Το πρώτο Φόρουμ Πρωτοπόρου Εκπαίδευσης διοργάνωσε η Microsoft Hellas στο Κέντρο Καινοτομίας, το Σάββατο 19 Μαρτίου.


forum ekpaideysis microsoftΗ ανάδειξη καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας που έχουν αναπτύξει έλληνες εκπαιδευτικοί, καθώς και η διερεύνηση προοπτικών αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσω της επένδυσης στα ψηφιακά μέσα, βρέθηκαν στο επίκεντρο του πρώτου Φόρουμ Πρωτοπόρου Εκπαίδευσης με θέμα «Καινοτομία στην Εκπαίδευση: Ο Ρόλος των Νέων Τεχνολογιών» που διοργάνωσε η Microsoft Ελλάς, το Σάββατο 19 Μαρτίου, στο Κέντρο Καινοτομίας.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Η συγκεκριμένη διοργάνωση εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία της Microsoft, «Συνεργάτες στη Μάθηση», στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται μια σειρά δράσεων που αποσκοπούν στην προώθηση της χρήσης της τεχνολογίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το λογισμικό, συμβάλλοντας και ενθαρρύνοντας τη δημιουργία καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας.


Σημειώνεται ότι την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, κ. Γιάννος Λιβανός, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, κ. Ernst-Jan Stigter, στην εναρκτήρια ομιλία του σημείωσε: «Η πρωτοβουλία της Microsoft ‘Συνεργάτες στη Μάθηση’ μας δίνει την ευκαιρία να βρισκόμαστε σταθερά στο πλευρό της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας, προσφέροντας εργαλεία και προγράμματα που θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του διδακτικού έργου, εμπλουτίζοντάς το με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, που καθιστούν τη μαθησιακή διαδικασία πολύ πιο ενδιαφέρουσα για τους μαθητές.


Πιστεύουμε ότι η εποικοδομητική αξιοποίηση της τεχνολογίας μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και αυτό το διαπιστώνουμε κάθε χρόνο, βλέποντας ιδιαίτερα αξιόλογες προσπάθειες ελλήνων εκπαιδευτικών σε αυτόν τον τομέα. Και φέτος είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τις ελληνικές συμμετοχές και ευχόμαστε καλή επιτυχία στους διακριθέντες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην πανευρωπαϊκή διοργάνωση στη Μόσχα».


Κεντρικό σημείο της εκδήλωσης αποτέλεσε η βράβευση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι διακρίθηκαν στο φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών. Ο διαγωνισμός αυτός που διοργανώθηκε για 6η συνεχή χρονιά από τη Microsoft Ελλάς, έχει ως κεντρικό στόχο την ανάδειξη ελλήνων εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία και αναπτύσσουν καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας. Παράλληλα, μέσα από το διαγωνισμό, ενθαρρύνεται η προώθηση και η ανταλλαγή βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η δημιουργία κοινοτήτων εκπαιδευτικών μέσα από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, δημιουργώντας έναν ουσιαστικό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς.


Ο διαγωνισμός φέτος διήρκεσε από τον Νοέμβριο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2011, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 110 συμμετοχές. Το πρώτο βραβείο παρέλαβαν η κα Ευαγγελία Μανούσου, δασκάλα 7ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Φαλήρου και ο κ. Γεώργιος Φιλιππούσης, δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Λεοντείου Λυκείου Πατησίων, για το «Πρόγραμμα Διαδραστικών Τηλεδιασκέψεων – ΟΔΥΣΣΕΑΣ / Περιβάλλον – Ενεργειακή Επανάσταση – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – 2010 – Τα ταξίδια του καπετάν ΣΟΣ στη Μεσόγειο», που επιτρέπει τη διαδικτυακή επικοινωνία 5 σχολείων (Δημοτικό Σχολείο Λεοντείου Λυκείου Πατησίων Αθήνα, Δημοτικό Σχολείο Διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού Ναυστάθμου Κρήτης, 7ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Κισσάμου Κρήτης, 1ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας) για ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Τη δεύτερη θέση κέρδισε ο κ. Γιώργος Κοντέλλης, καθηγητής του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, για τη δράση «Κατασκευή Εκπαιδευτικού Δορυφόρου τύπου CanSat», ενώ την τρίτη θέση κατέκτησε ο κ. Κωνσταντίνος Καλοβρέκτης, καθηγητής στο Επαγγελματικό Λύκειο Λιβαδειάς, για τη δράση «Αγώνας Ταχύτητας με την Μάθηση στο Τιμόνι».


Σε συνέχεια της απονομής των βραβείων, το κοινό της εκδήλωσης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τις καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό, καθώς οι βραβευθέντες εκπαιδευτικοί παρουσίασαν διαδοχικά τις προτάσεις τους. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες συμμετοχές θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Συνεργατών στην Μάθηση 2011 που διοργανώνεται στη Μόσχα στις 22 έως 24 Μαρτίου, προκειμένου να διαγωνιστούν στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών.


Στη συνέχεια, η κα Έλενα Ζαγλαρίδου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Microsoft Ελλάς, παρουσίασε το πρόγραμμα «Συνεργάτες στην Μάθηση» της Microsoft. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, η Microsoft έχει πραγματοποιήσει σημαντικές συνεργασίες με κυβερνήσεις και σχολεία σε όλο τον κόσμο, προωθώντας την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην καθημερινή διδασκαλία, μάθηση και έρευνα. Καρπός της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι ότι μέχρι σήμερα, περίπου 8 εκατομμύρια εκπαιδευτικοί σε περισσότερες από 114 χώρες έχουν βοηθηθεί ώστε να υιοθετήσουν τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών στο μάθημά τους, ενώ περισσότεροι από 190 εκατομμύρια μαθητές έχουν γίνει κοινωνοί των πλεονεκτημάτων του προγράμματος παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία «Συνεργάτες στην Μάθηση» ξεκίνησε το 2004 και στο πλαίσιο αυτής έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανώσεις και εκπαιδευτικούς, καθώς και με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση, κατά την οποία διερευνήθηκε «Ο ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη βελτίωση της εκπαίδευσης», στην οποία συμμετείχαν ο κ. Ευάγγελος Ιντζίδης, Εκπαιδευτικός – Γλωσσολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας, ο κ. Σίμος Ρετάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, η κα Χρυσάνθη Παλάζη, Εκπαιδευτικός και η πρώτη ελληνίδα νικήτρια στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών και ο κ. Κώστας Σιμωτάς, εκπρόσωπος του Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών ΟΕΠΕΚ. Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στην ενίσχυση του διδακτικού έργου, αναπτύσσοντας νέες ευκαιρίες μάθησης και ενδυναμώνοντας τη σχέση μεταξύ δασκάλου και μαθητή.


Σημειώνεται ότι σε ειδικό χώρο, εντός του Κέντρου Καινοτομίας, παρουσιάστηκαν εκτός από τις 3 βραβευθείσες συμμετοχές, έξι επιπλέον εκπαιδευτικές δράσεις που ξεχώρισαν στο Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών.


Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γιάννης Πολίτης, δημοσιογράφος της εφημερίδας Τα Νέα. Το video της εκδήλωσης μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσω διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.iefathens.slpro.gr/ έως και την 1η Απριλίου 2011.