Πώς οι Kubernetes απογειώνονται στο Azure Cloud και πώς οι A.I. CoPilots μετασχηματίζουν τον τρόπο που γράφουμε κώδικα; Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να μας κάνει όλους εν δυνάμει developers και χωράν… προκαταλήψεις στην εκπαίδευσή της; Απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά ακόμα ερωτήματα δόθηκαν στην ελληνική ημερίδα-δορυφόρο του ετήσιου συνεδρίου Microsoft Build.

H Microsoft διοργάνωσε στην Αθήνα μια ειδική εκδήλωση για developers, η οποία κάλυψε αρκετές από τις ανακοινώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο τελευταίο παγκόσμιο συνέδριο προγραμματιστών «Microsoft Build», το οποίο λαμβάνει χώρα εδώ και 12 χρόνια στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των θεμάτων που θίχτηκαν στο εξαιρετικά ενδιαφέρον «Microsoft Build Greece» ήταν οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στη δημιουργία κώδικα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ο κώδικας ηθικής που πρέπει να υιοθετηθεί για την εκπαίδευσή της, τα προσαρμοσμένα «έξυπνα» εργαλεία που μπορεί πλέον να δημιουργήσει ακόμα και μια μικρομεσαία επιχείρηση, οι ανεπανάληπτες ευκολίες που παρέχονται… απλόχερα στα τμήματα IT μεγάλων οργανισμών, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο το A.I. (Artificial Intelligence) απλοποιεί και επιταχύνει κάθε δραστηριότητα στην cloud πλατφόρμα Azure.

Οι συμμετοχές στην ημερίδα της Αθήνας ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και σε μια αίθουσα κατάμεστη από developers και επαγγελματίες του IT κλάδου, το εναρκτήριο «λάκτισμα» δόθηκε από τη Γιάννα Ανδρονοπούλου, λίγες… ώρες πριν εγκαταλείψει και επισήμως τη θέση της διευθύντριας πωλήσεων του Enterprise τμήματος της εταιρείας για να αναλάβει το τιμόνι της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Στο βήμα τη διαδέχθηκε ο χαρισματικός ομιλητής και Data & AI Solution Specialist, Δημήτρης Κουτσαναστάσης, ο οποίος και ανέλαβε να συνοψίσει τις σημαντικότερες ανακοινώσεις του τελευταίου «Microsoft Build» συνεδρίου, παντρεύοντάς τες με πρακτικά παραδείγματα και live demos που αφορούσαν στη συγγραφή κώδικα με τη βοήθεια του OpenAI…

Η τεχνολογία μιλά τη γλώσσα μας, όχι εμείς τη δική της

Η πλατφόρμα Azure OpenAI επανήλθε αρκετές φορές στο προσκήνιο, καθώς επιτρέπει με έναν εύχρηστο και δυναμικό τρόπο στους developers να ενσωματώσουν προεκπαιδευμένα generative A.I. μοντέλα μεγάλης κλίμακας στην φαρέτρα των εργαλείων τους. Τα σύγχρονα γλωσσικά μοντέλα είναι ικανά να μετασχηματίσουν σχεδόν όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αν νομίζετε πως ο ρόλος τους περιορίζεται μόνο στο να μεταμορφώσουν τα… κουραστικά chatbot του παρελθόντος σε συνομιλητές που παρέχουν ουσιαστική βοήθεια και δύσκολα πιστεύει κανείς πως δεν είναι άνθρωποι, έχετε αγγίξει μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η copilot φιλοσοφία που ξεκίνησε από το GitHub και το Visual Studio Code, εξελίχθηκε από εργαλείο συμπλήρωσης κώδικα σε μια πλήρη πλατφόρμα συγγραφής, πρόβλεψης, αποσφαλμάτωσης και τεκμηρίωσης. Στη συνέχεια, μετασχηματίστηκε σε concept που μπορεί να συνοδεύσει ακόμα και τα ίδια τα Windows, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε με τον υπολογιστή μας. Κάποτε, ο «γκουρού» των υπολογιστών ήταν αυτός που ήξερε να πλοηγηθεί μέσα σε δαιδαλώδη μενού, να ελιχθεί πατώντας… μυστικούς συνδυασμούς πλήκτρων και να βρει τη ρύθμιση που ήταν θαμμένη στα έγκατα του λειτουργικού ή των βασικών εφαρμογών του. Σύντομα, η Microsoft θα μας επιτρέπει να «συνομιλήσουμε» με τα Windows, ώστε να τους εξηγούμε με απλά αγγλικά τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε. Τον ίδιο μετασχηματισμό στην εμπειρία χρήσης μπορεί να υποσχεθεί ένας developer και σε μια εταιρεία, θέτοντας στη διάθεση της τεχνητής νοημοσύνης τα δεδομένα και τις διαδικασίες της επιχείρησης και παραδίδοντας έναν copilot που μπορεί να συνδιαλλεχθεί με τους εργαζομένους για να τους παράξει αναφορές, infographics, παρουσιάσεις, προσφορές, emails, υλικό marketing και διαφημιστικές καμπάνιες μέσα σε χρόνο μηδέν, άκοπα και πειστικά!

