Παροχή δωρεάν εκπαιδευτικών σεμιναρίων και η πιστοποίηση σύμφωνα με το πρότυπο ECDL στη χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε μετανάστες.

microsoft_upΤο Διαπολιτισμικό Κέντρο της  Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Δήμου Αθηναίων και η Microsoft Ελλάς ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Πνευματικό  Κέντρο του Δήμου, τη λειτουργία του Κέντρου «Απεριόριστες Δυνατότητες», με τη συμμετοχή του Φορέα Πιστοποίησης ECDL Ελλάς.
Τη διαχείριση του προγράμματος έχει αναλάβει το Ελληνικό Δίκτυο Επιστημόνων Πληροφορικής (ΕΔΕΠ). Στόχος της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας είναι η παροχή δωρεάν εκπαιδευτικών σεμιναρίων και η πιστοποίηση σύμφωνα με το πρότυπο ECDL στη χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε μετανάστες, προσφέροντάς τους ουσιαστικά νέες δυνατότητες στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας, γεγονός που μακροπρόθεσμα ενισχύει τη συνοχή τους με τον ευρύτερο κοινωνικό ιστό.

Την εκδήλωση άνοιξε η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, κ. Αλεξία Έβερτ, ενώ ένας από τους πρώτους μαθητές του προγράμματος κατέθεσε τις πρώτες εμπειρίες του από τα σεμινάρια που προσφέρονται στο Κέντρο, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα στην Αθήνα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2010 και υπολογίζεται ότι συνολικά θα επιμορφωθούν περίπου 150 άτομα.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας που πραγματοποίησε με την αφορμή της έναρξης λειτουργίας του Κέντρου, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, κ. Αλεξία Έβερτ σημείωσε: «Ο αναβαθμισμένος, βάσει του Νόμου 3386/2005 ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπαγορεύει την ενεργή συμμετοχή των Δήμων και Κοινοτήτων στην χάραξη πολιτικής και εφαρμογής της ένταξης  των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες. Πέραν όμως αυτού, μας το υπαγορεύει η συνείδησή μας. Το Διαπολιτισμικό Κέντρο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Δήμου Αθηναίων, μέσα από ποικίλα προγράμματα έχει ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης προς τους δημότες, γηγενείς και αλλοδαπούς. Με

απώτερο στόχο την ωφέλεια των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως οι μετανάστες, η αναγκαιότητα της εκπαίδευσης τους στις νέες τεχνολογίες είναι δεδομένη. Προσπαθώντας να φέρουμε σε πέρας τον συγκεκριμένο στόχο βρήκαμε τους πλέον αξιόλογους σύμμαχους, τη Microsoft και την ECDL Ελλάς».

Στη συνέχεια, o Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, κ. Χρήστος Τσάγκος δήλωσε: «Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί προορισμό μετανάστευσης.  Οφείλουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τους μετανάστες που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα μας ως ισότιμους συμπολίτες και να προσφέρουμε σε αυτούς τις απαραίτητες ευκαιρίες ώστε να εξελιχθούν και να ενταχθούν πλήρως εντός του ευρύτερου κοινωνικού ιστού.  Αναγνωρίζοντας τα παραπάνω, καθώς επίσης και το γεγονός πως η τεχνολογία έχει εισχωρήσει δυναμικά στη καθημερινότητα μας, η Microsoft Ελλάς καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα μέλη της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας να μπορέσουν να ενισχύσουν τη θέση τους και συμβάλλει καθοριστικά στην αφομοίωση τους εντός της ελληνικής κοινωνίας»

«Η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην Κοινωνία της Γνώσης και ειδικά όσων ανήκουν σε ομάδες που παραμένουν στα όρια της Κοινωνίας, αποτελεί θεμελιώδη στόχο για την ECDL Ελλάς και για το Ίδρυμα ECDL», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ECDL Ελλάς, κ. Α. Βύρων Νικολαΐδης. «Σ’ αυτή την κατεύθυνση ταυτιζόμαστε πλήρως με το Όραμα της Ψηφιακής Στρατηγικής – να καταστούν οι Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών καθημερινό αγαθό για όλους – και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης συνεργαζόμαστε με τη Microsoft στο πανελλαδικό αυτό κοινωνικό πρόγραμμα και θα υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο την επιτυχία του, ώστε να εκμεταλλευτούν τις «Απεριόριστες Δυνατότητες» όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες της Ελλάδας».

Ο κ. Νίκος Φαλδαμής, Πρόεδρος ΕΔΕΠ, τόνισε: «Το ΕΔΕΠ, ως μέλος της CEPIS, της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Επαγγελματιών Πληροφορικής, ταυτίζεται πλήρως με τη Στρατηγική i2010 η οποία μιλάει για μια Ευρωπαϊκή Κοινωνία της Πληροφορίας χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό και προσπαθεί με τη συμμετοχή του σε δράσεις όπως το «Πρόγραμμα Απεριόριστες Δυνατότητες» να συμβάλλει με κάθε τρόπο ώστε να αυξηθούν οι ευκαιρίες μάθησης, με εστίαση στην παροχή τεχνολογικών δεξιοτήτων. Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο, με την μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού, οι σημερινές κοινωνίες μπορούν να μετασχηματιστούν σε ‘σύγχρονες’ κοινωνίες όπου όλοι θα έχουμε ίσες κοινωνικές και οικονομικές ευκαιρίες».

Το Κέντρο «Απεριόριστες Δυνατότητες» της Microsoft στη πόλη της Αθήνας προσφέρει σε μετανάστες τη δυνατότητα, μέσω της παρακολούθησης ενός κύκλου μαθημάτων περίπου 60 διδακτικών ωρών, να εκπαιδευτούν πάνω στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, επεξεργασία και διαχείριση αρχείων, λογιστικών φύλων, καθώς επίσης και χρήση του διαδικτύου. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει στην

Ηγουμενίτσα, πρόκειται να επεκταθεί σύντομα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με πρώτες στάσεις τις πόλεις της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Τη διαχείριση και επέκταση του προγράμματος αυτού έχει αναλάβει το Ελληνικό Δίκτυο Επιστημόνων Πληροφορικής (ΕΔΕΠ/HEPIS, Hellenic Professional Informatics Society), το οποίο είναι μέλος του αντιστοίχου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (CEPIS, Council of European Professional Informatics Societies) και εκπρόσωπος αυτού στη χώρας μας.

Παράλληλα, στην πρωτοβουλία αυτή συμβάλει ο Φορέας Πιστοποίησης ECDL Ελλάς, προσφέροντας στους αποφοίτους των σεμιναρίων τη δυνατότητα να συμμετέχουν δωρεάν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων πληροφορικής, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων τους.

Η σύσταση του Κέντρου «Απεριόριστες Δυνατότητες» εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του διεθνούς κοινωνικού προγράμματος της Microsoft «Unlimited Potential – Απεριόριστες Δυνατότητες», το οποίο στοχεύει στη διάθεση της τεχνολογίας προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.  Το Πρόγραμμα αυτό, το οποίο ξεκίνησε το 2005, επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες: τη μετεξέλιξη της εκπαίδευσης, τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους και τη στήριξη της καινοτομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη περίοδο υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα (2005 – 2007),  περίπου 600 άτομα παρακολούθησαν τα συγκεκριμένα σεμινάρια.