Το Spotify παρουσιάζει το workout playlist που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι θα σας βοηθήσει να μείνετε fit τη νέα χρονιά.


workout playlist spotifyΤο Spotify συνεργάζεται με τον παγκοσμίου κύρους εμπειρογνώμονα σχετικά με τη μουσική για την άσκηση και τον αθλητισμό, Dr Costas Karageorghis, για να δημιουργήσει το απόλυτο “workout” playlist


Ανάλυση σε περισσότερες από 6.7 εκατομμύρια “workout” playlists του Spotify παγκοσμίως αποκαλύπτει τα καλύτερα τραγούδια για να συνοδεύσετε τη γυμναστική σας
Το Can’t Hold Us από τους Macklemore & Ryan Lewis feat. Ray Dalton είναι το πιο δημοφιλές τραγούδι για όσους ασκούνται


Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι πολλές γυναίκες επιλέγουν την πρωινή γυμναστική σε αντίθεση με τους άντρες που προτιμούν να γυμνάζονται το μεσημέρι


Το Spotify, η υπηρεσία streaming μουσικής, αποκαλύπτει τα κορυφαία τραγούδια στη λίστα όσων επισκέπτονται το γυμναστήριο ανά τον κόσμο. Tο Spotify παρουσίασε την απόλυτη workout playlist, βασισμένη στη δημοτικότητα τον τραγουδιών σε συνδυασμό με την επιστημονική ανάλυση των τραγουδιών που είναι αποδεδειγμένο ότι μας κινητοποιούν περισσότερο στο γυμναστήριο.


6.7 εκατομμύρια playlists στο Spotify έχουν αναλυθεί ούτως ώστε να βρεθεί τί επιλέγουν να ακούσουν αυτήν τη περίοδο όσοι πηγαίνουν γυμναστήριο με το Can’t Hold Us από τους Macklemore & Ryan Lewis feat. Ray Dalton να είναι το τραγούδι εκείνο που συμπεριλαμβάνεται περισσότερο στις playlists. Το συγκεκριμένο τραγούδι ακολουθείται από το Wake Me Up του Avicii, το Till I Collapse του Eminem και το Don’t You Worry Child των Swedish House Mafia feat. John Martin.


Τα δεδομένα του Spotify αποκαλύπτουν επίσης ότι οι άντρες γυμνάζονται κυρίως τις μεσημεριανές ώρες ή και αργότερα, καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, και νιώθουν την ένταση σε ένα ευρύτερο φάσμα μουσικής με κλασικά κομμάτια όπως το Eye of the Tiger των Survivor, ενώ το τραγούδι του Eminem Till I Collapse, που δικαιώνει το όνομα του, είναι κορυφαίο στις λίστες τους.


Οι γυναίκες επιλέγουν να κάνουν γυμναστική πριν από το πρωινό, στην αρχή της εβδομάδας, με modern classics όπως το τραγούδι του Macklemore Can’t Hold Us και το We Found Love της Rihanna.¹ Το Spotify στηρίζει την έρευνα, η οποία δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερο από τους άντρες την τάση να συγχρονίζουν τη μουσική με την άσκηση (δηλαδή να συγχρονίζουν το ρυθμό της άσκησης με το beat). Pop και Dance κομμάτια από καλλιτέχνες όπως η Rihanna έχουν τακτικά ρυθμικά σχήματα που τα καθιστούν ιδανικά για επαναλαμβανόμενου τύπου ασκήσεις κι έτσι αιτιολογείται το γιατί συμπεριλαμβάνονται τόσο συχνά στα workout playlists των γυναικών.


Με σκοπό να βοηθήσει όσους επισκέπτονται το γυμναστήριο να αποδώσουν καλύτερα φέτος, το Spotify συνεργάζεται με τη σχολή «Music in Exercise and Sport Group» του Πανεπιστημίου του Brunel στο Λονδίνο με σκοπό τη δημιουργία της απόλυτης workout playlist. Η λίστα βασίζεται στην παγκόσμια δημοτικότητα των τραγουδιών σε συνδυασμό με κομμάτια που έχουν αποδειχθεί ότι σας βοηθούν να εξασκηθείτε πιο σκληρά λόγω του ρυθμού τους (bpm), του ύφους και του περιεχομένου των στίχων.


Ο Dr Costas Karageorghis, Αναπληρωτής Προϊστάμενος (Έρευνας) της Σχολής «Music in Exercise and Sport Group» στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου και Μελετητής στην Αθλητική Ψυχολογία2 σημείωσε: «Όταν συγχρονίζετε τις κινήσεις σας με το ρυθμό του τραγουδιού, εντείνετε την άσκησή σας αυξάνοντας το tempo της μουσικής κατά ένα ή δύο BPM πάνω από τη ζώνη άνεσης σας. Αυτό θα αυξήσει το ρυθμό εξάσκησης σας με το πλεονέκτημα ότι η διαφορά στην προσπάθεια που καταβάλλετε θα είναι σχεδόν ανεπαίσθητη».


Το playlist του Spotify έχει φτιαχτεί με σκοπό να ταιριάξει την άσκηση σας με δημοφιλή κομμάτια, ξεκινώντας από το ζέσταμα, οδηγώντας σε υψηλές εντάσεις και δύναμη της εκγύμνασεις και τελειώνοντας με διατάσεις. Είναι επίσης σχεδιασμένο να σας δώσει κίνητρο να παραμείνετε στο γυμναστήριο και μετά τον Ιανουάριο.


Τα 10 κομμάτια του Ultimate Workout playlist είναι:
Roar – Katy Perry
Talk Dirty – Jason Derulo ft 2 Chainz
Skip To The Good Bit – Rizzle Kicks
Get Lucky – Daft Punk ft Pharrel Williams
Move – Little Mix
Need U 100% – Duke Dumont ft A*M*E
You Make Me – Avicii
Feel My Rhythm – Viralites
Timber – Pitbull ft Ke$ha
Applause – Lady Gaga


Ο Dr Costas Karageorghis δήλωσε: «Μια ειδικά διαμορφωμένη playlist μπορεί να βοηθήσει ώστε τα συμπτώματα της άσκησης που σχετίζονται με την κόπωση, όπως η δύσπνοια και η ταχυπαλμία, να ερμηνεύονται με πιο θετικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι στο σημείο που το σώμα σας φωνάζει ‘STOP’, η μουσική έχει τη δύναμη να ανεβάσει τη διάθεσή σας και να σας δελεάσει».


Ο Joey Gonzalez, διάσημος γυμναστής, Partner & COO του Barry’s Bootcamp δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας προπόνης στο Barry’s, προσπαθούμε να ταιριάξουμε το τρέξιμο και τις ασκήσεις μας με το ρυθμό της μουσικής. Για παράδειγμα, ο συγχρονισμός των σπριντ στο διάδρομο με το ρεφρέν ενός τραγουδιού που εκφράζει δυναμισμό, ή παίζοντας ένα πιο αργό κομμάτι με μπάσο για jogging σε κλίση, ή ακόμη ταιριάζοντας σταθερά συνεπή beats με μεγάλης διάρκειας τρέξιμο -όλα αυτά αποτελούν μέρος της στρατηγικής μας».


Η Angela Watts, VP, Global Communications στο Spotify, σχολίασε: «Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι όλοι γράφονται στο γυμναστήριο αμέσως μετά τα τις γιορτές των Χριστουγέννων. Συνδυάζοντας την ανάλυση των 6.7 εκατομμυρίων playlists του Spotify και την έρευνα του Dr Costas Karageorghis, δημιουργήσαμε την απόλυτη Workout Playlist με σκοπό να σας δώσουμε το καλύτερο δυνατό κίνητρο για να τηρήσετε την απόφαση που πήρατε για τη νέα χρονιά!»


Ακούστε ολόκληρη την playlist εδώ: Ultimate workout playlist