Αποκωδικοποιώντας τη μηχανική των prompts

Όσοι διαβάζετε αυτές τις γραμμές είναι πολύ πιθανόν να έχετε μπει ήδη στον πειρασμό να πειραματιστείτε με τους «καρπούς» των LLM (Large Language Model), από το ChatGPT μέχρι το Midjourney. Από τα πρώτα λεπτά της ενασχόλησής σας με οποιαδήποτε υπηρεσία, σίγουρα θα συνειδητοποιήσατε την σημασία που έχει ο τρόπος με τον οποίο ζητάτε κάτι από την τεχνητή νοημοσύνη. Τα αποτελέσματα σε κάθε σας αίτημα διαφέρουν εντυπωσιακά, ανάλογα με την ακριβή διατύπωση της κάθε σας «παραγγελιάς», γνωστής και ως prompt. Τη μηχανική και τα μυστικά που κρύβονται πίσω από ένα αποδοτικό prompt ανέλυσε μέσα από πρακτικά παραδείγματα ο… γητευτής του A.I., Αλέξανδρος Τζιτζέρας, στην ενότητα «Demystifying & Harneshing the Power of Azure OpenAI». Στο τέλος, μάλιστα, παρείχε πολύτιμα links για χρήσιμα εργαλεία σε Python, Node.js, .Net, C# και Java, προκειμένου να κάνει κάποιος developer τα πρώτα του βήματα στον μαγικό κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης.

Λίγο αργότερα, τη σκυτάλη στην αλληλουχία των συναρπαστικών παραδειγμάτων παρέλαβε ο Cloud Solution Architect, Ιάσων Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος μας ανέλυσε στην ενότητα «Making AI work for you» πώς μπορούμε να… συνομιλήσουμε με τα data της επιχείρησής μας, με σύμμαχους την Azure OpenAI πλατφόρμα και τα Azure Cognitive Search εργαλεία (όπως π.χ. text analytics, αυτόματη μετάφραση και computer vision), παραθέτοντας συγχρόνως μια αρχιτεκτονική για έξυπνες GPT αναζητήσεις.

Ο κώδικας ηθικής του εκπαιδευτή A.I.

Η θεματική «Responsible AI» δεν έθεσε μόνο φλέγοντα ερωτήματα που αφορούσαν στη διαφάνεια και στην υπευθυνότητα στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά παράθεσε και τις απαντήσεις που έχουν να επιδείξουν τα αντίστοιχα τμήματα ερευνών της Microsoft. H Customer Success Account Manager, Μαριλένα Βελώνια-Μπελλώνια και ο Cloud Solution Architect – Data & AI, Βαγγέλης Μυσιρλής, μας έδωσαν μια πρόγευση του Azure AI Content Safety Service, του Azure Machine Learning και της τεχνικής παρέμβασης που μπορεί να υπάρξει, προκειμένου η τεχνητή νοημοσύνη να αποφεύγει τις «νάρκες» των προκαταλήψεων, της ρητορικής μίσους και του ρατσισμού. Λαμβάνοντας υπόψη πως και στην εκπαίδευση του A.I. ισχύει το ρητό «με όποιον δάσκαλο θα καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις», η σημασία της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας ξεπερνά το πεδίο ευθύνης των developers και επεκτείνεται στους κανόνες που πρέπει να θεσπιστούν για την κοινωνικά επωφελή χρήση των παντοδύναμων εργαλείων αυτής της νέας εποχής.

