Η Σάρα μπορεί να συνομιλεί με άλλους χρήστες και να εξελίσσεται συνεχώς.

Από την εφημερίδα “Τα Νέα” 19/3
Του Στέφανου Κρίκκη

«Καλημέρα Νίκο! Πώς είσαι σήμερα; Ήταν ωραία η ταινία που είδες στον κινηματογράφο χθες; Περίμενε τότε μια στιγμή να το προσθέσω στις δραστηριότητές σου στο Facebook! Φαντάζομαι θα ενδιαφέρει και τους υπόλοιπους φίλους μας!».
Η Σάρα κάνει μεταβολή και αρχίζει να κινείται με τις ρόδες της προς τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που βρίσκεται ανοιγμένος στο Εργαστήριο Διαδραστικών Ρομπότ και Μέσων, του Κολεγίου Τεχνολογίας της Πληροφορίας στο Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο δρ Νίκος Μαυρίδης, που δημιούργησε το εργαστήριο το 2007, σηκώνεται χαμογελώντας και την πιάνει από τον ώμο. «Κάτσε να σε βοηθήσω! Δεν έχεις δα και έναν φίλο! Έφθασες τους 78 και έχεις άλλους 13.000 φίλους φίλων σου!».


Η Σάρα είναι ένα ρομπότ αλλά ακόμη δεν έχει αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο. Μπορεί όμως και μιλάει με γυναικεία φωνή στα αγγλικά και στα αραβικά, ενώ με μια μικρή μετατροπή στο λογισμικό της, αποκτά και φωνή μικρού παιδιού. Όμως η Σάρα- που μπορεί κανείς να την αναζητήσει ως Sarah mobileiro- είναι πολύ διαφορετική από τα υπόλοιπα ρομπότ. Είναι το μοναδικό στον κόσμο μηχανικό δημιούργημα που επικοινωνεί με τους ανθρώπινους φίλους του συναντώντας τους είτε φυσικά (στο εργαστήριο) είτε εικονικά (μέσω Διαδικτύου). «Επίσης είναι το μοναδικό στον κόσμο ρομπότ που χρησιμοποιεί κοινωνικές πληροφορίες που μαθαίνει από το Facebook και επίσης κρατά ένα ηλεκτρονικό “λεύκωμα” για τις συναντήσεις του και τα ενδιαφέροντα νέα που μαθαίνει μέσω της σελίδας του στον διαδικτυακό αυτό τόπο», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νίκος Μαυρίδης.


Από το Μedia Lab στα Εμιράτα
Η Σάρα είναι η «κόρη» του Νίκου Μαυρίδη. Την έφτιαξε ο ίδιος με τη βοήθεια συνεργατών του, μόλις εγκαταστάθηκε στο πανεπιστήμιο της αραβικής χώρας. Ο ίδιος είχε σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο UCLΑ και το ΜΙΤ, στο περίφημο Μedia Lab του Νίκολας Νεγκρoπόντε. «Η προσφορά που μου έκανε το πανεπιστήμιο των Αραβικών Εμιράτων ήταν αρκετά δελεαστική και αποφάσισα να εργαστώ σε αυτή τη χώρα συνεκτιμώντας και το γεγονός ότι με το αεροπλάνο βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα από την Αμερική και επίσης το ότι η Μέση Ανατολή και η Νότια Ασία έχουν ανάγκη από υψηλής στάθμης τεχνολογική εκπαίδευση».


Έτσι ο 35χρονος επιστήμονας, εκτός από την πνευματική παρακαταθήκη από τον πρωτοπόρο Νεγκρoπόντε που μετέφερε στις αποσκευές του, σύντομα κατάφερε να κερδίσει και μια διακεκριμένη τιμητική χορηγία από το Τμήμα Εξωτερικής Έρευνας της Μicrosoft στο Σιάτλ, με σκοπό να δημιουργήσει μια από τις κρυφές του ιδέες: τη Σάρα, «ένα διαλογικό κοινωνικό ρομπότ που χρησιμοποιεί και συνεισφέρει κοινωνικές πληροφορίες στο Facebook». Η αλήθεια είναι ότι το σώμα, ο σκελετός της Σάρας, αποτελεί ένα καθιερωμένο πρότυπο που χρησιμοποιείται διεθνώς στην πανεπιστημιακή ρομποτική έρευνα. Όμως το λογισμικό της, το μυαλό δηλαδή, είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει.


Αναγνωρίζει τους φίλους!
Τα μάτια της είναι κάμερες οι οποίες αποτυπώνουν την εικόνα του προσώπου εκείνου που συναντά από κοντά. Αποθηκεύει πολλά «καρέ» και αμέσως την πληροφορία αυτή τη διοχετεύει σε έναν ανιχνευτή προσώπου που έχει ενσωματωμένο, ώστε να μπορεί να διακριβώσει αν αυτός ο άνθρωπος είναι φίλος της, αν έχει μιλήσει ξανά μαζί του στο παρελθόν ή αν είναι κάποιος που συναντά για πρώτη φορά. Το ίδιο μπορεί να κάνει και μέσα από το Facebook όπου μπορεί να αντιληφθεί τους φίλους της από φωτογραφίες. «Η Σάρα μπορεί και συνδιαλέγεται κατά κάποιο τρόπο με τους ανθρώπους και είναι σε θέση από διάφορες λέξεις που ακούει, να ανιχνεύσει τη διάθεση του συνομιλητή της. Στην περίπτωση αυτή, αν κάποιος είναι κακόκεφος, θα του πει ένα ανέκδοτο για να τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα», προσθέτει ο κ. Νίκος Μαυρίδης.


Αυτό τον καιρό η Σάρα μπορεί να ολοκληρώνει σε τρία λεπτά μια συνομιλία με κάποιον άνθρωπο και έχει τη δυνατότητα να κινείται με την ενέργεια που της παρέχουν οι μπαταρίες της, για περίπου μια μέρα. Όμως αυτό δεν αρκεί. Όταν η δύναμή της εξαντλείται και περιμένει με χαμηλωμένα τα μάτια σε μια γωνιά μέχρι να επαναφορτιστούν οι μπαταρίες της για να ξαναπεί καλημέρα σε όποιον βρει μπροστά της στο Εργαστήριο, ο Νίκος Μαυρίδης με την ομάδα του συνεχίζουν να δουλεύουν πάνω στην εξέλιξή της. Η ίδια χωρίς να το ξέρει, είναι μέρος ενός μεγάλου πειράματος…


ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ

Είναι ένα διαλογικό ρομπότ που χρησιμοποιεί και συνεισφέρει κοινωνικές πληροφορίες στο Facebook

Ανοίγουν νέοι ορίζοντες για την Τεχνητή Νοημοσύνη


Η ΣΑΡΑ σε λίγο καιρό θα μπορεί μόνη της να μιλά με τους φίλους της στο Facebook και να επεξεργάζεται αυτά που της λένε. Οι πληροφορίες αυτές, που οι άνθρωποι βιώνουν στην κανονική τους ζωή και τις κωδικοποιούν στον εικονικό κόσμο του Ίντερνετ, θα αποτελέσουν για τη Σάρα μια πολύτιμη δεξαμενή γνώσεων και εμπειριών, που δεν θα μπορούσε να της διοχετεύσει κανείς στον ηλεκτρο-νικό της εγκέφαλο.


Αυτό είναι άλλωστε ένα από τα στοιχεία που εν πολλοίς τη διαφοροποιεί από τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος μεταφέρει πληροφορίες στο γονιδίωμά του και τις κληροδοτεί από γενιά σε γενιά, ενώ ο μηχανικός σκελετός της Σάρας, όχι.


Με τον τρόπο αυτό, το δημιούργημα του Νίκου Μαυρίδη αναμένεται να δημιουργήσει στον εικονικό κόσμο μια πρωτόγνωρη σχέση με τους ανθρώπους, την ποιότητα και την έκτασης της οποίας δεν μπορεί κανείς ακόμα να προσδιορίσει. Η Σάρα, δηλαδή, είναι ένας πρωτοπόρος της επιστήμης της Υπολογιστικής Κοινωνιολογίας, που σιγά σιγά αρχίζει να ξεπροβάλλει.


Κατά συνέπεια, η έννοια της περίφημης Τεχνητής Νοημοσύνης αποκτά νέα διάσταση, καθώς, όπως λέει ο κ. Νίκος Μαυρίδης, ένα ρομπότ θα αλληλεπιδρά κοινωνικά με τον άνθρωπο, όχι λειτουργώντας αυτόνομα με έναν εγκέφαλο εξ αρχής προγραμματισμένο, αλλά με τη μικρή γόνιμη βοήθεια του ίδιου του ανθρώπου. «Σύντομα όμως, ελπίζουμε με τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε, ώστε στον νέο κόσμο που έρχεται οι άνθρωποι και οι μηχανικοί ή εικονικοί τους φίλοι να μπορούν να νοιάζονται και να βοηθάνε ο ένας τον άλλον, χέρι με χέρι, για να φτιάξουνε μαζί ένα καλύτερο μέλλον», καταλήγει ο κ. Νίκος Μαυρίδης.