Mε αξιοσημείωτη συμμετοχή γονέων και εκπαιδευτικών συνεχίζονται οι ομιλίες σε σχολεία της Αττικής και της περιφέρειας.


kids&safety_negH ενημερωτική εκστρατεία “kids@safety internet, κινητό και παιδί” που υλοποιεί η Wind με την επιστημονική επιμέλεια του Ι. Τσιάντη MD, DPM, FRC Phych. Αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, Επιστημονικού υπεύθυνου της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου) έχει σκοπό να ενημερώσει τους γονείς από τους συνεργάτες της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου) καθώς και από ειδικούς σε θέματα νέων τεχνολογιών για το σημαντικό ψυχοκοινωνικό ρόλο που έχουν σήμερα το διαδίκτυο και το κινητό στη ζωή των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα προτείνονται τρόποι εκπαίδευσης και καθοδήγησης των παιδιών ώστε να χρησιμοποιούν υπεύθυνα και με ασφάλεια τις νέες τεχνολογίες.


Η πλειονότητα των γονέων που συμμετείχαν στις ημερίδες αναγνωρίζουν τη σημασία των νέων τεχνολογιών και βλέπουν την εξοικείωση των παιδιών τους με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο ωστόσο εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία σχετικά με τα όρια χρήσης των νέων τεχνολογιών από τα παιδιά και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει οι ίδιοι να τα καθοδηγούν και να τα εκπαιδεύουν σωστά.


Kids@safety imerida«Το κλειδί για την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών από τα παιδιά και τους εφήβους δεν είναι η «απαγόρευση» και η «αστυνόμευση» αλλά η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ γονιών και παιδιών καθώς η διαπαιδαγώγηση μέσα από το παράδειγμα που οι ίδιοι οι γονείς θέτουν. Είναι σημαντικό οι γονείς να ορίσουν κανόνες και σταθερά όρια για τη χρήση τόσο του κινητού όσο και του ίντερνετ, αλλά είναι σημαντικότερο να περνούν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους και να τα ενθαρρύνουν το δημιουργικό παιχνίδι με συνομήλικους τους», ανέφερε ο κ. Ι. Τσιάντης MD, DPM, FRC Phych. Αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.


Η κα E. Αθανασιάδου Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια,Υπεύθυνη Τηλεφωνικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας Ε.Ψ.Υ.Π.Ε, στην παρουσίαση της αναφέρθηκε στην ψυχοκοινωνική διάσταση των νέων τεχνολογιών στη ζωή των παιδιών. «Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί σύμβολο ενηλικίωσης για τα παιδιά και λειτουργεί ως ένα από τα κύρια μέσα επικοινωνίας τους. Αποτελεί ένα μέσο αυτονομίας για το παιδί. Εδώ όμως παρατηρείται το εξής παράδοξο: ενώ οι γονείς θεωρούν ότι με το κινητό τηλέφωνο μπορούν να ελέγχουν τα παιδιά τους, αντίθετα οι έφηβοι πιστεύουν ότι το κινητό τους βοηθά να αισθανθούν ελεύθεροι και να απομακρυνθούν από τον έλεγχο των γονιών τους».


Από την πλευρά της η κ. Μαρία Ράμμου σύμβουλος νέων τεχνολογιών και καθηγήτρια στη σχολή της αστυνομίας αφέρθηκε περισσότερο στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν μέσα από τις νέες τεχνολογίες, όπως η ανταλλαγή προκλητικού για παιδιά περιεχομένου, η ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών, η παρενόχληση και η επικοινωνία με αγνώστους. Έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στο cyber-bullying και συνέστησε στους γονείς να μη μένουν αμέτοχοι αλλά να καταγγέλλουν τέτοιου είδους περιστατικά στις αρμόδιες αρχές και κυρίως να αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους.