Θέματα Cyber-ακτιβισμού και cyber-πολέμου συζήτησαν οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας.


world summit panda securityΣύμφωνα με τον Enrique Dans, γνωστό blogger και καθηγητή στο IE Business School, «Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε φαινόμενα όπως αυτό του WikiLeaks. Στο μέλλον ο καθένας θα μπορεί να αποκαλύπτει ανάλογες πληροφορίες από ένα website».


Η Σύνοδος, η οποία διοργανώθηκε από την Panda Security στη Μαδρίτη, προσέλκυσε το ενδιαφέρον πάνω από 300 ειδικών αποτελώντας μία σημαντική εκδήλωση στον τομέα της ασφάλειας.


Η 3η Σύνοδος Κορυφής Ασφάλειας των Bloggers, διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Μαδρίτη, εστιάζοντας στον cyber-ακτιβισμό και στον cyber-πόλεμο, καθώς επίσης και στους νέους κινδύνους για τους χρήστες του διαδικτύου. Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης κινήθηκε γύρω από τα πιo πρόσφατα παραδείγματα, τη διεθνή συνεργασία και τα όρια αυτών των ενεργειών στο Web. Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων επικεντρώθηκε στις νέες τάσεις για το 2011 και το νομικό πλαίσιο ενάντια σε αυτόν τον τύπο δραστηριότητας στο Web.


Η φετινή Σύνοδος ασφάλειας διοργανώθηκε από την Panda Security, την Cloud Security εταιρία, και αποτέλεσε μία από τις κύριες εκδηλώσεις των bloggers παγκοσμίως, αφού συμμετείχαν περισσότεροι από 300 ειδικοί της τεχνολογίας και των υπολογιστών. Εντυπωσιακό είναι ότι η Σύνοδος φιλοξένησε πολύ γνωστούς ομιλητές και δημοσιογράφους όπως τους Enrique Dans, Chema Alonso και Rubén Santamarta, καθώς επίσης και τους Elinor Mills και Bob McMillan, δύο εξέχοντες δημοσιογράφους των ΗΠΑ για την ασφάλεια στην πληροφορική. Όλοι τους συμφώνησαν και υπογράμμισαν τη σημασία αυτών των συντονισμένων παγκόσμιων επιθέσεων στους διεθνείς οργανισμούς.


Cyber-ακτιβισμός: Διαμαρτυρίες μέσω Internet
Η 3η Σύνοδος Κορυφής Ασφάλειας των Blogger ξεκίνησε με την ομιλία του Enrique Dans, πασίγνωστου blogger και καθηγητή του IE Business School, η οποία επικεντρώθηκε στο ρόλο του cyber-ακτιβισμού στις πρόσφατες επαναστάσεις όπως εκείνες στο Ιράν, την Τυνησία ή την Αίγυπτο. Ο ομιλητής επέμεινε επίσης στην έννοια που τα κοινωνικά μέσα έχουν πάρει στη διάλυση των εμποδίων του ακτιβισμού λέγοντας «μπορείτε απλά να δεχτείτε ένα μήνυμα και να θεωρήσετε ότι είστε ήδη μέρος ενός κινήματος cyber-ακτιβισμού».


Όπως και στα πρόσφατα γεγονότα του WikiLeaks και των Web επιθέσεων για την υπεράσπιση του Julian Assange, ο Enrique Dans εξήγησε ότι «δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε φαινόμενα όπως το WikiLeaks. Στο μέλλον οποιοσδήποτε θα είναι ικανός να δημοσιοποιήσει ανάλογες πληροφορίες μέσα από ένα website, όσο μολυσμένες κι αν είναι αυτές».


Ο Bob McMillan, επιφανής δημοσιογράφος από το Σαν Φρανσίσκο, για θέματα ασφάλειας των υπολογιστικών συστημάτων δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του, «το WikiLeaks είναι τόσο σημαντικό όσο και η γνωστή εφημερίδα The New York Times». «Το WikiLeaks βοήθησε αυτούς που ήθελαν να ξεσκεπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες και όσους πίστευαν ότι θα υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας, αμέσως μετά την απαγόρευση της υπηρεσίας, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίων του Assange, ακόμα κι αν αυτά τα παραδείγματα του cyber-ακτιβισμού μπορούν να φανούν νόμιμα σε σας».


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην οποία προέδρευε ο Josu Franco, Corporate Strategy Director της Panda Security, ο Elinor Mills, αρχισυντάκτης του CNET News σε θέματα ασφάλειας με 20ετή και πλέον εμπειρία στον τομέα ασφάλειας, τόνισε ότι «οι άνθρωποι έχουν αντικαταστήσει τις συνεστιάσεις με τους γείτονές τους, με εργαλεία βασισμένα στο Internet».


Ο Chema Alonso, μηχανικός του URJC University Computer Engineer, με μεταπτυχιακό στα πληροφοριακά συστήματα και συντάκτης του blog “Un Informático en el Lado del Mal”, συμπλήρωσε ότι «η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει τον τρόπο που εκφράζονται οι άνθρωποι και τώρα δεν είναι πια αναγκαίο να συγκεντρώσεις 3 εκατομμύρια ανθρώπους προκειμένου να τραβήξεις την προσοχή». O Rubén Santamarta, ερευνητής της πληροφορικής με δεκαετή εμπειρία στην εφαρμοσμένη μηχανική, αλλά και στην ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων, δήλωσε ότι «ο cyber-ακτιβισμός γεννήθηκε από την κατάσταση στην οποία ζούμε σε παγκόσμιο επίπεδο».


Σε ερώτηση που τέθηκε από το κοινό αναφορικά με τη νομιμότητα του cyber-ακτιβισμού, σε σχέση με την προφανή νομιμότητα που κρύβεται πίσω από αυτόν, ο Santamarta απάντησε: «Οι χρήστες επιθυμούν την ειλικρίνεια, και αυτό είναι το κλειδί του WikiLeaks». «Το ανησυχητικό είναι η έλλειψη αντίδρασης που υπάρχει από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν μέσω του WikiLeaks», συμπλήρωσε το Enrique Dans.


Cyber-πόλεμος: Πραγματικότητα σε αντιπαράθεση με τον εντυπωσιασμό
Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής συζήτησαν μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα του cyber-πολέμου, όπως οι υποτιθέμενες επιθέσεις απευθυνόμενες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν χρησιμοποιώντας το Trojan Stuxnet, καθώς επίσης και το Operation Aurora, με τις επιθέσεις στο Google από την Κίνα προκειμένου να κλαπούν τα εταιρικά μυστικά.


Οι Elinor Mills και Bob McMillan ομόφωνα επισήμαναν ότι ο όρος «cyber-πόλεμος» ήταν υπερβολικός σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις πραγματικές διαστάσεις του cyber-πολέμου και είναι εύκολο να τον μπερδεύουμε με την κατασκοπεία ή ακόμη και το cyber-έγκλημα», εξήγησε ο Elinor Mills. Ο Bob McMillan πρόσθεσε ότι «Παρότι ο Stuxnet χρησιμοποιήθηκε ως cyber-όπλο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μπει βαθιά στον cyber-πόλεμο. Αν υπήρχε πραγματικά ο cyber-πόλεμος, θα ήταν σε παγκόσμια κλίμακα, όπως οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι του 2ου αιώνα».


Παρ’ όλα αυτά, ο Rubén Santamarta επέμεινε ότι η ιδέα του φαινομένου του cyber-πολέμου βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και πιθανά θα γίνει πραγματικότητα σε μια δεκαετία. «Μιλάμε για έναν πόλεμο χωρίς στρατό. Είναι ένας πόλεμος τέταρτης γενιάς στον οποίο είναι πιθανό να καταστρέψεις μια χώρα χωρίς να εισβάλεις καν σε αυτήν με στρατιώτες. Μια χώρα μπορεί να έχει έναν πόλεμο ελεγχόμενο μέσω του Internet ακόμη και πριν να κηρύξει τον πόλεμο σε μία άλλη».


Ο Santamarta εξέφρασε επίσης την ελπίδα του ότι “δεν είναι επιθυμία του καθενός να πραγματοποιεί επιθέσεις όπως αυτές». Στο τέλος, ο Chema Alonso δήλωσε ξεκάθαρα ότι «Ευτυχώς που προς το παρόν, οι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν επιθέσεις ή άλλες ενέργειες στο Internet είναι πολύ λίγοι και πρέπει να είναι εξαιρετικοί γνώστες του αντικειμένου».