Έντονη κινητικότητα παρατηρείται εκ νέου στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά, λόγω της πίεσης που ασκεί ο ανταγωνισμός σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση.


Του Δημήτρη Μαλλά, Ημερησία, 20 Ιουλίου


telecoms_cablingΩς αποτέλεσμα οι εταιρείες του κλάδου να αναζητούν τρόπους προκειμένου να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα τους αλλά και να βελτιώσουν τη ρευστότητα τους και την οικονομική κατάσταση τους.


Ήδη, τα σενάρια για νέο επικείμενο νέο γύρο συγκέντρωσης των «παικτών» στη σταθερή τηλεφωνία έχουν αναζωπυρωθεί μετά την πώληση του ποσοστού (25%) που είχε το ολλανδικό fund Delta Lloyd στη Forthnet, αλλά και τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Wind Ελλάς, Νάσου Ζαρκαλή ότι βρίσκονται εν εξελίξει διεργασίες επί του θέματος.


Σταθερή τηλεφωνία
Οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις στη σταθερή τηλεφωνία δείχνουν να έχουν ξεκινήσει εκ νέου. Αν και για την ακρίβεια, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας του κλάδου όταν ρωτήθηκε σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι σχετικά με το θέμα, απάντησε «γιατί πότε σταμάτησαν». Οι πληροφορίες φέρουν την hellas online να μιλά εκ νέου με τη Forthnet, ενώ όσον αφορά τη Cyta Hellas, το τι μέλλει γενέσθαι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και με τις μελλοντικές εξελίξεις στην μητρική εταιρεία στην Κύπρο.


Η hellas online πέτυχε το πρώτο τρίμηνο του 2013 να παρουσιάσει προ φόρων κέρδη, ενώ η Forthnet έχει πετύχει να αυξήσει τις νέες συνδέσεις της χάρη στις συνδυαστικές με Nova προσφορές της, για τις οποίες οι ανταγωνιστές της υποστηρίζουν πως «στερούνται λογικής».


Πάντως, η Forthnet θα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα στην εγκεκριμένη πριν από δέκα μήνες αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα της ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την κάλυψη των υποχρεώσεων της, ιδίως εκείνων προς τις τράπεζες.


Forthnet
Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα είναι στραμμένα προς τη Forthnet όπου η πώληση από την πλευρά της Delta Lloyd μπορεί να απέφερε στο ολλανδικό fund μόλις 3,66 εκατ. ευρώ, δεδομένης της πτώσης που έχει η μετοχή της πρώτης, αλλά η κίνηση και μόνο ήταν αρκετή για να προκαλέσει πολλές συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στην εταιρεία.


Μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχε δημοσιοποιηθεί ο αγοραστής, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι με δεδομένο ότι η μεταβίβαση του πακέτου έγινε την Τετάρτη το μεσημέρι, υπάρχει περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να υπάρξει ανακοίνωση επί του θέματος. Τις τελευταίες δύο ημέρες, βέβαια, οι φήμες που κυκλοφορούσαν ήταν ουκ ολίγες, όπως και τα ονόματα των επιχειρηματιών που φέρονται να είναι ο αγοραστές. Το πιο δημοφιλές σενάριο ήταν αυτό που ενέπλεκε τον Πάνο Γερμανό, όμως, κύκλοι του γνωστού επιχειρηματία διέψευδαν ότι υπάρχει τέτοια κίνηση, ενώ άλλες πηγές στις οποίες απευθύνθηκε η «ΗτΣ» ανέφεραν ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν εμπλέκεται στην συγκεκριμένη πώληση.


Το πιθανότερο σενάριο περιλαμβάνει πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι αγοραστής είναι επενδυτικό fund, με το οποίο έχει σχέση ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς, Σωκράτης Κομινάκης. Ο τελευταίος δεν επέστρεψε τις κλήσεις που του κάναμε σχετικά με το θέμα. Όσον αφορά το λόγο που ένα fund εισέρχεται στη Forthnet, αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν πως ενδεχομένως να προεξοφλεί ότι θα υπάρχουν εξελίξεις στην εταιρεία, όπως, για παράδειγμα, μία συγχώνευση με την hellas online ή εκ νέου συζητήσεις με τη Wind Ελλάς, ενώ ακόμη και η επίτευξη συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του υψηλού δανεισμού (περίπου 330 εκατ. ευρώ) θα είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της τιμής της μετοχής μεσοπρόθεσμα.


