Στην ηλεκτρονική έκδοση της “Καθημερινής” παρουσιάζεται η περίπτωση μίας αμερικανικής εταιρείας, η οποία επιδιώκει να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα του αναπτυσσόμενου κόσμου με μια έκδοση του cloud computing, που μετατρέπει έναν υπολογιστή σε πολλούς.


ncomputing_logoΗ NComputing, η οποία ειναι η εν λόγω εταιρεία έχει ήδη εγκαταστήσει περισσότερες από δύο εκατομμύρια «θέσεις» υπολογιστών παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια, με τα έσοδα της να βρίσκονται σε σταθερά ανοδική πορεία, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η στενότητα οικονομικών πόρων είναι χαρακτηριστική.


«Δείχνουμε τον τρόπο που η επόμενη γενιά πληροφορικής θα έχει εμφανή επίδραση στην ψηφιακή ανάπτυξη, επειδή θα είναι προσιτή σε όλους», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της NComputing, Στίβεν Ντάκερ. «Δεν πρόκειται για κάποια απαρχαιωμένη τεχνολογία που εφαρμόζεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Μιλάμε για πρωτοποριακή τεχνολογία που εφαρμόζεται σήμερα σε επιχειρήσεις και το θεμέλιο πίσω από το cloud computing».


Η εταιρεία κατασκευάζει λογισμικό που εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι επεξεργαστές των υπολογιστών διαθέτουν πολλαπλάσια επεξεργαστική ισχύ από αυτή που χρειάζονται οι χρήστες. Έτσι, το V Space διαιρεί την επεξεργαστική ισχύ των υπολογιστών σε «εικονικά» μηχανήματα, που συνδέονται με ξεχωριστά μόνιτορ και πληκτρολόγια.


Ένας τυπικός χρήστης προσωπικού υπολογιστή (PC) χρειάζεται περίπου 10% της ισχύος ενός υπολογιστή, σύμφωνα με την NComputing. «Το λογισμικό που κατασκευάζουμε επιτρέπει σε πολλές, ξεχωριστές θέσεις εργασίας να ενσωματώνονται σε ένα PC», εξήγησε ο Ντάκερ. «Εκτός αν πρόκειται για κάποιον επιστήμονα που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του για να προσομοιώνει μοντέλα δημιουργίας του σύμπαντος ή κάποιον άλλο που χρειάζεται να κάνει εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος του υπολογιστή πάει χαμένο».


Η νέα τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε σταθμούς εργασίας με κόστος μόλις 70 δολάρια για κάθε ψηφιακό μηχάνημα. «Το μοντέλο της NComputing παρεμβάλλεται στο παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο της αγοράς των υπολογιστών», σχολίασε η Μπρουκ Πάρτριτζ, διευθύνων σύμβουλος της Vital Wave Consulting, εταιρείας που ειδικεύεται στην τεχνολογική ανάπτυξη αναδυόμενων αγορών. «Μειώνει δραματικά την τιμή ανά θέση εργασίας, χωρίς καμία αρνητική επίπτωση στην απόδοση».


Παρά το ότι οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η NComputing, περισσότερες από τις μισές της δουλειές έρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες. «Υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη που ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Έχουν μεγαλύτερα προβλήματα να τους απασχολούν, από έναν υπολογιστή», ανέρερε η Πάρτριτζ. «Υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο ακόμη με την οικονομική ικανότητα να αγοράσουν έναν υπολογιστή. Ενώ τέλος, υπάρχει ένα τεράστιο ενδιάμεσο γκρουπ, που θα μπορούσε να ωφεληθεί από την ευρεία πρόσβαση σε υπολογιστές».


Η ίδια πιστεύει ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία στα σχολεία, τα Ίντερνετ καφέ, τις κυβερνητικές υπηρεσίες και άλλους χώρους όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κοινόχρηστους υπολογιστές. Περίπου 70% των πωλήσεων της NComputing προέρχονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπου τα κονδύλια και οι προϋπολογισμοί είναι ιδιαίτερα σφιχτοί.


Η κυβέρνηση της Ινδίας χρησιμοποίησε την εταιρεία για να παρέχει πρόσβαση σε υπολογιστές σε 1,8 εκατομμύρια μαθητές, ενώ υπολογίζει ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα της εξοικονομήσει εκατομμύρια δολάρια σε εξοπλισμό, ηλεκτρική ενέργεια και κόστη συντήρησης. Ένας ψηφιακός υπολογιστής χρησιμοποιεί ένα μικρό κλάσμα της ηλεκτρικής ενέργειας, σε σχέση με έναν κανονικό υπολογιστή.


Η μέθοδος δραστηριοποίησης της NComputing έγκειται στην αγορά των μηχανημάτων από τοπικές αγορές και εκπαιδεύοντας ανθρώπους στην εκάστοτε κοινότητα να παρέχει υποστήριξη στους ψηφιακούς υπολογιστές. Στους κύριους πελάτες της εταιρείας συγκαταλέγεται η ΠΓΔΜ, που παρέχει έναν ψηφιακό υπολογιστή για κάθε μαθητή στη χώρα.


Επιπλέον, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής συνεργάζεται με την NComputing για την αντικατάσταση παλιών υπολογιστών με εικονικούς, σε φτωχές περιοχές της χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ντάκερ έχει κάθε λόγο να είναι αισιόδοξος: «Στα επόμενα πέντε χρόνια, ο οικονομικός παράγοντας δεν θα είναι πλέον εμπόδιο συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας».