Αποκτήσατε νέό PC και ψάχνετε την οθόνη που του ταιριάζει ή απλά αντικαθιστάτε την παλιά και ογκώδη CRT σας; Σε κάθε περίπτωση, διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές!

lg_m7wd_2lrΠαρόλο που κάποιοι γραφίστες αλλά και φανατικοί gamers συνεχίζουν να προτιμούν τις CRT, η πλειοψηφία των χρηστών προτιμάει τις LCD οθόνες – κάτι που έχουν παρατηρήσει και οι κατασκευαστές. Οι CRT οθόνες είναι πλέον δυσεύρετες και οι περισσότερες εταιρείες έχουν πλέον σταματήσει να τις παράγουν.


Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι «παραδοσιακές» οθόνες δεν έχουν και αυτές τα πλεονεκτήματά τους. Ακόμα και τώρα έχουν καλύτερη πιστότητα χρωμάτων, μεγαλύτερες γωνίες θέασης, αλλά και μεγαλύτερο contrast από τις LCD. Εκεί που οι τελευταίες μπορούν να αποδώσουν μέχρι 16 εκ. χρώματα, οι CRT έχουν απεριόριστη παλέτα χρωμάτων, ένα πλεονέκτημα που τιμούν ιδιαίτερα οι graphic artists.


Από την άλλη, πέρα από το προφανές πλεονέκτημα των LCD στον τομέα του μεγέθους, προσφέρουν επίσης πιο φωτεινές εικόνες, κάτι που βοηθάει ειδικά αν η οθόνη βρίσκεται σε περιβάλλον με πολλά φώτα, αλλά και πιο ευδιάκριτο κείμενο, ενώ δεν έχουν προβλήματα γεωμετρίας ή «τρεμόπαιγμα» (κάτι συνηθισμένο στις κοινές CRT οθόνες). Και βέβαια πλέον οι LCD μπορούν να αποδώσουν σχεδόν άριστα κινούμενες εικόνες (όπως ταινίες και παιχνίδια), ένα χαρακτηριστικό στο οποίο οι CRT είχαν σαφές προβάδισμα.


Οι LCD είναι βέβαια ακόμα πιο ακριβές από τις CRT -μία καλή 19άρα LCD κοστίζει γύρω στα 200­, ενώ μια ανίστοιχη CRT μόλις 100­. Παρόλα αυτά οι LCD έχουν μεγαλύτερη «πραγματική» επιφάνεια και έτσι οι 19 ιντσών LCD αντιστοιχούν σε 21 ιντσών CRT, που θα κόστιζε περίπου τα ίδια χρήματα.


Μιας που πλέον οι LCD οθόνες έχουν γίνει το νέο στάνταρ, εμείς σε αυτόν τον οδηγό δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με τις CRT. Παρόλα αυτά, αν είστε λάτρεις της παλιάς τεχνολογίας μπορείτε πολύ εύκολα να διαλέξετε όποια σας αρέσει μιας που πλέον δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των εταιρειών που τις κατασκευάζουν. Με απλά λόγια, εκτός και αν διαλέξετε την πιο φτηνή CRT που θα βρείτε, δεν θα διαπιστώσετε μεγάλες διαφορές.


Ποια LCD είναι η καλύτερη για μένα;

Με τόσες οθόνες για να διαλέξετε, θα πρέπει πρώτα να οριοθετήσετε τις ανάγκες σας. Εμείς δημιουργήσαμε μερικά προφίλ χρηστών και καλό θα είναι να δείτε πού ανήκετε πριν προχωρήσετε στην αγορά μιας τέτοιας οθόνης.


Για τη δουλειά

Είτε δουλεύετε από το σπίτι ή σε κάποιο γραφείο υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που πρέπει να βρείτε σε μία οθόνη. Τα πολλά… «καλούδια» δεν είναι τόσο σημαντικά όσο η ποιότητα της εικόνας, η φωτεινότητα, αλλά και η γωνία θέασης.


