέμενε η ρουμανική κυβέρνηση θα κινηθεί η πρόταση του ΟΤΕ.


romtelecomΗ πρόταση αυτή θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνάντηση Τσαμάζ – Μάλερ με εκπροσώπους της κυβέρνησης στο υπουργείο Τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας. Αν και επισήμως η ρουμανική κυβέρνηση φέρεται να ζητά περίπου 800 εκατ. ευρώ -ανεβάζοντας τη συνολική αξία της εταιρείας σε πάνω από 1,6 δισ. ευρώ- για το 46% της ρουμανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, ο ΟΤΕ φαίνεται να προτείνει την εξαγορά του ποσοστού με περίπου τα μισά χρήματα από αυτά που προσδοκά η Ρουμανία.


Στη συνάντηση, που πραγματοποιείται σήμερα, οπότε και λήγει η παράταση που είχε δοθεί στην ελληνική πλευρά μετά από απαίτηση της διοίκησης του ΟΤΕ, στο υπουργείο Τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας για λογαριασμό του ΟΤΕ θα παραστεί εκτός από τον κ. Τσαμάζ και ο Ρόλαντι Μάλερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Deutsche Telekom που «επιβλέπει» τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες του γερμανικού ομίλου.


Τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη θα παρουσιάσουν την πρόταση η οποία δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ βάσει της αξιολόγησης της Citigroup, που επιλέχθηκε από τον ΟΤΕ για να εκτιμήσει την εταιρεία και να διαμορφώσει την τελική της πρόταση.


Πάντως τα ερωτήματα που γεννιούνται από τις απαιτήσεις του ρουμανικού δημοσίου είναι δύο:
– Αν η αξία της ρουμανικής εταιρείας ανέρχεται σε πάνω από 1,6 δισ. ευρώ, πόσο εκτιμάται η αξία του ΟΤΕ που κατέχει το 54% της εταιρείας;
– Πόσο αποτιμάται τελικά η αξία της Telekom Srbjia, για την οποία προσφέρθηκαν 950 εκατ. ευρώ και η οποία περιλαμβάνει και τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής της Σερβίας (κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της Romtelecom);


Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι, πριν από μερικές ημέρες, ο Ρουμάνος υπουργός Επικοινωνιών, Βαλέριαν Βρέμε, έσπευσε να δηλώσει ότι υπήρξε πρόταση από ιδιωτικό πάροχο, τη RCS&RDS, για το μερίδιο του ρουμανικού δημοσίου στη Romtelecom, αλλά πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε να εισάγει τη Romtelecom στο χρηματιστήριο αν δεν υπάρξει συμφωνία με τον ΟΤΕ.


Σε αυτή την απόφαση βέβαια θα πρέπει να συναινέσει και ο ΟΤΕ που κατέχει, ήδη, το 56% του μετοχικού κεφαλαίου. Μέχρι στιγμής, ο ΟΤΕ δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο της εισαγωγής της Romtelecom.


Υπενθυμίζεται ότι η Romtelecom το α’ τρίμηνο του 2011 παρουσίασε ζημίες 16,7 εκατομμυρίων ευρώ και κύκλο εργασιών 166,3 εκατομμυρίων ευρώ.