Πάντως, η στάση που θα κρατήσουν οι πιστώτριες τράπεζες στις εξελίξεις στη Forthnet θεωρούνται κλειδί για το τι θα γίνει τελικώς με την εταιρεία, η οποία πρόσφατα πέτυχε την επέκταση του δικαιώματος μετάδοσης των αγώνων της Super League μέχρι το 2017. Από την άλλη πλευρά, η Forthnet αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 30 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί πριν ένα χρόνο, κρίνεται απαραίτητη. Εκεί η στάση του νέου μετόχου θα δείξει τις προθέσεις που έχει αναφορικά με την εταιρεία.


Διεργασίες σε εξέλιξη στην Intracom Telecom
Το μέτωπο που δείχνει να έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον δεν είναι άλλο από αυτό της Intracom Telecom, όπου οι συζητήσεις για το μέλλον της εταιρείας δείχνουν να βρίσκονται σε σχετικά προχωρημένο στάδιο. Μέτοχοι της Intracom Telecom είναι αυτή τη στιγμή η Intracom Holdings (49%), η ρωσική Sitronics (48%) και η Rhydra Trading (3%) με την τελευταία να φέρεται να είναι συμφερόντων της κινεζικής Huawei.


Η Intracom Holdings έχει ενεργοποιήσει το put up option που έχει για την πώληση του μεριδίου της στη Sitronics, αλλά η ρωσική πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να αποκτήσει το επιπλέον ποσοστό. Η Huawei είχε εμπλακεί στο παρελθόν και φερόταν έτοιμη να αποκτήσει το 80% της Intracom Telecom, αλλά οι συζητήσεις δεν προχώρησαν τελικώς. Οι τελευταίες πληροφορίες, όμως, φέρνουν στο προσκήνιο το όνομα της σουηδικής Ericsson και, μάλιστα, επισημαίνουν ότι υπάρχει σε εξέλιξη due diligence από την PwC.


Όμως, ακόμη, δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση, ενώ δεν αποκλείεται η Ericsson να ενδιαφέρεται μόνο για ένα κομμάτι της Intracom Telecom και το υπόλοιπο να καταλήξει σε άλλον μεγάλο κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από την ανατολική Ασία. Στην προκειμένη περίπτωση, το αποτέλεσμα του due diligence που είναι σε εξέλιξη θεωρείται κλειδί για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά το σενάριο της διάσπασης δείχνει αρκετά πιθανό. Πρακτικά, πάντως, οι Ρώσοι της Sitronics είναι αυτοί που κυρίως πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να αποχωρήσουν από την Intracom Telecom.


Εξελίξεις και στην κινητή
Μία εκ των πιο σημαντικών -μέχρι τώρα- εξελίξεων στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή δεν είναι άλλη από την επικείμενη μερική ενοποίηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας των Vodafone και Wind, η συμφωνία των οποίων αναμένει την έγκριση της ΕΕΤΤ, η οποία δεν αποκλείεται να δοθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Η κίνηση αυτή εκτιμάται πως από το 2014 θα βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών των δύο εταιρειών ιδίως στην περιφέρεια, ενώ σημαντικές θα είναι και η εξοικονόμηση κόστους που θα υπάρξει, ιδίως όσον αφορά στην καλύτερη αξιοποίηση των προς επένδυση κεφαλαίων των Vodafone και Wind. Παρατηρητές του κλάδου επισημαίνουν ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπάρξει ανάκαμψη της αγοράς.


Σημειωτέον πως η πτώση των εσόδων κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Ζαρκαλής, στο σύνολο της αγοράς το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς η πτώση ήταν στο -20%. Συγκρίνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2013 με το αντίστοιχο του 2008, η πτώση ανέρχεται στο -51%. Για το σύνολο του 2013 η εκτίμηση της Wind Hellas είναι ότι η πτώση θα κινηθεί στο -15%, όταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για -13% με τη μείωση των τελών τερματισμού να είναι ένας από τους βασικούς λόγους της πτώσης. Πάντως, ο κ. Ζαρκαλής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι προς το τέλος του 2013 θα υπάρξει βελτίωση και το 2014 η αγορά θα κλείσει είτε στα ίδια επίπεδα είτε με μικρή πτώση σε σχέση με το 2013.