Ο ΣΕΠΕ υπέβαλε τις ελληνικές υποψηφιότητες, που θα παρουσιαστούν στις 26 Μαΐου 2010 στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής (WCIT 2010), στο Άμστερνταμ.


witsa logoΟ WITSA (World Information Technology and Services Alliance), ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Τεχνολογίας & Υπηρεσιών Πληροφορικής, ιδρύθηκε το 1978 και αποτελεί μια κοινοπραξία 72 συνδέσμων πληροφορικής απ’ όλο τον κόσμο που σήμερα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας αγοράς πληροφορικής.


Στο πλαίσιο των εργασιών του, ο WITSA έχει θεσμοθετήσει τα “WITSA ICT Excellence Awards”, τα οποία απονέμονται κάθε δύο χρόνια με στόχο να αναδειχθούν οι καλύτερες επιχειρήσεις και οι καλύτεροι χρήστες του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, οι οποίοι ξεχωρίζουν για τα επιτεύγματά τους σε ό,τι αφορά τις εφαρμογές ΤΠΕ για το Δημόσιο Τομέα, τις εφαρμογές ΤΠΕ στον Ιδιωτικό Τομέα και τις εφαρμογές ΤΠΕ για τη Δημιουργία Ψηφιακών Ευκαιριών.


Για το “Βραβείο Αριστείας Δημοσίου Τομέα”, ο ΣΕΠΕ προτείνει το έργο Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης “ΣΥΖΕΥΞΙΣ” του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το οποίο διασυνδέει όλους τους φορείς της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης με ευρυζωνικά δίκτυα, για την εσωτερική τους επικοινωνία, ώστε να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, χωρίς ψηφιακούς αποκλεισμούς.


Σήμερα, σχεδόν 4.500 φορείς του δημόσιου τομέα, συνδέονται στο δίκτυο “ΣΥΖΕΥΞΙΣ” ενώ μέσα στο 2010 ο αριθμός των συμμετεχόντων στο πολυχρηστικό αυτό δίκτυο αναμένεται να ανέλθει σε 6.000, βελτιώνοντας ακόμα παραπάνω την ποιοτική σχέση κράτους – πολίτη, με τελικό στόχο την παροχή υπηρεσιών μιας στάσης.


Για το “Βραβείο Αριστείας Ιδιωτικού Τομέα”, ο ΣΕΠΕ υπέβαλε δύο υποψηφιότητες: Τη VODAFONE, για το Πιλοτικό Πρόγραμμα “Τηλεμετρίας Ιατρικών Παραμέτρων Απομακρυσμένων Ομάδων Πληθυσμού”. Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε 17 δήμους σε όλη την Ελλάδα, με τη χρήση του δικτύου τηλεπικοινωνιών της VODAFONE, βελτιώνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ασθενών που ανήκουν σε υψηλές ομάδες κινδύνου και κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, εξυπηρετώντας τις ιατρικές ανάγκες τους στον τόπο διαμονής τους, καταργώντας τους γεωγραφικούς περιορισμούς, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους και αυξάνοντας το αίσθημα ασφάλειας.


Τη WIND ΕΛΛΑΣ, που από το 2001 υλοποιεί το πρόγραμμα “Ταξίδι στον Κόσμο της Γνώσης”, δωρίζοντας τεχνολογικό εξοπλισμό σε σχολεία απομακρυσμένων ή δυσπρόσιτων περιοχών, καθώς και περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Η πρωτοβουλία αυτή μέχρι και σήμερα έχει προσφέρει εξοπλισμό σε 320 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας με στόχο τη μείωση του ψηφιακού χάσματος, αλλά και την ταυτόχρονη ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης όλων στην εκπαίδευση και τη γνώση γενικότερα.


Για το “Βραβείο Δημιουργίας Ψηφιακών Ευκαιριών”, ο ΣΕΠΕ προτείνει το πρόγραμμα “SmartEyes” του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει αναπτυχθεί με τη στήριξη των εταιρειών Cosmote, Microsoft Ελλάς και Geomatics. Το SmartEyes αποτελεί ένα αποτελεσματικό σύστημα πλοήγησης στο αστικό περιβάλλον μέσω κινητού τηλεφώνου για άτομα με προβλήματα όρασης. Η σημαντική αυτή εφαρμογή αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση της τεχνολογίας, ενώ παράλληλα καταδεικνύει τη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας στην αντιμετώπιση ενός σημαντικού προβλήματος των ατόμων με προβλήματα όρασης και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους με απτό τρόπο.


Ο ΣΕΠΕ στηρίζει ενεργά την υποβολή αυτών των αξιόλογων υποψηφιοτήτων για τα “2010 WITSA ICT Excellence Awards” με στόχο να φέρει στο προσκήνιο πρωτοβουλίες, εφαρμογές αλλά και επιχειρηματικές πρακτικές που θα προβάλουν το σύγχρονο ψηφιακό πρόσωπο της χώρας μας διεθνώς, αναδεικνύοντας παράλληλα τις δυναμικές δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.