O κ. Σηφουνάκης στο digital economy forum του ΣΕΠΕ, τόνισε τη σημασία της καθολικής υιοθέτησης των υποδομών ευρυζωνικότητας.


sifounakisΑναλυτικά ο κ. Σηφουνάκης δήλωσε τα ακόλουθα: “Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει αποφασίσει τη μεγάλη στροφή στην καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα. Στην κατεύθυνση αυτή, η προώθηση της ευρυζωνικότητας είναι στρατηγική επιλογή. Ευρυζωνικότητα παντού, ελεύθερη πρόσβαση για όλους”.


“Στόχος μας είναι η Ελλάδα να καλύψει με ταχύτητα, τη μέχρι σήμερα υστέρηση, και να καταταγεί μεταξύ των πρώτων χωρών στη χρήση προηγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών έως το 2015. Στη δική μας αντίληψη, οι προηγμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αποτελούν Δημόσιο Αγαθό, στο οποίο πρέπει να εξασφαλίζεται πρόσβαση στον καθένα, παντού και κάθε στιγμή”.


“Τα οφέλη είναι πολλά για τη χώρα και τον πολίτη. Στο επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης θα προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη χώρα, αλλά και πολύ περισσότερο θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και θα τονώσει την απασχόληση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 50% – 80% του κόστους ανάπτυξης ενός δικτύου οπτικών ινών είναι κόστος εργατικού δυναμικού. Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, είτε άμεσα, εξαιτίας των πρόσθετων εργασιών κατά την ανάπτυξη των υποδομών, είτε έμμεσα, λόγω του αναγκαίου εξοπλισμού. Επιπλέον, γίνεται πράξη η Πράσινη ανάπτυξη, με τη χρήση της καινοτομίας και της γνώσης, με τη χρήση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, με επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και με εναρμονισμένη ή καθόλου χρήση φυσικών πόρων”.


“Στην επιλογή αυτή, καμία ομάδα πολιτών και καμία περιοχή της Ελλάδας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκλειστεί στην μακροπρόθεσμη προοπτική της ανάπτυξης και ολοκλήρωσής τους. Όλοι οι Έλληνες θα έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υποδομές και υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό, στοχεύουμε να καταρτιστούν ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης για ενηλίκους, σε σύνδεση, όπου είναι δυνατόν, με το χώρο εργασίας και ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα σχολεία για την εκπαίδευση των διδασκόντων και των μαθητών. Επίσης, η επιδότηση υπολογιστικού εξοπλισμού και συνδέσεων για ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, θα έρθει να καλύψει το πιθανό ψηφιακό χάσμα”.


“Έως σήμερα, έχει ολοκληρωθεί το έργο της Ευρυζωνικής Πρόσβασης στις Περιφέρειες παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή και είναι εν αναμονή του επιχειρηματικού μοντέλου αξιοποίησης & λειτουργίας των Μητροπολιτικών Δικτύων (Πρόσκληση 93 / ΕΠ ΚτΠ). Προσπαθούμε εντός του 2010 να έχει ολοκληρωθεί η αξιοποίηση μητροπολιτικών δακτυλίων οπτικών ινών, των έργων της πρόσκλησης 157 και να έχει αυξηθεί η ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση. Μέσα στο 2011, σχεδιάζεται, επίσης, η ολοκλήρωση της πανελλήνιας ευρυζωνικής κάλυψης σημείων που δεν καλύπτονται με ADSL, σήμερα. Ο επόμενος στόχος είναι η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές περιοχές και φυσικά το μεγαλόπνοο έργο της εθνικής υποδομής οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH – Fiber to the Home). Η πορεία αυτή προς την ευρυζωνικότητα τονίζεται ότι θα γίνει με γνώμονα το σεβασμό και την αξιοποίηση στις ήδη υπάρχουσες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.


“Η απόφασή μας είναι η κάλυψη όλης της επικράτειας με πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και η επιλογή μας, η ευρυζωνική πρόσβαση στις ενοποιημένες υπηρεσίες επικοινωνίας, πληροφόρησης και τηλεόρασης κάθε στιγμή, παντού, με μία και μόνη σύνδεση για όλους τους κατοίκους της χώρας. Και η επιλογή μας αυτή, θα οδηγήσει τη χώρα μας στη νέα ψηφιακή εποχή, μέσω των νέων ψηφιακών λεωφόρων, όπου θα διακινούνται ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες και θα επηρεάσει σημαντικά τη θέση της χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, το οποίο διαμορφώνεται σήμερα, τη μετάβαση στην Κοινωνία της Γνώσης”.


“Η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση έως το 2015 που προωθείται από το Υπουργείο μας, θα ελευθερώσει ένα σημαντικό τμήμα του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων, που αναφέρεται ως ψηφιακό μέρισμα, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί για νέες, καινοτόμες υπηρεσίες. Έτσι πλέον ακόμη και οι απομακρυσμένες περιοχές που δεν καλύπτονται ακόμη από ενσύρματες δικτυακές υποδομές θα έχουν την ίδια δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφορία με διαδικτυακές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας, καθώς οι ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαθέσιμο πλέον ραδιοφάσμα, έναν εθνικό σπάνιο πόρο”.


“Η επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων μας και η υλοποίηση των παραπάνω έργων είναι το μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο για εμάς, αλλά για την ελληνική κοινωνία, στο σύνολό της και είναι ικανή να αλλάξει εντελώς το σημερινό πρόσωπο της χώρας”.