Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη χώρα μας για την παρουσίαση της νέας προϊοντικής γκάμας της Lenovo, ο Matthew Kohut, «γκουρού» τεχνολογίας της εταιρείας, μίλησε στο techpress.gr για τις καινοτομίες που προωθεί η Lenovo.


LENOVO
-Τον τελευταίο καιρό ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός προϊόντων αντανακλά τη σύγκλιση των βιομηχανιών της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Θα κατορθώσουν τα smartbooks και τα tablets να δημιουργήσουν νέες επικερδείς αγορές; Ποιες είναι οι καινοτομίες της Lenovo σ’ αυτές τις νέες σειρές προϊόντων, και πώς σχεδιάζετε να δελεάσετε τους καταναλωτές να αντικαταστήσουν το σχεδόν καινούριο τους netbook με ένα νεότερο gadget;


Η σύγκλιση συζητείται εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει συμβεί πραγματικά ακόμα, καθώς δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές στα Windows ή τους Mac. Πλέον, είναι διαθέσιμα κινητά τηλέφωνα που διαθέτουν πλούσια ποικιλία σε λειτουργικά συστήματα. Αυτά οδηγούν την καινοτομία και ωθούν μπροστά την αγορά.
Παράλληλα, η τεχνολογία οθονών αφής έχει επιτέλους ωριμάσει, γεγονός που καθιστά εύχρηστες ακόμα και τις μικρότερες συσκευές.
Η Lenovo έχει δημιουργήσει μια νέα κατηγορία με το Hybrid IdeaPad U1 notebook, το οποίο συνδυάζει το γνώριμο παραδοσιακό PC με μια αποσπάσιμη συσκευή slate.
Το U1 δίνει λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα με ξεχωριστές συσκευές: στο συγχρονισμό δεδομένων. Οι ανταγωνιστικές συσκευές απαιτούν επιπλέον hardware, για να φορτίσουν και να συγχρονίσουν τα δεδομένα τους. Επιπλέον, όταν χρειάζεσαι ένα πληκτρολόγιο, πρέπει να το προσθέσεις εξωτερικά. Ενα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του U1 είναι πως συγκεντρώνει τα «καλύτερα απ’ όλον τον κόσμο» – ένα περιβάλλον με οθόνη αφής, ένα πλήρως λειτουργικό PC και εναλλακτικά λειτουργικά συστήματα, βελτιστοποιημένα για video, eReader, μουσική και φωτογραφίες. Πιστεύουμε πως αυτό το νέο design θα επιτρέψει στους καταναλωτές να μεταβούν σε εναλλασσόμενες υπολογιστικές συσκευές, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν το βολικό τους interface.
Πιστεύουμε σ’ αυτήν τη στρατηγική πάρα πολύ και γι’ αυτό το IdeaPad U1, το Skylight Smartbook και το LePhone (κινητό τηλέφωνο) έχουν όλα χτιστεί πάνω στο ίδιο λειτουργικό σύστημα.
Τα netbooks ως κατηγορία συσκευών δεν είχαν ποτέ σχεδιαστεί για να αντέχουν 3 ή 4 χρόνια, όπως ένα παραδοσιακό notebook ή desktop PC. Αντίθετα, αποτελούν περισσότερο συνοδευτικές συσκευές και για το λόγο αυτό περιμένουμε πως αρκετοί καταναλωτές θα αναβαθμίζουν τα netbooks πολύ συχνότερα. Αν τα netbooks ήταν οι υπολογιστές που άξιζε να αποκτήσει κανείς το 2008/2009, πιστεύουμε πως θα παραμείνουν δημοφιλή, αλλά τα γούστα των καταναλωτών θα κάνουν τα smartbooks και τις όμοιές τους συσκευές τα «must have» του 2010/2011.


– Πώς σχεδιάζετε να απαντήσετε στις απαιτήσεις των καταναλωτών για μειωμένους χρόνους εκκίνησης, ευκολία πρόσβασης, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και πιο διαισθητικούς τρόπους αλληλεπίδρασης με το hardware;