Πώς το A.I. μετασχηματίζει τα data analytics;

Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα ανέλαβε να μας δώσει ο Cloud Solution Architect, Data & Analytics, Γιώργος Αλεξίου, μέσα από την παρουσίαση «Microsoft Fabric – A single, unified, end-to-end Analytics platform for everyone». Με το γενικό συμπέρασμα πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο καλή όσο τα δεδομένα που της παρέχουμε, ο Γιώργος Αλεξίου μάς παρουσίασε μια άκρως εντυπωσιακή διαφάνεια όπου συνωστίζονταν εκατοντάδες λογότυπα υπηρεσιών που περιστρέφονται γύρω από το άκρως κατακερματισμένο τοπίο των δεδομένων. Τη δημιουργία μιας ομοιογενοποιημένης, ασφαλούς και εύκολα διαχειρίσιμης «δεξαμενής» data από όπου κι αν αυτά προέρχονται, αναλαμβάνει η τεχνολογία Microsoft Fabric. Πάνω στο «ύφασμα» δεδομένων της Microsoft, κάθε αναλυτής ή εκπαιδευτής τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να «υφάνει» λύσεις ικανές να δράσουν καταλυτικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό κάθε πτυχής ενός οργανισμού ή μιας εταιρείας με πολυσύνθετες δομές δεδομένων, δικαιωμάτων πρόσβασης και εναλλακτικών τρόπων αποθήκευσης.

Ώρα για κώδικα!

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, μια πλειάδα παρουσιάσεων ανέλαβε να φωτίσει το μονοπάτι στο οποίο καλείται να κινηθεί κάθε τμήμα IT και κάθε ομάδα ανάπτυξης λογισμικού προκειμένου να αξιοποιήσει όλες τις ραγδαία αναπτυσσόμενες τεχνολογίες του Azure Cloud. Η Azure Cosmos DB Specialist, Ελένη Σαντοριναίου και ο App Innovation Specialist, Νικόλαος Αντωνίου, πάντρεψαν τις βάσεις δεδομένων Azure Cosmos DB με την ευελιξία των λύσεων Kubernetes (Azure Kubernetes Service – AKS) στην ενότητα «Build scalable, cloud-native apps with Azure Cosmos DB». Το μέλλον απαιτεί δομές που εξασφαλίζουν αδιάκοπη διαθεσιμότητα, απρόσκοπτη λειτουργία, γεωγραφική διαχείριση με ένα κλικ και δυνατότητες άμεσης επέκτασης, ανάλογα με τον φόρτο εργασίας.
Εκτός από τις ευχάριστες εκπλήξεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των απανταχού developers, το «Microsoft Build Greece» είχε κρυμμένο έναν πολύτιμο… άσο στο μανίκι του και για τους υπεύθυνους συντονισμού των ομάδων προγραμματισμού.

