Σήμερα, 17 Μαΐου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Κοινωνίας της Πληροφορίας και το γιορτάζουμε με ένα αφιέρωμα στον παγκόσμιο ιστό!

Internet-IPv6Η 17η Μαΐου έχει καθοριστεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Παλαιότερα η μέρα ήταν γνωστή ως η Παγκόσμια Ημέρα των Τηλεπικοινωνιών, μιας που στις 17 Μαΐου του 1865 ιδρύθηκε στη Γενεύη η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών, ωστόσο το 2006 ο ΟΗΕ αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της Πληροφορικής και των ICT, αποφάσισε να διευρύνει το αντικείμενο των εορτασμών για τη συγκεκριμένη μέρα.

 
Μιλώντας για την Πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, πραγματικά κανείς δεν ξέρει από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί την τελευταία 20ετία είναι αλματώδης: κάποιος που αποτραβήχτηκε από τα κοινά στα τέλη της δεκαετίας του ’90, θα αισθανόταν και θα χαρακτηριζόταν απροσάρμοστος σήμερα: οι διαφορές με τότε είναι χαοτικές. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, πώς ήταν τα κινητά τηλέφωνα τότε και πώς είναι σήμερα. Φέρτε στον νου τις ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο (για τους τυχερούς που διέθεταν σύνδεση…) τότε και συγκρίνετέ τις με τις τρέχουσες. Αναλογιστείτε την επεξεργαστική ισχύ που είχαμε μια φορά κι έναν καιρό και κάντε τις συγκρίσεις με τους επεξεργαστές-τέρατα που κυκλοφορούν στην αγορά.

 

computer-internetlogos

 

Ορισμένα χαρακτηριστικά λογότυπα, από τα πρώτα που είδαμε σχετικά με το διαδίκτυο. Τα αναγνωρίζετε;

 
Θέλοντας να γιορτάσουμε κι εμείς από την πλευρά μας την Παγκόσμια Ημέρα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, αποφασίσαμε να κάνουμε μια μίνι αναδρομή στην ιστορία του διαδικτύου, του Μέσου που όντας ισχυρότερο από κάθε άλλο, είναι σε θέση να επηρεάσει και να αλλάξει τον κόσμο –το αν η αλλαγή αυτή θα είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, είναι μια άλλη ιστορία.

 

Η ιστορία του ίντερνετ

 
Η ιστορία του διαδικτύου ξεκινά με την ανάπτυξη των πρώτων υπολογιστών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία τη δεκαετία του ’50. Δέκα χρόνια αργότερα ξεκινούσαν πειραματικά οι πρώτες αποστολές μηνυμάτων μεταξύ των δύο πρώτων μέσω του ARPANET, του πρώτου δικτύου που βασίστηκε στα πρωτόκολλα του ίντερνετ. Χρειάστηκε να περάσει μια 20ετία και να φτάσουμε στο 1982 για να δούμε το γνωστό μας πρωτόκολλο TCP/IP να χρησιμοποιείται ευρέως. Οι πρώτοι πάροχοι έκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του ’80 ενώ πρώτα το ARPANET το 1990, και εν συνεχεία ο διάδοχός του, το NSFNET το 1995 σταμάτησαν τη λειτουργία τους. Στις ΗΠΑ, ο πρώτος πάροχος, η εταιρεία The World, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1989.

 

 

CV_Map_of_ARPANET

 

Το περίφημο ARPANET και ο τρόπος που συνέδεε Ανατολική και Δυτική Ακτή στις ΗΠΑ.

 
Τα θεμέλια για την ενοποίηση των μεγάλων δικτύων του κόσμου είχαν μπει από τα 80s. Ο δε όρος, internet, είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1974! Στην Ευρώπη το CERN είχε ξεκινήσει να λειτουργεί βάσει του πρωτοκόλλου TCP/IP, την ώρα που και το περίφημο University College του Λονδίνου υιοθέτησε το τελευταίο το 1984. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 το ίντερνετ ξεκίνησε να διεισδύει και στην Ασία με την Ιαπωνία να ανοίγει σταδιακά τα δίκτυά της στον κόσμο. Όσο περνούσαν τα χρόνια, ο εξοπλισμός για την πρόσβαση στο διαδίκτυο γινόταν πιο προσιτός, ενώ οι πάροχοι «ξεφύτρωναν» ο ένας μετά τον άλλον, συνδέοντας ολοένα και περισσότερο κόσμο online. Τα 3 δίκτυα που αρχικά αποτελούσαν το ίντερνετ τη δεκαετία του ’70, είχαν φτάσει 25 χρόνια μετά τα 50.000!

