Ο επικεφαλής της devolo στη χώρα μας, Πέτρος Κοντζίνος, μας ξεναγεί στα πλεονεκτήματα των καινοτόμων τεχνολογιών δικτύωσης της γερμανικής εταιρείας.

Tα προϊόντα δικτύωσης της devolo έχουν κερδίσει τον σεβασμό ακόμη και των ανταγωνιστών της. Καινοτόμα, αξιόπιστα και εξαιρετικά εύκολα στην εγκατάστασή τους, τα powerline της εταιρείας εξασφαλίζουν δικτύωση υψηλών ταχυτήτων ακόμη και στην τελευταία γωνιά τους σπιτιού σας. Ο Country Manager της devolo, Πέτρος Κοντζίνος, μας αναλύει τους λόγους που αξίζει να επενδύσουμε σε μία premium λύση, εν όψει της smart home εποχής και του 8Κ streaming…

– Η devolo έχει ταυτίσει το όνομά της με την καινοτομία στις λύσεις powerline δικτύωσης. Ποια θεωρείτε πως είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των προϊόντων σας;

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα είναι πολλαπλά και θα ήθελα να αναφερθώ στα σημαντικότερα. Για την ιστορία, η μεταφορά σημάτων IP μέσω ηλεκτρικού ρεύματος είναι καινοτομία της devolo από το 2002. Η devolo διαθέτει παγκοσμίως το μεγαλύτερο τμήμα ερευνών PLC που αποτελεί το 45% της εταιρείας μας. Ολες οι τεχνολογίες είναι δικές μας και συνοδεύονται από πατέντες. Ο σχεδιασμός των chipsets προέρχεται από την devolo και αυτό σημαίνει ότι οι τεχνολογίες μας βρίσκονται και σε προϊόντα του ανταγωνισμού και το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη ότι δεν αντιγράφουμε, αλλά έχουμε την τύχη να μας αντιγράφουν. Τα προϊόντα μας λειτουργούν αξιόπιστα και σε εγκαταστάσεις τριφασικού ρεύματος με ή χωρίς υποπίνακες. Υπάρχει μία μεγάλη παλέτα προϊόντων dLAN και devolo Magic όπως και προϊόντα για επαγγελματική χρήση. Επίσης, κάθε προϊόν πωλείται ξεχωριστά, ως συμπληρωματικό, χωρίς να αναγκάζεται ο πελάτης να αγοράζει Starter Kits.

– Πρόσφατα λανσάρατε το εντυπωσιακό devolo Magic. Τι νέο έχει να προσφέρει στους καταναλωτές;

Το προϊόν devolo Magic είναι ένα υπερσύγχρονο powerline με ένα εξυπνότερο chipset και CPU. Το chipset G.hn2 επιτυγχάνει τη διπλάσια ταχύτητα: από τα 1.200Mbps στα 2.400Mbps. Ο ενσωματωμένος επεξεργαστής βοηθάει το προϊόν να είναι πιο ευέλικτο και για μελλοντικές προσαρμογές, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι –παράλληλα με τις ταχύτητες του internet– οι ασύρματες συσκευές και μαζί με αυτές και οι απαιτήσεις αυξάνονται συνεχώς. Το Magic είναι κατάλληλα προετοιμασμένο να υποστηρίξει 8k streaming που αντιστοιχεί σε 100Mbps και υποστηρίζει ταυτόχρονα και δεύτερο streaming, καθώς και επιπλέον υπηρεσίες WiFi mesh και λύσεις smart WiFi. H επιτυχής δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε fiber γραμμή 500Mbps.

– Γιατί οι τεχνολογίες δικτύωσης G.hn και mesh θα μας είναι απαραίτητες στο άμεσο μέλλον;

Μέσω του G.hn γνωρίζουμε μεγαλύτερο εύρος και ταχύτητες. Το εύρος είναι πλέον απαραίτητο, αφού οι συσκευές δικτυακού τύπου πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Ολοι ζητάμε μία σύνδεση στο internet ή σε κάποιο άλλο δικτυακό μέσο και χρειαζόμαστε αδιάκοπα πληροφόρηση. Το G.hn είναι η κατάλληλη λύση για το επόμενο βήμα στη δικτύωση-επικοινωνία.

Η υπηρεσία WiFi mesh είναι ένα τεχνολογικό standard IEEE 802.11s που αποτελείται από τουλάχιστον 3 ασύρματα σημεία WiFi και περισσότερα. Ο σκοπός του mesh είναι να διαλέγει πάντα τον πιο κοντινό δρόμο για τη μεταφορά των πληροφοριών. Είναι πιθανό, ένα σημείο WiFi να μην επικοινωνεί για τεχνικούς λόγους στον κοντινότερο δρόμο και τότε το standard θα επιλέξει τον επόμενο ιδανικό δρόμο για να στείλει την πληροφορία στο σημείο όπου αναμένεται.

Οι υπηρεσίες smart WiFi, σε σχέση με το G.hn, είναι εκείνες που θα κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη διότι προσφέρουν:

Roaming: Είναι η υπηρεσία που αναγνωρίζει την τερματική συσκευή και όσο αυτή απομακρύνεται από το σημείο «Α» και πλησιάζει στο σημείο «Β», το σημείο «Α» αναγνωρίζει ότι το σήμα της έντασης χαμηλώνει και έτσι αυτόματα αποσυνδέει τη συσκευή από το σημείο «Α» και τη συνδέει στο σημείο «Β». Μέχρι σήμερα, αυτήν την υπηρεσία την αναλάμβαναν οι τερματικές συσκευές, δηλαδή το tablet, το κινητό κ.λπ. Ομως δεν αποσυνδέονταν πάντα έγκαιρα και παρέμεναν συνδεδεμένες στο αρχικό σημείο, διότι δεν ήταν αρκετά «έξυπνες». Με την τεχνολογία G.hn, την αποσύνδεση την αναλαμβάνει το access point.

Band Steering: Είναι η επιλογή του πιο αποδοτικού καναλιού εκπομπής –π.χ. αυτού που έχει τα λιγότερα φορτία– ή η αλλαγή από 2.4GHz στα 5GHz.

WiFiAir time fairness: Είναι η ισομερής διάθεση του εύρους στις ασύρματα συνδεδεμένες συσκευές. Αν συνδεθούμε τρεις στο δίκτυο WiFi, θα λάβουμε το εύρος μοιρασμένο στα τρία. Σε περίπτωση όμως που ένας εκ των τριών διαθέτει παλαιότερη ασύρματη τεχνολογία, τότε το δίκτυο τον παραμερίζει από πρώτη προτεραιότητα και τον εξυπηρετεί με περισσότερο εύρος όταν οι πιο σύγχρονοι έχουν εξυπηρετηθεί.

– Ολοένα και περισσότερες εταιρείες έχουν αρχίσει να δίνουν έμφαση στη φιλοσοφία του «smart home», ενώ η devolo μας έχει ήδη παρουσιάσει την ολοκληρωμένη πλατφόρμα «devolo Home Control». Θεωρείτε πως η ελληνική αγορά είναι ώριμη για αντίστοιχες προτάσεις;

Σαφώς η αγορά είναι έτοιμη και ώριμη. Η επαρκής ενημέρωση είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά για να προβεί κάποιος στην αγορά ενός «smart home» συστήματος. Πιο σημαντικό είναι να είναι και ο ίδιος ο υποψήφιος αποφασισμένος για το τι ακριβώς θέλει ως λύση και με ποιο κόστος.