Ο Sr. Cloud Solution Architect, Παντελής Αποστολίδης, μας ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας Microsoft Dev Box και πώς μπορεί να βοηθήσει στον άμεσο εγκλιματισμό ενός νέου μέλους μιας ομάδας developers, «ξεκλειδώνοντάς» του σε χρόνο μηδέν ένα εικονικό μηχάνημα με κατάλληλους διαθέσιμους πόρους και προεγκατεστημένα όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη δημιουργία του project που του έχει ανατεθεί. Η παρουσίαση «Develop in the cloud with Microsoft Dev Box», αναμφίβολα, έκανε τους επικεφαλής πολλών ομάδων προγραμματιστών να τρίβουν τα χέρια τους από χαρά!
Μετέπειτα, ήταν σειρά του Microsoft Technical Trainer, Βασίλη Ιωαννίδη, να εμβαθύνει στα Azure Deployment Environments με την παρουσίαση «Self-serve app infrastructure using Azure Deployment Environments» και του Cloud Solution Architect – Engineering, Κωνσταντίνου Κρασά, ο οποίος στην ενότητα «Ship-It safely with GitHub Advanced Security» εξήγησε τον ατέρμονο κύκλο μεταξύ Development, Deployment και Operations, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για «θωράκιση» όλων των σταδίων και επιδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της λύσης GHAzDO (GitHub Advanced Security for Azure DevOps).

Πρωτοποριακά ελληνικά case studies

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαπιστώσαμε με ικανοποίηση πως τα στελέχη που ηγούνται των τμημάτων IT στη χώρα μας έχουν ήδη… επιβιβαστεί στο τρένο των εξελίξεων που οδηγούν οι τεχνολογίες της Microsoft. Ο επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας και αρχιτεκτονικής της Τράπεζας Πειραιώς, Αλέξανδρος Εμμανουήλ, μας έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσουμε τη φιλοσοφία πίσω από την ψηφιακή αρχιτεκτονική της Winbank, μαθαίνοντας πώς τα αναβαθμισμένα Azure εργαλεία απλοποιούν αισθητά τον κύκλο του development, δίχως τον παραμικρό συμβιβασμό στην ασφάλεια.

Τον «Κωτσόβολο» εκπροσώπησαν οι Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Σπύρος Αθανασόπουλος και Στράτος Μπέλας, προκειμένου να μας εξηγήσουν τι είναι οι «Citizen Developers», η δυναμική ομάδα «κρούσης» που παράγει ψηφιακές λύσεις που έχουν ήδη βοηθήσει τον δημοφιλή retailer σε πολλαπλούς τομείς της καθημερινής του λειτουργίας.  Και αν νομίζετε πως μιλάμε για μια ομάδα από βετεράνους developers, τότε η παρουσίαση «Citizen developers» A value generator for Kotsovolos» θα εκπλήξει και εσάς, όπως κι εμάς. Πρόκειται για στελέχη με βασικές έως και μηδενικές γνώσεις προγραμματισμού, οι οποίοι επιστρατεύουν low-code/no-code λύσεις προκειμένου να μετασχηματίσουν τις καινοτόμες ιδέες τους σε πρωτοποριακές εφαρμογές και διαδικτυακές υπηρεσίες. Όσο πιο προσβάσιμη στο ευρύ κοινό είναι η δυνατότητα της δημιουργίας ψηφιακών εργαλείων, τόσο πιο πολλές δημιουργικές προτάσεις θα πέφτουν στο τραπέζι, όχι από developers αλλά από εργαζόμενους που βιώνουν εκ των έσω τις ανάγκες κάθε επιχείρησης και επισημαίνουν πρώτοι τους τομείς που μπορεί να επιταχυνθεί η λειτουργία της.

Συνοψίζοντας…

Όσο προφανές είναι πως το «Microsoft Build Greece» απευθύνονταν σε developers και ανθρώπους του IT, άλλο τόσο προφανές είναι πως τα συμπεράσματα που βγήκαν από αυτό μπορούν να ενθουσιάσουν οποιονδήποτε μη… μυημένο στη συγγραφή κώδικα. Μια βόλτα στα Expo Demo Stations μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων ήταν αρκετή για να διαπιστώσουμε πως η δίψα για καινοτομία και για «έξυπνα» εργαλεία που δρουν ως… πολλαπλασιαστές προσπάθειας, οδηγεί αναπόφευκτα σε μια νέα εποχή. Σε αυτή την εποχή, κάθε λογής «αγγαρεία» αναθέτεται στις μηχανές, ώστε στους ανθρώπους να μείνει αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στο γνωστό μας σύμπαν: η γεμάτη φαντασία και ευρηματικότητα δημιουργία!