Η Lenovo έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά με το «Enhanced Experience for Windows 7» (βελτιωμένη εμπειρία για τα Windows 7). Τα δεδομένα μάς λένε ότι το αργότερο Lenovo PC εξακολουθεί να βρίσκεται στο κορυφαίο 20% όλων των Windows 7 συσκευών της αγοράς όσον αφορά στην ταχύτητα εκκίνησης (boot time). Τα ίδια δεδομένα δείχνουν πως το καλύτερο σε επιδόσεις Windows 7 μηχάνημά μας, το ThinkPad T410s, είναι το ταχύτερο Windows 7 μηχάνημα της αγοράς όσον αφορά στα παραπάνω κριτήρια. Ενα μέσων επιδόσεων Lenovo που τρέχει Windows 7 θα εκκινήσει πλήρως σε χρόνο λιγότερο του ενός λεπτού. Συγκρινόμενο με τα 2 λεπτά πέρσι, αυτό αποτελεί μια σημαντική αύξηση στις επιδόσεις. Το ταχύτερο Windows 7 μηχάνημά μας «μπουτάρει» σε περίπου 25 δευτερόλεπτα.
Και δεν σταματάμε εδώ. Δουλεύουμε πολύ σκληρά στο EFI (Extensible Firmware Interface), για να αντικαταστήσουμε το BIOS στα μελλοντικά μας συστήματα. Αυτό θα μας επιτρέψει να εκκινήσουμε ένα πλήρως λειτουργικό Windows desktop σε περίπου 10 δευτερόλεπτα.
Για να κάνουμε ευκολότερη την αλληλεπίδραση με το hardware, όλα τα ThinkPads και τα περισσότερα IdeaPad notebooks διαθέτουν touch pads πολλαπλής αφής, τα οποία επιτρέπουν στο χρήστη να χρησιμοποιεί οικείες χειρονομίες (gestures) για να αλληλεπιδράσει με τα notebooks. Διαθέτουμε επίσης touch panels και στις δυο σειρές προϊόντων notebooks, αρκετά desktops με δυνατότητα αφής και δύο multi-touch οθόνες για μηχανήματα με ενσωματωμένο muti-touch.
Για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις για αυξημένη διάρκεια μπαταρίας, επενδύουμε σημαντικά σε τεχνολογία που μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε την ενέργεια τής μπαταρίας μας πιο αποδοτικά. Σε σχέση με πέρσι, ένα τυπικό Lenovo notebook είναι περίπου 30% ταχύτερο και παρ’ όλα αυτά έχει 15% μεγαλύτερη αυτονομία μπαταρίας. Τα desktops είναι περίπου 25% ταχύτερα και καταναλώνουν 10% λιγότερο ρεύμα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βελτιώσουμε την κατανάλωση ρεύματος. Πλέον, χρησιμοποιούμε 100% LED backlit οθόνες, που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις CCFL οθόνες. Επενδύουμε σε υβριδικές λύσεις γραφικών, οι οποίες επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν χρήση της ενσωματωμένης στη μητρική πλακέτα κάρτας γραφικών για μεγαλύτερη αυτονομία μπαταρίας, αλλά να έχουν και τα πλεονεκτήματα μιας αυτόνομης κάρτας γραφικών για υψηλές επιδόσεις, όποτε αυτές απαιτούνται. Θέλουμε να κάνουμε αυτήν την εμπειρία όσο πιο ομαλή γίνεται.


– Ποια η άποψή σας για την 3D τεχνολογία; Είναι πρώιμο να συζητάμε για την τρίτη διάσταση σε φορητά προϊόντα πληροφορικής ή να περιμένουμε σύντομα ένα Lenovo 3D laptop;


Παρουσιάσαμε το IdeaPad Y460 με οθόνη 3D τεχνολογίας στην έκθεση CES τον Ιανουάριο. Θα αρχίσουμε να ρίχνουμε στην αγορά τη συσκευή αυτή μέσα στον Ιούνιο/Ιούλιο (αν και κάποιες χώρες θα επιλέξουν να μην το πουλήσουν). Με τον καιρό, το 3D θα γίνει πιο δημοφιλές, αλλά όπως κάθε νέα τεχνολογία, βρίσκεται ακόμα στην πρώτη της γενιά. Η μελλοντική 3D τεχνολογία θα είναι πιο εύχρηστη και θα έχει καλύτερη ποιότητα. Θα ενσωματώνουμε όλες αυτές τις βελτιώσεις, μόλις γίνονται διαθέσιμες και τις ζητούν οι πελάτες μας.


– Να περιμένουμε εκπλήξεις από την εταιρεία σας στο άμεσο μέλλον, όπως το ενδιαφέρον IdeaPad U1Hybrid ή τα «All In One» PC; Σε ποια συγκεκριμένα πεδία επικεντρώνει το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της Lenovo;


Δεν μπορώ να σχολιάσω συγκεκριμένα μη ανακοινωθέντα μελλοντικά προϊόντα, αλλά μπορώ να σας πω πως επενδύουμε πολλά στην τριάδα IdeaPad U1/Skylight Smartbook/LePhone που ανακοινώσαμε στην CES. Πιστεύουμε πως αντιπροσωπεύουν το μέλλον, και ο CEO μας δήλωσε πως προσδοκά το 20% των εσόδων μας να έρθουν από εναλλακτικές συσκευές μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια…