Έντονη φημολογία έχει προκύψει αναφορικά με τη συγχώνευση του αμερικανικού κλάδου της Vodafone με τη Verizon Wireless, χωρίς να δίνεται επίσημη απάντηση από τις εταιρείες.


vodafone_verizonΟι δύο κολοσσοί των τηλεπικοινωνιών αρνούνται να ανατροφοδοτήσουν τα σενάρια του διεθνούς Τύπου, όμως όλα δείχνουν ότι η Verizon και η Vodafone βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που έφερε στη δημοσιότητα δημοσίευμα των «Sunday Times» βρίσκεται η κοινοπραξία Verizon Wireless στην οποία συμμετέχουν Verizon και Vodafone με ποσοστά 55% και 45% αντιστοίχως.


Στο τραπέζι βρίσκονται διαφορετικά σενάρια με επικρατέστερα αυτό της πλήρους απορρόφησης του μεριδίου της Vodafone από τη Verizon ή της εξαγοράς του μεγαλύτερου πακέτου μετοχών που θα αφήσει τη Vodafone με μερίδιο κοντά στο 10% στην κοινοπραξία.


Σε περίπτωση πώλησης του συνόλου των μετοχών της η Vodafone θα εισπράξει περισσότερα από 130 δισ. δολάρια, όμως αυτό θα σημάνει την απόσυρσή της από μια εξαιρετικά κερδοφόρα αγορά. Για αυτό και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η βρετανική πολυεθνική δεν θα επιδιώξει να εγκαταλείψει την αμερικανική αγορά στην οποία δραστηριοποιείται επί σχεδόν 15 χρόνια. Βέβαια το δέλεαρ είναι μεγάλο όμως με δεδομένες τις ζημιές στις ευρωπαϊκές αγορές η Vodafone θα έθετε εαυτόν «μάλλον σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το μέλλον» σε περίπτωση απομάκρυνσης από τις ΗΠΑ, όπως σημειώνουν οι βρετανικοί «Times».


Από την άλλη πλευρά οι αγορές βλέπουν με θετική ματιά τα σενάρια και για τις δύο εταιρείες, καθώς αμφότερες είδαν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Διότι για την αμερικανική Verizon η απόκτηση του πλήρους ελέγχου στην πλέον επικερδή θυγατρική της θα σημάνει αυτομάτως την απόλυτη επικράτησή της στην κινητή τηλεφωνία. H Verizon Wireless είναι άλλωστε ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του κλάδου στις ΗΠΑ με περισσότερους από 115 εκατ. συνδρομητές. Την ευρωστία της εταιρείας αντανακλά και η αλματώδης άνοδος της χρηματιστηριακής αξίας της μητρικής Verizon κατά 25% την περασμένη χρονιά. Για το 2013 η Verizon Wireless έχει προϋπολογίσει μεικτά κέρδη 34 δισ. δολαρίων.


Αντίθετα η εδρεύουσα στο Λονδίνο Vodafone είδε τα έσοδά της να συρρικνώνονται το δεύτερο εξάμηνο του 2012 με την κεφαλαιοποίησή της να περιορίζεται για πρώτη φορά σε μικρότερο μέγεθος από την αντίστοιχη της Verizon. H υπό τον ινδικής καταγωγής Αρουν Σαρίν διοίκηση του βρετανικού ομίλου έχει προχωρήσει σε δραστικές περικοπές κόστους στην Ευρώπη που έχουν αφήσει χωρίς δουλειά περισσότερους από 1.700 εργαζομένους στην Ιταλία και την Ισπανία.


Γι’ αυτό και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βιτόριο Κολάο δεν δείχνει να βιάζεται να κλείσει η συμφωνία συγχώνευσης των αμερικανικών δραστηριοτήτων. Σε κάθε περίπτωση (είτε με μερική είτε με πλήρη πώληση του μεριδίου στη Verizon) θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία της Vodafone τα τελευταία χρόνια, αλλά και για το πιο μεγάλο ρίσκο που θα έχει αναλάβει ο Κολάο στην καριέρα του. Αν βέβαια «του βγει» το ρίσκο, ο ιταλός μάνατζερ θα εισπράξει συγχαρητήρια (και μερικά εκατομμύρια σε μπόνους), αν όμως η κίνηση αποδειχθεί λανθασμένη τότε θα έχει χρεωθεί μια παταγώδη αποτυχία και το γκρέμισμα μια μικρής αυτοκρατορίας που χτίστηκε το 1999 από τον τότε προκάτοχό τους Κρις Γκεντ.


Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί της Verizon Communications δεν κρύβουν την επιθυμία τους για ένα βελούδινο διαζύγιο με τους βρετανούς εταίρους τους, καθώς δεν καλοβλέπουν πλέον τη συνεργασία με έναν παγκόσμιο κολοσσό που έχει ωστόσο έκθεση στις «προβληματικές αγορές» του ευρωπαϊκού Νότου. Προς το παρόν στο Λονδίνο αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν το ύψος των φόρων που θα κληθούν να καταβάλουν στις ΗΠΑ σε περίπτωση που εισπράξουν «ζεστό χρήμα» από τους αμερικανούς εταίρους τους. Ομως οι επενδυτές αναρωτιούνται ήδη πού θα διοχετεύσει η διοίκηση της Vodafone την προσδοκώμενη ρευστότητα από την πώληση του αμερικανικού κλάδου.