Από τις 28 Φεβρουαρίου έως και τις 4 Μαρτίου 2011 θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο στο πλαίσιο της δράσης «Υβριδική Πόλη».


qr_iphoneTο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο της δράσης “Global Gateway” και του ευρωπαϊκού προγράμματος “Civil Society Dialogue – Istanbul 2010 European Capital of Culture” διοργανώνει από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 4 Μαρτίου 2011 το εργαστήριο «Κώδικες ανυπακοής & δυσλειτουργικότητας» με τον Βρετανό καλλιτέχνη Martin Rieser.


Στόχος του εργαστηρίου είναι να μελετηθούν τα στοιχεία του αστικού περιβάλλοντος της Αθήνας και να διαμορφωθεί μια νέα διαδρομή, ως δομή αφήγησης με αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα που θα αντανακλά τις σύγχρονες μεταμορφώσεις της πόλης. Εμπνεόμενοι από τα γκράφιτι, τις αφίσες και τα συνθήματα της πόλης και αξιοποιώντας τις τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας (GPS και QR code) και διαδικτύου, ο Martin Rieser σε συνεργασία με μια διεπιστημονική ομάδα καλλιτεχνών, ερευνητών και φοιτητών θα επιδιώξουν να συνδέσουν τον περιβάλλοντα χώρο με απόψεις και μαρτυρίες κατοίκων για την πόλη τους και τις δύσκολες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι.


Θυμός, ανυπακοή, εναντίωση, δυσλειτουργικότητα. Τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης μητρόπολης στην εποχή της οικονομικής κρίσης θα είναι τα κύρια σημεία όπου θα σταθεί το εργαστήριο θέτοντας ταυτόχρονα ερωτήματα για το ρόλο και τη διαμεσολάβηση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα της πόλης: Μπορούν οι νέες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία να αποτυπώσουν τις ανάγκες και την ατμόσφαιρα μιας πόλης όπως η Αθήνα; Μπορούν κάποια χαρακτηριστικά της ζωής στην πόλη να εντοπιστούν μέσω των νέων συστημάτων επικοινωνίας;


pepsi_qr_codeΤο έργο που θα διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί στους χώρους του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο διαδίκτυο και στο κέντρο της πόλης (στους δρόμους Σκουφά – Ναυαρίνου – Τζαβέλλα). Οι επισκέπτες του μουσείου και κάτοικοι της Αθήνας καλούνται από τις 5 έως τις 25 Μαρτίου να ακολουθήσουν τη διαδρομή του έργου και να ανακαλύψουν τμήματα της αφήγησής του. Ειδικά εικονίδια QR code τοποθετημένα σε επιλεγμένα σημεία θα δίνουν πρόσβαση μέσω κινητού στο πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που θα έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Το έργο, συνδυάζοντας στοιχεία εγκατάστασης, ψηφιακής τεχνολογίας, παιχνιδιού και αστικής παρέμβασης, αντανακλά τη μακροχρόνια ενασχόληση του Rieser με το χώρο της τέχνης και της τεχνολογίας.


Στο συμπόσιο, το οποίο θα λάβει χώρα στις 4 και 5 Μαρτίου 2011 στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δρακόπουλος, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα παρουσιαστουν εισηγήσεις από πλήθος διακεκριμένων επιστημόνων, ερευνητών, καλλιτεχνών, κ.α. τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, ενώ ως κεντρικοί ομιλητές έχουν προσκληθεί ο Βρετανός Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Πρόεδρος της Σχολής Τέχνης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Richard Coyne, καθώς και ο Βρετανός καλλιτέχνης και καθηγητής του Πανεπιστημίου De Montfort Martin Rieser.


Στόχος του Συμποσίου είναι να αναδείξει τη δυνατότητα μετασχηματισμού και μετατόπισης των θεμελιωδών χαρακτηριστικών της αστικής συνθήκης, αναλογικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Η ζωή στις πόλεις είναι σε κατάσταση ρευστότητας. Η ευρεία χρήση τεχνολογιών οι οποίες διευκολύνουν κοινωνικές δραστηριότητες ανάμεσα σε ενδεχόμενους χρήστες επηρεάζει τη δυναμική επιμέρους συλλογικοτήτων και προοιωνίζει την ανάδυση καινοτόμων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Η πόλη επαυξάνεται εν μέσω πολυδιάστατων διεργασιών. Ψηφιακή πληροφορία ενσωματώνεται στο κτισμένο περιβάλλον, ενώ την ίδια στιγμή, χωρικές αναπαραστάσεις του αστικού τοπίου προβάλλονται στις οθόνες κινητών συσκευών επικοινωνίας.