Η δεκαετής, μεγάλη διαμάχη της Microsoft με τις αρχές Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λήγει με την απόφαση της αμερικανικής εταιρίας να διαθέτει και άλλους browsers με τον δικό της Internet Explorer.


internet-explorer8Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επισήμως ότι κατ’ αρχήν οι δεσμεύσεις της εταιρίας ικανοποιούν τις συνθήκες ανταγωνισμού και ότι, για να διαμορφώσει μια τελική γνώμη, αρχίζει από αύριο δοκιμές στην αγορά, ώστε να δει τις αντιδράσεις των καταναλωτών.


Η Microsoft έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη νομική δέσμευση στην ιστορία της βιομηχανίας λογισμικού όσον αφορά την προώθηση της διαλειτουργικότητας (inter-operability)» ανάμεσα στα δικά της προϊόντα και αυτά των ανταγωνιστών της.


Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες των προεγκατεστημένων Windows 7 θα ερωτώνται αν θέλουν να «σερφάρουν» στο Ίντερνετ με τον Internet Explorer ή με άλλο πρόγραμμα (Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome κ.α.).


Το κρίσιμο σημείο στις βελτιωμένες δεσμεύσεις της Microsoft, που ικανοποίησαν την Επιτροπή, ήταν ότι η μεγαλύτερη εταιρία λογισμικού δέχτηκε επίσης να δώσει τεχνικές πληροφορίες στους δημιουργούς λογισμικού (ακόμα και του «ελεύθερου»), ώστε οι browsers τους και άλλα προϊόντα τους να είναι πλήρως συμβατά (δια-λειτουργικά) με τις εφαρμογές της Microsoft (Windows Office, Server, Exchange, SharePoint κ.α.).


Οι δοκιμές, διάρκειας ενός μήνα, που ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα δείξουν αν όντως η Microsoft έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και τα προϊόντα των ανταγωνιστών της «δουλεύουν» καλά στο περιβάλλον των Windows.


Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις ανταγωνίστριες εταιρίες και όποιον άλλο ενδιαφερόμενο να αξιολογήσουν και να σχολιάσουν μέχρι τις 7 Νοεμβρίου τη νέα πρόταση-δέσμευση της Microsoft, στην οποία μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί τεράστια πρόστιμα ύψους 1,68 δισ. δολ. από τις ευρωπαϊκές Αρχές προστασίας του ανταγωνισμού.


Σε μια πρώτη αντίδραση, η νορβηγική Οpera, που είχε την πρωτοβουλία ανακίνησης της αντίδρασης κατά της Microsoft, δήλωσε ότι «οι προτάσεις της Microsoft δεν διευθετούν αποτελεσματικά την κατάχρηση (σ.σ. του ανταγωνισμού), όμως μπορούν να γίνουν αποτελεσματικές με ορισμένες αλλαγές». Η Google, από την πλευρά της, επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο μέλλον.


Όσον αφορά ειδικότερα το επίμαχο ζήτημα της διαλειτουργικότητας των προγραμμάτων των ανταγωνιστών της, ο φορέας ECIS που έχουν συστήσει από κοινού οι IBM, Nokia, Sun Microsystems, Oracle, Οpera κ.α., σχολίασε ότι και ο νέος διακανονισμός με την Microsoft αποτυγχάνει να δώσει λύση σε πολλά ζητήματα κατάχρησης από την τελευταία.


Η Κομισιόν φαίνεται πάντως πως επιθυμεί το θέμα να λήξει οριστικά στο αμέσως προσεχές διάστημα και να εκδώσει, μέχρι το τέλος του 2009, την οριστική απόφασή της, που θα δεσμεύει νομικά την Microsoft.


Σε περίπτωση θετικής κατάληξης (που είναι πλέον η πιο πιθανή εξέλιξη), η συμφωνία θα δεσμεύει την Microsoft για πέντε χρόνια στην ΕΕ των «27», την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.