Σχέδιο της ΕΕΤ&Τ που ξεκινάει από 1/1/2009

Από την εφημερίδα “Η Καθημερινή” 15/10
Του Β. Μανδραβελη
Ισχυρές μειώσεις των τελών τερματισμού στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας προγραμματίζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ). Η Επιτροπή αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση τα συγκεκριμένα τέλη πάνω από 50% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αρχής γενομένης από τις αρχές του επόμενου έτους.

Το σχέδιο προγραμματίζεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της ΕΕΤ&Τ, αλλά μέχρι χθες δεν υπήρχε σχετική εισήγηση, δεδομένου ότι μεσολάβησαν πολλές ενστάσεις από ορισμένες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Οι ενστάσεις αυτές οδήγησαν σε καθυστέρηση στην εφαρμογή του αρχικού σχεδίου –όπως αυτό περιγράφεται στο κείμενο διαβούλευσης της ΕΕΕΤ&Τ– τον περασμένο Ιούλιο αφού, σύμφωνα με αυτό, η πρώτη μείωση των τελών τερματισμού ήταν να εφαρμοστεί από 15 Οκτωβρίου 2008.

Σαν συνέπεια, το πρώτο βήμα μείωσης των τελών χάθηκε και τώρα, αντί να υπάρξουν τέσσερα βήματα μείωσης (glide path) των τελών τερματισμού θα υπάρξουν τρία, αρχής γενομένης από 1/1/2009. Τα τέλη τερματισμού να μειωθούν από περίπου 10 λεπτά του ευρώ που είναι σήμερα, σε 4,95 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό της ώρας, μέχρι την 1/1/2011, εφαρμόζοντας τρεις διαδοχικές μειώσεις την 1η Ιανουαρίου 2009, 2010 και 2011.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένες εταιρείες κινητής επιδιώκουν την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου της ΕΕΤ&Τ, παρά το γεγονός ότι θα τους στερήσει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό συμβαίνει, προκειμένου ν’ αποφύγουν τα χειρότερα, όπως π.χ. μια εξομοίωση των τελών τερματισμού κινητής με τα τέλη τερματισμού σε δίκτυα σταθερής, όπου το αντίστοιχο τέλος διαμορφώνεται σε λιγότερο από ένα λεπτό του ευρώ ανά λεπτό της ώρας.

Η Κομισιόν, και συγκεκριμένα η αρμόδια Επίτροπος κα B. Ρεντινγκ, έχει ανοίξει τη συζήτηση πάνω στο θέμα της διαφοράς των τελών τερματισμού στα δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά του Vodafone Group. Σαν συνέπεια, ορισμένες εταιρείες στην Ελλάδα, επιδιώκουν την ισχύ του συγκεκριμένου σχεδίου της ΕΕΤ&Τ, πριν από την επόμενη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα είχε ως αποτέλεσμα μια μείωση των τελων τερματισμού κατά… 90%. Ολες οι προαναφερόμενες χρεώσεις αφορούν χρεώσεις χονδρικής, δηλαδή χρεώσεις μεταξύ τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Ωστόσο, κάθε μείωση των τελών τερματισμού κινητής, συνήθως περνάει και στους καταναλωτές, δεδομένου ότι ο ΟΤΕ, λόγω της θέσης του στην αγορά, είναι υποχρεωμένος να τις μετακυλίσει στους πελάτες του. Συνεπώς κι εκείνοι που δεν είναι υποχρεωμένοι να τις εφαρμόσουν (π.χ. εναλλακτικοί φορείς τηλεφωνίας), αναγκάζονται να τις υιοθετήσουν λόγω ανταγωνισμού.

Παράλληλα, σήμερα ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της Deutsche Telekom στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ και από ελληνικής πλευράς. Η ΕΕΤ&Τ αναμένεται στην σημερινή συνεδρίασή της να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, προκειμένου η γερμανική εταιρεία να καταστεί βασικός μέτοχος του ΟΤΕ. Η ΕΕΤ&Τ δεν πρόκειται ν’ αποφασίσει επί του θέματος της συγκέντρωσης των δύο επιχειρήσεων –αυτό έχει λυθεί από την απόφαση της Ε.Ε.– αλλά για την μεταβολή ελέγχου του οργανισμού ως δικαιούχου ραδιοσυχνοτήτων του ελληνικού κράτους.