 
Το διαδίκτυο εξακολουθεί να βασίζεται στο πρωτόκολλο TCP/IP, βάσει του οποίου κάθε συσκευή που συνδέεται σε αυτό αλλά και ιστότοπος, χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό σετ τεσσάρων τριψήφιων αριθμών (π.χ. 207.142.131.248), τη γνωστή σε όλους μας διεύθυνση IP. Καθ’ ότι οι ανάγκες του ίδιου του δικτύου όμως αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, η παγκόσμια κοινότητα της Πληροφορικής ήδη αναζητά τη διάδοχη κατάσταση. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με τη θέσπιση του νέου στάνταρ, IPv6 το οποίο και «αντέχει» 3.403 x 1038 ή 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 μοναδικές διευθύνσεις. Ε, όσο να ‘ναι, για την ώρα φτάνουν!

 

Το ίντερνετ στην Ελλάδα

 
Η αλήθεια είναι πως η χώρα μας ουδέποτε υπήρξε πρωτοπόρος στην Πληροφορική καθώς αρκούταν στο να παρακολουθεί και να ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις. Το ίντερνετ ήρθε στην Ελλάδα το 1992, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία της η CompuLink: δύο χρόνια αργότερα η CompuLink Network γινόταν ο πρώτος πάροχος υπηρεσιών dial-up ίντερνετ, αναλαμβάνοντας την «κηδεμονία» του Μέσου μέχρι να δραστηριοποιηθούν στον χώρο και άλλες εταιρείες (Otenet, Forthnet κ.α.) προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Οι Έλληνες είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο αρχικά με dial-up συνδέσεις: τα 56k ήταν μονόδρομος ενώ οι πιο τυχεροί που διέθεταν γραμμές ISDN (στα 64/128k) απολάμβαναν ελαφρώς μεγαλύτερες ταχύτητες.

 

 

claro-internet-stick-588x390

Ο τρόπος με τον οποίο πολλοί εξ ημών συνδέονται πλέον στο ίντερνετ. Ασύρματα, άνετα και γρήγορα, με ένα USB stick, χωρίς σκοτούρες και καλώδια!

 
Η ADSL μπήκε στις ζωές μας το 2003 χάρη στον ΟΤΕ και η αλήθεια είναι πως την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί μεγάλη ανάπτυξη, τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο υποδομών. Τα 2 Mbps που κάποτε ήταν «ταβάνι» πλέον έχουν αντικατασταθεί από τα 24 Mbps με τις VDSL συνδέσεις που υποστηρίζουν ταχύτητες έως 50 Mbps να πληθαίνουν με τον καιρό. Οι πραγματικές ταχύτητες βέβαια διαφέρουν από τις ονομαστικές αλλά και αυτό είναι ένα θέμα που σταδιακά διευθετείται με την αναβάθμιση των δικτύων. Πέραν των τυπικών DSL συνδέσεων, πρόσβαση στο διαδίκτυο παρέχεται τόσο μέσω δορυφόρου (Hellas-Sat και Tooway οι δύο σημαντικότερες εταιρείες) όσο και μέσω δικτύων κινητής με το 4G να αρχίζει να εξαπλώνεται γοργά.

 
Με βάση στοιχεία του 2012, στην Ελλάδα υπάρχουν 6 εκατ. χρήστες του ίντερνετ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 56% του πληθυσμού και κατατάσσει τη χώρα μας 71η παγκοσμίως. Οι 2,5 εκατ. συνδρομές ενσύρματου ευρυζωνικού δικτύου και οι άλλες 4,8 εκατ. ασύρματου, μας δίνουν περί τις 5,5 εκατ. διευθύνσεις IPv4. Φιλοξενούνται περί τις 3,2 εκατ. ιστοσελίδες ενώ οι πάροχοι ανέρχονται σε 23. Το πιθανότερο είναι πως τα νούμερα αυτά έχουν μεταβληθεί στην πλειοψηφία τους προς τα επάνω καθώς τα τελευταία δύο χρόνια οι αλλαγές εξακολουθούν να είναι σαρωτικές, όμως το βέβαιο είναι πως τα καλύτερα έρχονται.

 
Χρόνια μας πολλά!