Σημαντικά χαρακτηριστικά

  • Μεγάλη επιφάνεια
  • Προσαρμοστικότητα
  • Υψηλή φωτεινότητα


Για τον Gamer

Οταν διαλέγετε μία οθόνη για παιχνίδια η μεγάλη επιφάνεια, αλλά και η φωτεινότητα είναι τα πιο σημαντικά. Μετά από αυτά, σημαντικά είναι η πιστότητα των χρωμάτων και η ευκρίνεια. Για το τέλος έχουμε τη συνδεσιμότητα. Ο ρυθμός απόκρισης είναι επίσης σημαντικός, αλλά όχι όσο στο παρελθόν, μιας και όλες οι οθόνες τώρα έχουν ρυθμό απόκρισης κάτω από 12ms.


Σημαντικά χαρακτηριστικά:

  • Φωτεινότητα
  • Πιστότητα χρωμάτων
  • Μεγάλη επιφάνεια
  • Πολλαπλές συνδέσεις
  • Ρυθμός απόκρισης


Για ταινίες

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν την οθόνη του υπολογιστή τους για να βλέπουν και τις αγαπημένες τους ταινίες. Το σημαντικό εδώ βέβαια είναι η πιστότητα των χρωμάτων και η «καθαρή» εικόνα.


Σημαντικά χαρακτηριστικά

  • Χαμηλό επίπεδο του μαύρου χρώματος
  • Πιστότητα χρωμάτων
  • Μεγάλη επιφάνεια
  • Πολλαπλές συνδέσεις
  • Ρυθμός απόκρισης


Τα βασικά των LCD

Πλέον οι LCD οθόνες δεν είναι ένα προϊόν πολυτελείας. Οι 19 ιντσών οθόνες κοστίζουν γύρω στα 200­. Βέβαια, όταν θα πάτε να αγοράσετε μία τέτοια οθόνη υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που είναι πιο σημαντικά από κάποια άλλα. Εμείς θα σας εξηγήσουμε τα βασικά για να μην είστε… χαμένοι στη μετάφραση.


Aspect Ratio

Το Aspect Ratio (ή λόγος εικόνας) είναι ο λόγος του πλάτους της προς το ύψος της. Το πιο σύνηθες μέγεθος είναι το 4:3, αλλά οι καινούργιες οθόνες είναι πλέον 16:9 ή 16:10, και είναι σχεδιασμένες για να βλέπουμε ταινίες σε HD wide format.


Contrast Ratio

Ο λόγος αντίθεσης ή Contrast Ration είναι ένα χαρακτηριστικό που τονίζεται πολύ από τους κατασκευαστές. Με απλά λόγια είναι ο λόγος του φωτεινότερου λευκού που μπορεί να αποδώσει η οθόνη προς το πιο σκούρο μαύρο. Οσο μεγαλύτερος ο λόγος τόσο καλύτερη η εικόνα.


Ψηφιακές και αναλογικές συνδέσεις

Οι LCD οθόνες είναι ψηφιακές συσκευές και για αυτό πρέπει να μετατρέπουν το αναλογικό (VGA) σήμα πριν το προβάλλουν. Μία κάρτα γραφικών με ψηφιακή έξοδο (DVI) μπορεί να στείλει απευθείας ψηφιακό σήμα στην οθόνη και έτσι δεν χρειάζεται μετατροπή. Στις μέρες μας βέβαια οι οθόνες κάνουν τόσο καλή δουλειά στο να μετατρέπουν τα αναλογικά σήματα σε ψηφιακά, που οι ψηφιακές έξοδοι δεν είναι τόσο σημαντικές όσο παλιά.


HDMI

Η είσοδος HDMI χρησιμοποιείται για να ενώσουμε την οθόνη με μια συσκευή HD, όπως ένα Blu-ray, μία κονσόλα κ.λπ. Οι είσοδοι HDMI είναι πλέον στάνταρ σε όλες τις οθόνες από 22 ιντσών και άνω και είναι καλή λύση για όποιον θέλει να μετατρέψει την οθόνη του σε τηλεόραση.


Φωτεινότητα

Δείχνει το πόσο φωτεινή μπορεί να είναι μία οθόνη. Η φωτεινότητα μετριέται είτε σε nits είτε σε κεριά ανά τετραγωνικό μέτρο. Αν χρησιμοποιείτε την οθόνη για τη δουλειά σας τότε 200 με 250 nits είναι μία χαρά. Για ταινίες και παιχνίδια θα πρέπει να κοιτάξετε για 500 nits και άνω.


Ρυθμός απόκρισης

Είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένα pixel στην οθόνη για να γίνει από μαύρο άσπρο και μετά πάλι μαύρο και μετριέται σε milliseconds (ms). Οσο πιο μικρός είναι αυτός ο χρόνος τόσο θα μειώνονται τα «ίχνη» που αφήνουν οι LCD οθόνες. Αν χρησιμοποιείτε την οθόνη σας για να παίζετε παιχνίδια ή να βλέπετε ταινίες τότε θα πρέπει να προμηθευτείτε μία οθόνη κάτω των 12ms. Στις μέρες μας μπορείτε να βρείτε οθόνες με ρυθμό απόκρισης τόσο χαμηλό που αγγίζει τα 2ms.


Ανάλυση

Σιγουρευτείτε πως δεν έχετε προβλήματα στο να δουλεύετε στη φυσική (native) ανάλυση της LCD σας. Οι LCD οθόνες δεν έχουν καθόλου καλή ποιότητα εικόνας, όταν κάνουμε scaling, όταν δηλαδή δουλεύουμε σε μία ανάλυση διαφορετική της φυσικής.


Ποιότητα εικόνας

Η ποιότητα εικόνας είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό μιας οθόνης, αλλά ταυτόχρονα και το πιο δύσκολο για να το διαπιστώσει κάποιος. Καλό θα είναι να διαβάζει κάποιος τις γνώμες των reviewers, αλλά και πάλι δεν θα είναι εύκολο να βγάλει ασφαλές συμπέρασμα. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι οθόνες είναι σαν νιφάδες χιονιού -κάθε μία είναι ξεχωριστή. Μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφορές από οθόνη σε οθόνη, ακόμα και από οθόνες του ίδιου κατασκευαστή. Ετσι, είναι ουτοπικό να πούμε πως υπάρχει ένα αντικειμενικό τεστ για να δοκιμάσετε την οθόνη πριν την αγοράσετε. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά για να μπορέσετε να βγάλετε ένα κάποιο συμπέρασμα.



Τι να προσέξετε

  • Διαλέξτε μία οθόνη που προσαρμόζει αυτόματα τον χρονισμό του αναλογικού (VGA) σήματος. Θέλετε να δείτε σταθερό γκρι χρώμα χωρίς πρόβλημα στα pixels.
  • Βρείτε μία οθόνη με καλή γωνία θέασης. Τα χρώματα και η φωτεινότητα δεν θα πρέπει να αλλάζουν στις άκρες της οθόνης.
  • Διαλέξτε μία οθόνη που φαίνεται να είναι φωτισμένη σωστά και με ομοιογενή τρόπο, όταν δείχνει φωτεινές ή και σκοτεινές εικόνες.


Tips και κόλπα


Πώς να ξεχωρίσετε τα καμένα pixels

Τα καμένα pixels είναι αρκετά κοινά και καλό θα είναι να τα εντοπίσετε από την αρχή για να μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε την εγγύηση της οθόνης. Ανοίξτε έναν browser και γράψτε στην address bar about:blank. Πατήστε enter και έπειτα πατήστε το πλήκτρο f11 για να τα δείτε σε full screen. Τα καμένα pixels θα φαίνονται σαν σκούρες μικρές κουκίδες στην άσπρη οθόνη σας.


Η κατάλληλη κάρτα για την κατάλληλη οθόνη

Μία καινούργια οθόνη χρειάζεται και μια ανάλογη κάρτα γραφικών για να αποδώσει τα μέγιστα. Μην περιμένετε από ένα PC 5ετίας να μπορέσει να εκμεταλλευτεί πλήρως την καινούργια σας LCD οθόνη. Για αυτό, πρέπει πάντα η κάρτα γραφικών σας να είναι ενημερωμένη με καινούργιους drivers και το τελευταίο software.