Ο προέδρος και CEO της Ericsson, Hans Vestberg, εξήγησε στα πλαίσια του συνεδρίου MWC πώς τα γρήγορα δίκτυα αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε.

EricssonKeynoteΗ παρουσίαση του Hans Vestberg στο κλείσιμο της τρίτης μέρας του συνεδρίου Mobile World Congress, έδωσε το στίγμα των μετασχηματισμών που μπορούν να προκαλέσουν τα ταχύτερα δίκτυα στην κοινωνία μας. Μέσα από αρκετά πρακτικά παραδείγματα αλλά και από ομιλίες συνεργατών της Ericsson, από τη μουσική βιομηχανία μέχρι τις υπηρεσίες παροχής οικονομικής ενημέρωσης, έγινε κατανοητό πως η επικοινωνία λαμβάνει νέες, συναρπαστικές διαστάσεις. Στις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές της ομιλίας οφείλουμε να συμπεριλάβουμε την παρουσίαση του “δικτυωμένου” ποδηλάτου των δρόμων της Κοπεγχάγης που συλλέγει και αναμεταδίδει πληροφορίες, καθώς και το πέρασμα μιας φωτογραφίας από το κινητό στην τηλεόραση δια μέσω του ανθρώπινου σώματος, χρησιμοποιώντας ως… καλώδιο το σώμα του Vestberg (το οποίο βέβαια αποδείχθηκε λίγο αργό ως αγωγός!). Εξίσου ενδιαφέρον υπήρξε και το όραμα του “The social web of things” ενός κοινωνικού δικτύου στα πρότυπα του facebook, όχι για ανθρώπους, αλλά για τις μηχανές που μας υπηρετούν. Δεν θα αργήσει λοιπόν ο καιρός που το αυτοκίνητό σας θα στέλνει μήνυμα στο PC του συνεργείου σας πως πρέπει να κανονιστεί ραντεβού για service, ή που το ψυγείο σας θα στέλνει… friend request στο σύστημα παραγγελιοληψίας του φθηνότερου σουπερμάρκετ της γειτονιάς. Αρκετά από τα παραπάνω παραδείγματα, άλλωστε, είχαμε την τύχη να συζητήσουμε την προηγούμενη μέρα κατ’ ιδίαν με τον Mikael Erikkson Bjorling (Expert Consumer Behavior). Το τρίπτυχο mobility, broadband και cloud αλλάζει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, το μοντέλο κερδοφορίας των εταιρειών και το καθεστώς λειτουργίας των κρατών. Στην τελευταία περίπτωση, επιστρατεύτηκε το παράδειγμα της Εσθονίας,η οποία υλοποίησε ένα πρωτοποριακό έργο eGovernment, βλέποντας πλέον πολλαπλά οφέλη σε τομείς όπως η εκπαίδευσ και η υγεία, ενώ βελτιώθηκε η συνέπεια των φορολογουμένων λόγω του πολύ εύχρηστου συστήματος πληρωμών. Στο ίδιο παράδειγμα είχε αναφερθεί μια μέρα πριν και ο Mikael Erikkson στη συζήτησή μας για το πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει χώρες όπως η Ελλάδα να βγουν από την οικονομική κρίση. Μας επισήμανε κάτι που μοιάζει ουτοπικό για την ελληνική πραγματικότητα: οποιοσδήποτε νέος Εσθονός επίδοξος επιχειρηματίας μπορεί να ξεκινήσει την πρώτη του εταιρεία μέσα σε 20 λεπτά, μέσω internet και από την άνεση του γραφείου του!
Διαφωτιστική ήταν και η παρένθεση του εκπροσώπου της Universal Music, ο οποίος παραδέχτηκε πως όσο η μουσική βιομηχανία εθελοτυφλούσε στην αλλαγή που έφερνε το internet έβλεπε τα κέρδη της να εκμηδενίζονται. Αντιθέτως, η πορεία είναι ανοδική από τη στιγμή που μετασχηματίστηκαν και άλλαξαν τη φιλοσοφία τους από την παραδοσιακή πώληση προϊόντων στο ράφι (βινυλίων και CD μετέπειτα) σε συνδρομητικές υπηρεσίες.
Ακολούθως, ο Hans Vestberg έστρεψε τους προβολείς στα δεδομένα υψηλής σημασίας και όχι απαραιτήτως μεγάλου όγκου, όπως τα δεδομένα του κλάδου υγείας ή η οικονομική ενημέρωση που παρέχουν εταιρείες όπως η Thomson Reuters. Για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ταχύτητας διακίνησης δεδομένων νευραλγικής σημασίας, η πρόταση της Ericsson συνοψίζεται στην τεχολογία “Mobile Cloud Accelerator”, την πρακτική αξία της οποίας υπερθεμάτισε ο εκπρόσωπος της Thomson Reuters.
Τη στιγμή που ο Hans Vestberg κατέθετε το όραμά του για το δικτυωμένο μέλλον, μια μεγάλη διαδήλωση στην Plaza Espana απέκλεισε την κύρια είσοδο του χώρου της έκθεσης, υπενθυμίζοντάς μας πως η τεχνολογία είναι απλά το εργαλείο για να αλλάξεις μια κοινωνία. Το προς ποια κατεύθυνση όμως θα συμβεί αυτό, είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση…